Tanel Leok Tšehhi GP-l üheksas

Loketi krossirajal sõideti motokrossi maailmameistrivõistluste 14-s etapp, kus lisaks MM-sõitudele toimusid ka erinevate Euroopa meistrivõistluste klasside sõidud, kus võistlesid noored Eesti krossisõitjad.

Kuninglikus MXGP klassis võistlev Tanel Leok (TM) alustas oma nädalavahetust kvalifikatsioonisõidus 21-nda kohaga, kuid finaalsõitudes läks eestlasel tunduvalt paremini.
Esimeses sõidus tuli Leok avaringilt 12-ndana ja sõidu edenedes tõusis ta paar kohta ja ületas lõpujoone kümnendana. Sõidu võitis belglane Kevin Strijbos (Suzuki), kes edestas kaasmaalast Jeremy Van Horebeeki (Yamaha) 9,2 ja MM-liidrit itaallast Antonio Cairolit (KTM) 16 sekundiga. Leok jäi võitjast 39,7 sekundit.
Teise sõidu start õnnestus Leokil veelgi paremini ja ta oli esimese ringi järel üheksandal koha. Hoolimata sellest, et temast möödusid mõned konkurendid võttis ta ühe koha tagasi ning ületas lõpujoone 11-ndana. Põneva sõidu võitis Van Horebeek, kes möödus eelviimasel ringil Cairolist ja edestas itaallast lõpujoonel 1,5 sekundiga. Strijbos jäi Cairolist omakorda ainult 0,3 sekundit. Leokil kogunes selles sõidus kaotust võitjale 1 minut 18,9 sekundit.
Kahe sõidu kokkuvõttes sai oma elu esimese MXGP etapivõidu Van Horebeek (47 punkti), teine oli Strijbos (45 p) ja kolmas Cairoli (42 p). Leok oli 21 punktiga üheksas. MM-liidrina jätkab endiselt Cairoli, kellel on nüüd koos 619 punkti, teine on Van Horebeek (562 p) ja kolmas Loketis alles 16-s olnud belglane Clement Desalle (Suzuki, 484 p). Leok tõusis kaks kohta ja platseerub nüüd 144 punktiga 17-ndal kohal.

MX2 klassi ülivõimas liider hollandlane Jeffrey Herlings (KTM) osales eelmisel nädalal 10-kordse maailmameistri Stefan Evertsi heategevuskrossil, kus ta kukkus 85cc klassi sõidus nii õnnetult, et murdis reieluu ja peab nüüd pikema pausi tegema, mistõttu tema siiani suhteliselt kindel kolmas MM-tiitel ei olegi enam nii kindel. Loketis võitis oma esimese MX2 MM-etapi prantslane Jordi Tixier (KTM, 43 p), kes oli parim avasõidus ja teises neljas. Teise koha sai kummaski sõidus kolmandana lõpetanud šveitslane Valentin Guillod (40 p) ning poodiumi madalaimale astmele astus prantslane Christophe Charlier (Yamaha), tema oli esimeses sõidus seitsmes ja viimases esimene. Eesti meeskonnas Sahkar KTM Racing võistlev soomlane Harri Kullas lõpetas mõlemad sõidud 17-nda kohaga, mis andis talle etapi kokkuvõttes 19-nda koha. Vigastatud Herlings on veel kindel liider 594 punktiga, talle järgnevad Tixier (492 p) ja Loketis neljas olnud prantslane Romain Febvre (Husqvarna, 453 p). Kullas on 108 punktiga 17-s.

Euroopa meistrivõistluste klassis EMX125 oli võistlustules kaks eestlast, Sahkar KTM Racing sõitja Hardi Roosiorg ja Jan Jakobson (mõlemad KTM). Kvalifikatsioonidest ei saanud kahjuks kumbki eestlane otse finaalsõitudesse ja last chance sõidust pääses sinna ainult kaheksandana lõpetanud Jakobson, Roosiorg oli selles sõidus 13-s. Esimese sõidus oli Jakobson 36-s ja teises 35-s ning punkte sellelt etapilt ei teeninud.

Identsetel Honda tsiklitel sõidetavas EMX150 klassis oli Hans Priidel kvalifikatsioonis 15-s. Esimeses sõidus saavutas ta tagasihoidliku 26-nda koha, kuid teises läks eestlasel tunduvalt paremini ja ta lõpetas sõidu 10-ndana, etapi kokkuvõttes oli Priidel 15-s. Neljast etapist kolmel osalenud Priidel asub EM-arvestuses 35 punktiga 21-sel kohal.

Järgmine MM-etapp sõidetakse juba eeloleval nädalavahetusel 3. augustil Belgias legendaarsel Lommeli liivarajal.