Eesti meeskond Rahvuste motokrossi kvalifikatsioonis kuues

Lätis Kegumsis algas selle aasta motokrossi tippsündmus Rahvuste motokross (Motocross of Nations), kus osalevad maailma parimad krossisõitjad ning nende hulgas ka harjumuspäraselt Eesti meeskond, keda esindavad tänavu Tanel Leok, Gert Krestinov ja Harri Kullas.

Esimesena asus võistlustulle oma seitsmendal Rahvuste krossil osalev Krestinov (Kawasaki), kes sai päris hea stardi ja kihutas esimesed kurvid esikuuiku piirimail ning tuli avaringilt kümnendana. Noormees heitles enamus sõidust esikümne piirimail, kuid ringiga mahajääjad jäid talle ette ja tänu pääsesid kaks konkurenti temast sõidu viimastel ringidel mööda. Sõidu võitis prantslane Gautier Paulin (Kawasaki) belglase Jeremy Van Horebeeki (Yamaha) ja Ameerika superstaari Ryan Dungey (KTM) ees.

Teises sõidus tegi oma debüüdi Eesti koondise ridades Harri Kullas (KTM), kes on eelnevalt motokrossi suurüritusel neli korda Soomet esindanud. Noormees sai hästi stardipuu tagant minema ja võttis stardivõidu ning sõitis mitu ringi teisena, kuid sõidu edenedes pääsesid siiski mõned konkurendid temast mööda ja ta ületas lõpujoone kuuendana. Põneva sõidu esikolmiku moodustasid tänavu juba 8-nda MM-tiitli võitnud itaallane Antonio Cairoli (KTM), kes möödus esmalt sõitu pikalt juhtinud šveitslase Jeremy Seewerist ja seejärel sõidu viimast osa juhtinud hollandlasest Glenn Coldenhoff’ist (mõlemad Suzuki).

Krestinovi ja Kullase sõidu tulemusena oli Eesti koondisele finaalikoht kindlustatud ja nüüd sõltus juba oma 14-ndal Rahvuste krossil võistleva Tanel Leoki (TM) sõidust, mitmendana finaalidesse stardikohta valima minnakse. Leok võttis tuhandete eestlaste kaasaelamise saatel samuti stardivõidu, kuid peagi pääsesid temast avaringil mööda belglane Kevin Strijbos (Suzuki) ja britt Dean Wilson (Kawasaki). Kui Strijbos suutis end konkurentide eest suhteliselt kiiresti minema sõita, siis teisele kohale heitlesid Wilson, Leok ja sloveenlane Tim Gajser (Honda). Kolmik sõitis enamus distantsist koos ning alles viimasel ringil suutis Gajser Leokist mööduda ja ise kolmandana lõpetada.

Kuna arvesse läks iga riigi kaks paremat tulemust, siis Kullase ja Leoki kohad andsid Eestile kokku kuuenda koha. Team Estonia ette tulid Belgia (1. ja 2. koht), Prantsusmaa (1. ja 4.), Suurbritannia (2. ja 5.), Holland (2. ja 7.). Eestiga kogusid sama palju punkte viienda koha saanud itaallased (1. ja 9.) ja seitsmendaks tulnud sakslased (4. ja 6.), kelle kolmas tulemus oli aga eestlaste omast nõrgem. Üks suursoosikutest, USA oli kaheksas (3. ja 8.), kuid seda läbi suure häda, kuna nende MX2 sõitja Jeremy Martin kukkus ja katkestas ning ka viimases, Open klassi sõidus kukkus Eli Tomac stardikurvis ning jäi viimaseks, kuid suutis end siiski 8-ndaks sõita.