Kiviõlis võitsid MM-etapi esimese sõidu valitsevad maailmameistrid

Tänase Kiviõlis külgvankrite motokrossi maailmameistrivõistluste etapi esimese sõidu võitsid valitsevad maailmameistrid belglane Ben Adriaenssen ja hollandlane Ben van den Bogaart. Quadracerite Euroopa meistrivõistluste etapi esimeses sõidus oli kiireim lätlane Edgars Mengelis.

Traditsiooniliselt on Motofestivali teisel, finaalide päeval palav ilm ja see aasta ei ole ka mingi erand. Külgvankrite esimese sõidu stardi võitsid valitsevad maailmameistrid ja tänavused MM-liidrid belglane Ben Adriaenssen koos hollandlase Ben van den Bogaart’iga (WSP Husqvarna), kes hoidsid esikohta kuni ruudulise lipu langemiseni. Järgnevatel kohtadel sõitsid enamus sõidust belglane Jan Hendrickx koos lätlase Elvijs Mucenieksiga (WSP KTM) ja eelmise aasta MM-hõbe ja 2013 aastal Kiviõlis võidutsenud hollandlane Etienne Bax ja lätlane Kaspars Stupelis (WSP Zabel). Hendrickx – Mucenieks kaotasid võitjatele lõpuks 8,1 ja Bax – Stupelis 40 sekundiga. Eilse teise grupi kvalifikatsioonisõidu võitnud ja tänase sõidu üks favoriite 10-kordne maailmameister hollandlane Daniel Willemsen vigastas tänahommikusel treeningul oma põlve ja lõpetas koos belglasest korvimehe Robbie Bax’iga sõidu kaheksandal kohal.
Eestlastest mahtusid 20-ne punktisaaja hulka Margo Sonn – Tanel Kõiv (WSP KTM), kes lõpetasid sõidu 11-ndana, Gert Gordejev – Veikko Parksepp (WSP Zabel) oli 14-ndad ja Kert Varik – Erkki Kõiv (WSP Zabel), kes jätsid sõidu pooleli, said sellegipoolest 20-nda koha. Argo Põldsaar – Indrek Aljes (AYR KTM) lõpetasid küll sõidu, kuid disklafitseeriti hiljem abimeeskonna eksimuse tõttu boksialas. Raid Riim – Arno Peever (VMC Zabel) käisid küll prooviringil, kuid tehnilistel põhjustel starti ei tulnud.

Quadracerite esimese sõidu start õnnestus Eesti sõitjatel väga hästi, kui kolmikjuhtimise haarasid enda kätte Sten Jupaschevski (Honda), Priit Järvloo (Kawasaki) ja Martin Filatov (Honda). Neid asusid jälitama tänavune MM-liider hollandlane Mike Van Grinsven (Honda) ja eilse kvalifikatsiooni kiireim lätlane Edgards Mengelis (Yamaha). Filatov tegi sõiduvea ja langes mitmeid kohti, samal ajal möödus Mengelis Van Grinsvenist ning asus esiduot püüdma. Mõne ringi pärast suutis ta esmalt mööduda Järvloost ja kohe ka Jupaschevskist, peale mida eestlased omavahel kahjuks kokku sõitsid, mille tulemusena Jupaschevski kohe sõidu pooleli jättis ja Järvloo tegi seda ring hiljem. Mengelis suutis Van Grinsveni selja taga hoida ja võttis 6,5 sekundilise vahega sõiduvõidu. Kolmandana ületas lõpujoone soomlane Olli Koskela (Yamaha), kes kaotas Mengelisele 28,6 sekundit, talle järgnesid parimate eestlastena Henri Mündi (KTM, +36,7 sek) ja Kaspar Kangur (Honda, +43,8). Teistest eestlastest olid Filatov 14., Rene Tarend 15., Argo Abel (mõlemad Yamaha) 16. ja Sander Parts (KTM) 18. Sõidu lõppfaasis viiendal kohal sõitnud Siim Vaide (KTM) pidi sõidu kahjuks tehnilistel põhjustel pooleli jätma.