TOP200 motokrossi karikasarja avaetapp toimub Põlvas

Rosma krossirajal algab 1. mail eelmisel aastal Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni poolt ellukutsutud karikasarja teine hooaeg. Mullu peeti ühtekokku kaheksa etappi, kus osales 290 krossisõitjat ja ajaloolise esimese hooaja võitis AKR KTM Racing sõitja Heido Havam.

TOP200 erines eelnevalt toimunud sarjadest sellepoolest, et sõitjad olid jagatud viite gruppi ja seda vastavalt nende reaalsele kiirusele ning gruppide koosseise korrigeeris EMF krossikomisjon läbi hooaja. Sõitjad on tänavu samuti taseme järgi jaotatud 5 stardigrupi vahel, osaledes ühises punktiarvestuses. Sarja on sõitma oodatud kõik, algajatest kuni absoluutse paremikuni. Muudatus on tänavu see, et kui eelmisel aastal sõitsid MX1 ja MX2 eraldi gruppides, siis nüüd stardivad nad koos A grupis. Uus grupp on E, mis on mõeldud täiesti algajatele, naistele, eakatele ja “direktoritele”.

“Grupid komplekteerib föderatsiooni krossikomisjon tagamaks võrdse arvukuse ja tasemega stardigrupid. Arvukaimast grupist viiakse tugevamad edasi, aeglasemad langevad nõrgemasse gruppi. Gruppidevahelise liigutamise määramisel sõitja nõrgemasse või tugevamasse gruppi arvestame tema tulemust, hetkekiirust, võimekust ja potentsiaali ning gruppe korrigeerime me ka tänavu alati peale igat toimunud etappi. Kuna sari on eelkõige hobisõitjatele, siis vabandan juba ette grupi võitjate ees – liigud edasi tugevamasse gruppi! Teeme poodiumil ruumi uutele võitjatele. Muretsema ei pea ka grupi aeglasemad – langed nõrgemasse gruppi, kus võiduvõimalused suuremad,” selgitas krossikomisjoni esimees Lembit Nõlvak.

“TOP200 sarja eesmärk oli luua võimalikult võrdsed klassid, kuna eelnevalt diskuteeriti ohtralt teemal, kuidas toonastel karikavõistlustel ja hobisarjades olnud klassid saaksid võimalikult võrdsed. Kuni eelmise aastani määrasid sõitjad end ise konkreetsesse tugevusgruppi ning hooaja jooksul selgus, et ta oli enda võimeid kas üle- või alahinnanud. Uues sarjas edutasime sõitjaid pidevalt küll kiiremasse gruppi, kui ka langetasime aeglasemasse. See tegi võistlused põnevamaks nii sportlastele kui ka publikule, kuna sõidud olid võrdse tasemega. Tänavu jäävad sarnaselt eelmisele aastale võistleja punktid grupi vahetamisel alles. Igal etapil autasustatakse iga grupi paremaid ja hooaja kokkuvõttes absoluutarvestuse kuute paremat,” lisas Nõlvak.

TOP200 tänavusel hooajal sõidetakse kokku kuus etappi ja esimene nendest toimub Põlva piiri peal asuval Rosma krossirajal. Lisaks TOP200 karikasarjale toimub samas külgvankrite Tridens Eesti meistrivõistluse esimene ja Honda Racing Motokrossi karikasarja teine etapp. Korraldajate karikatele võistlevad veel lisaks eelpool mainitud klassidele ka Mini MX, Quad ja Quad 100/200 masinaklassid.

Esimene start antakse kell 11.30, kui rajale lähevad Quad 100/200 klassi sõitjad. Pilet võistlusele maksab 5 eurot, “allameetrimeestele/naistele” on ürituse jälgimine tasuta.

Rosma raja asukoha kohta leiab juhised veebilehelt www.granade.ee/rajad/rada.php?leht=Rosma.

Põlva krossi juhendi ja lisainfo asub EMF-i veebilehel www.msport.ee/events/motokrossi-top200-sarja-i-etapp/.

Lisainfo sarja ja juba registreerunud sportlaste kohta asub aadressil www.msport.ee/motokross/top-200/.