Tanel Leok Soome GP-l 16-s

Helsingist 60 kilomeetri kaugusel asuval Hyvinkää krossirajal toimus lõppenud nädalavahetusel motokrossi maailmameistrivõistluste 13-s etapp, lisaks sõideti seal ka Euroopa meistrivõistluste etapp erinevatele klassidele ning EM finaalvõistlus 85cc ja 65cc klassile.

Tanel Leoki (TM) võistlus ei alanud just kõige paremini, kui ta pidi kvalifikatsiooni tsikli tehniliste probleemide tõttu sõidu juba viiendal ringil pooleli jätma. Oma MXGP debüütvõistlusel osalenud Indrek Mägi (Kawasaki) oli tõusnud juba 15-ndaks, kuid siis sõitis ta kokku hollandlase Herjan Brakkega (Kawasaki), mille tulemusena jäi hollandlane rajaveerde, kuid eestlane jätkas peale kukkumist sõitu. Noormees suutis osadest konkurentidest mööduda ning ületas lõpujoone 20-ndana.

Esimese sõidu alguses oli Leok, kes ei ole vigastustest taastumise nime eriti palju treenida saanud, 16-s ja hoolimata vahepeal paarist konkurendist möödumises, lõpetas siiski 16-ndal kohal. Mägi tuli avaringilt 18-ndana ja võitles enamus sõidust kohtadel 16. – 19., kuid pidi valu tõttu tempos järgi andma ja oli 21-ne. Sõidu võitis kvalifikatsiooni kindlalt võitnud valitsev ilmameister itaallane Antonio Cairoli (KTM), kes edestas belglast Jeremy Van Horebeeki (Yamaha) 7,9 ja prantslast Steven Frossardi (Kawasaki) 12 sekundiga.
Teise sõidu esimese ringi järel oli Leok 20-s, kuid suutis oma kohta parandada ja lõpetas sõidu 15-ndana. Mägi selles sõidus ei startinud, kuna valu ei andnud järgi ning ta sõitis kohe haiglasse uuringutele, kus hiljem tuvastati tal abaluus müra ja tugev neerude põrutus. Võidu võttis jälle stardist liidrikoha haaranud Cairoli ja lõpujoonel edestas ta Frossardi 22,3 sekundiga, kolmandaks tulnud avasõidu stardis tõsiselt kukkunud ja 12-ndana lõpetanud inglane Shaun Simpson (KTM) jäi itaallasele alla 28,1 sekundiga.
Kahe sõidu kokkuvõttes kuulus võit oma järgmise MM-tiitli poole suurte sammudega astuvale Cairolile (50 p) Frossardi (42 p) ning sõitudes viienda ja neljanda koha saanud belglase Kevin Strijbos’i (Suzuki, 34 p) ees. Leok oli 11 punktiga 16-s, Mägi kahjuks oma punktiarvet ei avanud ja talle märgiti 25-s koht.
Cairoli juhib MM-i 577 punktiga, teine on Soomes teises sõidus kümnendana lõpetanud ja kokku neljas olnud Van Horebeek (515 p) ja kolmas eelmisel etapil Rootsis saadud vigastase tõttu Soome etapi vahele jätnud belglane Clement Desalle (Suzuki) 470 punktiga. Leok asub 123 punktiga 19-ndal kohal.

MX2 klassis tegi väga hea kvalifikatsioonisõidu Sahkar KTM Racing meeskonna sõitja soomlane Harri Kullas lõpetades sõidu kohalike suureks rõõmuks viiendana. Võistlussõitudes tal kahjuks enam nii hästi ei läinud ning ta lõpetas need vastavalt 11-nda ja 14-nda kohaga. Etapivõidu ja 50 punkti võttis jälle selle klassi suveräänne liider hollandlane Jeffrey Herlings (KTM), kes oli parim nii kvalifikatsioonis, kui ka finaalsõitudes. Teise koha sai kummaski sõidus kolmandana lõpetanud sloveenlane Tim Gajser (Honda) ja poodiumi madalaimale astmele astus prantslane Jordi Tixier (KTM), tema oli sõitudes vastavalt teine ja neljas. Mõlemad noormehed kogusid võrdselt 40 punkti. Kullas oli 17 punktiga 13-s.
MM-liider Herlings kasvatas oma edu veelgi ja tal on peale Soome etappi 594 punkti ning tema edu teisena oleva Tixieri ees on nüüd 145 punkti. Kolmandaks tõusis Soomes tõsise kukkumise üle elanud, kuid sellest hoolimata kokku kuuenda koha saanud prantslane Romain Febvre (Husqvarna, 416 p), sest seni kolmas olnud šveitslane Arnaud Tonus (Kawasaki, 389 p) on siiani vigastatud ja ta langes nüüd tabelis kuuendaks. Kullas tõusis ühe koha ja on 100 punktiga 18-s.

Euroopa meistrivõistluste EMX 300 klassis oli tänavu esmakordselt stardis Ardo Kaurit (Yamaha), kes näitas kvalifikatsioonis seitsmendat ringiaega. Esimest sõitu alustas Kaurit hästi, kui ta oli avaringi järel viies ja ring hiljem juba neljas. Kahjuks tekkisid tema tsikli tagumise piduriga probleemid ja ta pidi tempos alla andma, et mitte kukkuda ning ületas lõpujoone seitsmendana. Teise sõidu esimene osa kulges Kauritle sarnaselt esimesele, kui ta parim koht oli sõidu jooksul neljas. Kahjuks noormees kukkus ühes kurvis ja langes seitsmendaks, paar ringi hiljem keeras ta boksiteele ja katkestas, kuna tema tsiklil oli kukkumise tulemusena murdunud tagumise piduri hoob ja sõita oli jäänud veel liiga palju, et risk oleks ennast õigustanud.
Etapi võitis mõlemas sõidus inglast Lewis Gregory’t (Yamaha) edestanud itaallane Samuele Bernardini (TM). Kolmanda koha sai sõidud neljanda ja kolmanda kohaga lõpetanud võitja kaasmaalane Marco Maddii (KTM). Kaurit oli kokkuvõttes kümnes.

Eesti meeskonda Sahkar KTM Racing kuuluv belglane Jago Geerts tuli EMX85 Euroopa meistriks, samas klassis osalenud eestlane Andreas Hiiemägi (Husqvarna) oli kahe sõidu tulemusena 11-s. Klassis EMX65 sõitev Jörgen-Matthias Talviku (KTM) oli kokkuvõttes 14-s.

Järgmine MM-etapp sõidetakse 27. juulil Tšehhis Loketi krossirajal, aga enne seda võistlevad Leok, tema meeskonnakaaslane itaallane Davide Guarneri (Soomes 15-s ja MM-tabelis 9-s) ja Kullas juba sellel kolmapäeval Sõmerpalus toimuval staadionikrossil Väino Leoki karikale.