Leok, Krestinov ja Kullas esindavad Eestit Rahvuste krossil

Harri Kullas (151), Tanel Leok (3) ja Gert Krestinov (37), foto Rauno Kais

Selle aasta maailma motokrossi tippsündmus, Rahvuste kross toimub 27.-28. septembril Lätis, Kegumsi motokrossirajal. Täna avaldati ka nende Eesti sõitjate nimed, kes asuvad koos maailma tippsõitjatega Rahvuste krossil parimat krossiriiki välja selgitama. Eesti koondisse nimetati ka eelmisel aastal Eestit Saksamaal esindanud Tanel Leok ja Gert Krestinov ning esmakordselt Harri Kullas.

Tänavu Eesti rahvuskoondise juhiks valitud Lauri Roosioru sõnul jätkati koondise liikmete valimist samadel printsiipidel, nagu on seda tehtud viimased kümmekond aastat. “Koondises on alati koht maailmameistrivõistlustel osalevatel sõitjatel ning kui seal osalevad enam, kui kolm sõitjat, siis hakkame ka tulemusi vaatama. Tanel on sellel aastal kaasa teinud terve MM-hooaja ja on vaieldamatult kõige suuremate Rahvuste krossi kogemustega Eesti sõitja. Gert, kellel selja taga samuti mitu Rahvuste krossi, on sellel hooajal küll osalenud ainult mõnel MM-etapil, kuid näitas seal head sõitu, lisaks esineb ta edukalt Inglismaa meistrivõistlustel ja teistes sarjades. Koondise kolmas mees, Harri Kullas on samuti Rahvuste krossi kogemusega, aga seda Soome koondise ridades. Kuna tänavu aga Soome koondis algselt ei pidanud üldse Lätti minema, siis saavutasime Harriga kokkuleppe, et ta esindab oma teist kodumaad,” tutvustas tänavust koondist Roosiorg. “Kegumsis on kõva liivapinnasega rada, mida on viimasel ajal veidi pehmemaks tehtud ning see sobib kõigile meie kolmele sõitjale. Kuna võistlus toimub Eestile väga lähedal, siis on raja äärde oodata palju sinimustvalgeid ja anname parima, et need uhkelt võistluse lõpuni lehviks.”

“Eesti meeskond on tänavu minu arvates hea. Gert on liival tugev ja Harri pikalt MX2 klassis võistelnud, seega igas klassis on meil korralik sõitja. Kuuldavasti muudetakse Kegumsi rada Rahvuste krossiks ja sinna viiakse liiva juurde, mis meile sobib. Aga eks seda, milline rada lõplikult on, näeb siis, kui kohale läheme ja selle üle vaatame. Loodetavasti on meil ka õnne ja tulemus tuleb hea”, on Eestit juba 14-ndat korda esindav Tanel Leok koondise tulemuse suhtes optimistlik.

Gert Krestinovi jaoks on tänavune Rahvuste kross järjekorras kaheksas: “Kegumsi rada on mulle tuttav ja mulle seal sõita meeldib. MM-etappidel on mul eelnevalt seal enamasti hästi läinud, lisaks olen võitnud sellel Läti meistrivõistluste sõite ja etappe. Isiklikult olen koondise koosseisuga rahul ja arvan, et parimaid sõitjad on valitud. Tanel on Eesti parim krossisõitja ning ta on alati Rahvuste krossil kiire olnud. Harri on samuti kiire ja füüsiliselt väga tugev. Arvan, et kui kõik suudame endast parima anda ning kui meil kõigil on hea päev, siis tahaksin loota tiimiga, et tulemus tuleb positiivne.”

“Minule on see viiendaks Rahvuste krossiks, kuid Eesti eest esimeseks. Olen Soomet esindanud neli korda, aga suve keskel andis sealne liit teada, et nad nüüd Lätti ei plaani minna ja kuna sõidan Eesti meeskonnas Sahkar KTM, mille juht Lauri Roosiorg on ühtlasi ka Eesti koondise eesotsas, siis uurisin enda võimaluste kohta esindada hoopis Eestit. Arutasin Lauri ja oma taustajõududega Soomes pikalt ja lõpuks tuli otsus teha, sest Rahvuste kross on üks hooaja tähtsamaid võistluseid, eriti karjääri silmas pidades. Samas saab maailma parimate, eriti teiste mandrite parimatega rinda pista,” rääkis Eesti koondise debütant Kullas. “Lisaks on Eestil minu arvates tänavu väga hea meeskond, kellele Kegumsi rada peaks hästi sobima. Mulle endale meeldib see rada väga ja eelmistel aastatel MX2 MM-etappidel näitasin seal head kiirust. Kui kõik meie sõitjad enda tulemuse ära teevad ja veidi õnne ka on, siis võib meie koht päris hea tulla.”

Rahvuste kross algab 27. septembril, kui sõidetakse kvalifikatsioonid, kus selgitatakse välja need riigid, kes hakkavad järgmisel päeval Chamberlaini karikale võistlema. Enne seda on Leokit ja Kullast võimalik kodumaal võistlemas näha ning seda juba 23.-24. augustil Lange motokeskuses toimuva Tridens Eesti motokrossi meistrivõistluste kolmanda etapi raames. Krestinov võitleb aga samal ajal Inglismaal MX National sarja parimate kohtade nimel.