Sõmerpalus tehakse Baltikumi motoajalugu

16. juulil sõidetakse Võrumaal Sõmerpalus seitsmendat korda rahvusvaheline staadionikross Väino Leoki karikale, kus osalevad eelmistele aastatele sarnaselt nimekad sõitjad nii Eestist kui välismaalt. Esmakordselt Baltikumis toimub Sõmerpalus ka eraldi võidusõit elektrilistele krossitsiklitele.

Esimest korda starditi Eestis elektrilisel krossitsiklil selle aasta juuni alguses toimunud Tridens Eesti motokrossi meistrivõistluste etapil Karksi-Nuias, kus KTM Freeride E elektritsiklil võistelnud Aivar Moks mõlemad sõidud kenasti lõpetas. Sellest sai indu Sõmerpalu staadioni eestvedaja Aivar Leok, kes saavutas kokkuleppe KTM tsiklite maaletoojaga Eestis Ekstreemmoto OÜ, mille tulemusena on Sõmerpalus stardis lisaks Moksile ka viis nimekat krossimeest. “Kuna tegemist on ju ikkagi rahvusvahelise võistlusega, siis anname tsiklid eri riikide sõitjate kasutusse. Kaks tsiklit on olemas Ekstreemmotos ja kolm tükki toob firma meie võistluse tarbeks Soomest,” selgitas Leok.

Võistlusklassidest lähevad Sõmerpalus rajale MX1 Inter, MX2, 125 cc jun, Open, Naiste Open, Mini MX ja Mini MX Hobby, Retro ja Säärud.

“Tänavu võib isa rändkarika võita täiesti uus mees, kuna viimased kolm aastat võitnud Jevgeni Bobrõšev murdis hiljuti jalaluu ja peab nüüd radadelt mõnda aega eemal olema. Kas Tanel saab oma nime sellele karikale teist korda või kirjutame sinna peagi uue nime, eks see selgub juba nädala pärast,” rääkis Leok.

Võistluse üks peamisi meelelahutusi on ka tänavu enne superfinaali sõidetav Säärude sõit, kus on peamine rõhk pigem atraktiivsel sõidukostüümil, kui võidukihutamisel. Eelmisel aastal osales selles klassis 82 “sääreväristajat” ja tänavu on oodata vähemasti sama arvu osalejaid. Säärude klassi võistlejate vahel, kes ületavad finišijoone, loositakse kolm auhinda. Lisaks saab eriauhinna kõige huvitavam kostüüm ja sõitja kaaskond. Kõik osalejad saavad lisaks medalile kinkekoti, mis sisaldab “Leokid & Sõmerpalu motoklubi 1968-2013″ raamatut ja ühte vahvat üllatuspaketti.

Teine show-võistlus on eelmisel aastal esmakordselt Sõmerpalus sõidetud endurokross spetsiaalselt selleks sõiduks takistustest loodud rajal, mille toona võitis Väino Leoki lapselaps ja Aivar Leoki poeg Aigar oma venna Martini ja Toomas Triisa ees.

Kindlasti lisab elevust võistlusele ka Retro klassi sõit, kus eilse päeva krossitehnikaga võistlevad legendaarsed Eesti krossisõitjad läbi aegade. Mullu võitis selle sõidu Andres Krestinov, teine oli Tiit Vare ja kolmas Indrek Krestinov. Retro 50+ klassis sai võidu Aadu Sikk, edestades Mart Mägarit ja Ülo Raudseppa.

Treeningud ja kvalifikatsioonid algavad kell 13.15 ja esimene start antakse 17.00. Võistluspäev kulmineerub umbes 20.45 sõidetava kuulsa superfinaaliga, kus osalevad MX1 Inter 8 paremat ja MX2 klassi neli esimest. Lisaks on võistluse organisaatoril võimalus osalejate koosseisu täiendada.

Pilet Sõmerpalu staadionikrossile maksab 10 eurot ja allameetrimehed pääsevad sisse tasuta. Kõik piletid osalevad suures loosimises, mille peaauhinnaks on sarnaselt eelmisele aastale Husqvarna murutraktor koos käruga, mis sisaldab tänavu ka õllevalmistemise masinat. Lisaks loositakse piletiostnute vahel välja hulgaliselt teisi väärt auhindu nagu näiteks 50” teler, muruniiduk jne. Eraldi 10 eurot maksev tribüünipilet osaleb samuti loosimises.