Eesti krossisõitjad osalesid Stockholmi superkrossivõistlusel

Stockholmi Tele 2 Arenal sõideti pea 15 000 pealtvaataja ees Euroopa talvise hooaja üks esimesi superkrossivõistluseid 24MX International Supercross, kus osalesid nimekad sõitjad nii Euroopast, kui ka Ameerika Ühendriikidest, kus toimuvad maailma kõige kõrgetasemelisemad superkrossivõistlused.

Rootsis läksid peavõitu jahtima sellised Ameerika krossistaarid nagu selle aasta AMA Supercross 250cc Lääne alagrupi meister Jason Anderson, Mike Alessi ja Josh Hill, kellega eestlastest asusid stardijoonele tänavu peamiselt Inglismaal võistelnud Priit Rätsep, värske MX2 klassi Eesti meister, eelmise aasta TOP200 karikasarja võitja Heido Havam ja Kevin Didvig.

Esimeses kvalifikatsioonisõidus võistelnud Kahro ja Havam lõpetasid selle vastavalt kuuendal ja üheksandal kohal, teises võidukihutamises sai Didvig kümnenda ning viimases osalenud Rätsep neljanda koha. Second chance sõidus ületas Didvig lõpujoone kaheksandana, Havam pidi seevastu võidukihutamise neljandal ringil katkestama.

Esimeses poolfinaalis, mille võitis Alessi Hilli ja prantsuse superkrossiässa Fabien Izoirdi ees, ületas Kahro lõpujoone üheksandana, häid starte teinud Havamil ei läinud kvalifikatsioonist paremini ja ta oli sunnitud ka nüüd sõidu katkestama. Teises sõidus moodustasid esikolmiku ameeriklased Anderson, Shane McElrath ja Phil Nicoletti, kelle selja lõpetasid itaallane Angelo Pellegrini ja Rätsep, Didvig katkesas sõidu kolmandal ringil. Second chance sõidu võitis kindlalt Kahro hollandlase Jeffrey Meurs’i ja inglase Marcus-Lee Soper’i ees, Didvig pidi seevastu ka selle sõidu pooleli jätma.

Finaalsõitu asus kohe juhtima Anderson, kes konkurentidele erilist sõnaõigust ei andnud ja edestas tagasihoidliku stardi teinud Alessit lõpujoonel 7,4 ja kolmandaks tulnud Hilli 9,5 sekundiga. Kahro ja Rätsep sõitsid esimestel ringidel teise kümne keskel, kuniks Rätsep möödus kaasmaalasest, kuid mõni ringi hiljem kihutas ta otsa rajale sõidetud heinapallile, mille kilepakend jäi eestlase tsikli esiratta vahele. Rätsep pidi selle eemaldama, mis röövis temalt pea pool minutit ja ta langes sõitjaterivi taha otsa. Hoolimata sellest suutis ta head tempot tehes end lõpuks Kahro järel 13-ndaks sõita.

Kuna väljas sõidetavad krossid on Eestis peagi läbi, siis plaanivad mitmed Eesti sõitjad võimaluse korral osaleda sees sõidetavatel superkrossivõistlustel nii Skandinaavias, kui ka kaugemal. Samas on plaanis korraldada erinevaid võistluseid ka ühes Euroopa moodsaimas, Sõmerpalus asuvas Adrenalin Arena sisehallis, aga hetkel ei ole veel kindlat kuupäeva lukku löödud.

Niklas Svensson