Eesti Rahvuste motokrossil üheksas

Täna sõideti Lätis Kegumsis kümnete tuhandete pealtvaatajate marulisel kaasaelamisel selle aasta motokrossi tippsündmus Motocross of Nations, kust Eesti koondis lootis kohta esikümnes ning seda võis ka eilsete väga heade kvalifikatsioonisõitude põhjal eeldada.

Päeva esimeses sõidus olid eestlastest stardijoonel oma seitsmendal Rahvuste krossil osalev Gert Krestinov (Kawasaki) ja Eesti koondise debütant Harri Kullas (KTM), kes eelnevalt neli korda Soomet esindanud. Kui eile said noormehed väga head stardid, siis täna paraku nii hästi ei läinud ning Kullas oli avaringi järel 28-s ja kukkumise läbi teinud Krestinov alles 34-s. Sõidu edenedes suutsid mõlemad mitmeid kohti tõusta ning tehnikaga kimpus olnud Kullas ületas lõpujoone 20-ndal ja Krestinov 25-ndal kohal. Sõidu esikolmiku moodustasid prantslane Gautier Paulin (Kawasaki), ameeriklane Ryan Dungey (KTM) ja sakslane Maximilian Nagl (Honda).

Järgmises sõidus esindasid Eestit oma 14-ndal Rahvuste krossil võistlev Tanel Leok (TM) ja Kullas, kes sõitis selles sõidus oma varutsikliga. Leok sai sarnaselt eilsele väga hea stardi ja oli stardikurvis kolmas, kuid tegi mõned kurvid hiljem ühe väikese sõiduvea ning mõned konkurendid pääsesid mööda. Eesti meeskonna kapten sõitis kuni eelviimase ringini kuuendal kohal, kuid siis möödus temast ameeriklane Eli Tomac (Honda) ja Leok kohta enam tagasi võtta ei suutnud. Kullas tegi head sõitu, kuid ühe kukkumise tulemusena sai ta käsi vigastada ning noormees ei saanud enam maksimumkiirusega sõita, kuid hoolimata sellest tõusis ta sõidu lõpuks 24-ndaks. Sõidu võitis belglane Kevin Strijbos (Suzuki) prantslase Steven Frossardi ja inglase Dean Wilsoni (mõlemad Kawasaki) ees.

Päeva viimases sõidus sai Leok taas hea stardi, liikles esikuuiku piirimail ja ületas lõpujoone seitsmendana. Krestinov suutis sõidu vigadeta sõita ning oli 19. Oma päeva teise sõiduvõidu võttis kindlalt Paulin, kes edestas seekord belglast Jeremy Van Horebeeki (Yamaha) ja Tomaci.

Rahvuste krossi võitis veenva ülekaaluga mitmel viimasel aastal võidust napilt ilma jäänud Prantsusmaa koosseisus Paulin, Frossard ja Dylan Ferrandis (Kawasaki), kes kogusid 17 punkti. Poodiumi teisele astmele tõusid belglased Strijbos, Van Horebeek ja Julien Lieber (27 p) ja kolmanda koha saavutasid ühed suursoosikud ameeriklased Dungey, Tomac ja eile varbaluu murdnud Jeremy Martin (Yamaha), nemad jäid belglastest 6 punkti kaugusele. Eesti koondis kogus 77 punkti, mis andis kokku üheksanda koha. Eesti ette mahtusid veel Inglismaa (33 p), Saksamaa (72 p), Itaalia (73 p), Šveits (74 p) ja Venemaa (75 p).

MXGP klassi parim sõitja oli täna Paulin (2p), Krestinov oli 11-s (44 p). MX2 klassis oli parim inglane Tommy Searle (12 p), kes oli esimeses sõidus 8-s ja teises 4-s, Kullasele kuulus samuti 44 punktiga 11-s koht. Open arvestuse võitja oli Frossard (6 p), Leok sai 14 punktiga 5-nda koha.

Järgmise aasta Rahvuste motokross sõidetakse Prantsusmaal Ernee krossirajal, kus 2005. aastal sai Eesti koondis koosseisus Tanel ja Aigar Leok ning Juss Laansoo kuuenda koha.