Eestlased võtsid EM-etapilt kolmikvõidu

Lätis Stelpe krossirajal sõideti külgkorvide motokrossi maailmameistrivõistluste ja quadracerite Euroopa meistrivõistluste etapp. Kuna tegemist on Eestile lähedal asuva võistlusega, siis oli meilt lõunanaabrite juures võistlemas palju motosportlaseid.

Väga hästi läks Eesti quadisõitjatel, keda oli Lätis võistlemas ühtekokku kaheksa. Kvalifikatsioonis sai tänavuste Euroopa meistrivõistluste liidri, lätlase Edgars Mengelise (Yamaha), järel teise aja juba eelmisel nädalavahetusel Addinol Eesti meistrivõistluste etapil Karksi-Nuias väga head kiirust näidanud Sten Jupaschevski (Honda). Kahe kiireima parimate ringiaegade vahe oli lõpuks ainult 0,2 sekundit.
Esimeses sõidus asus liidriks Jupaschevski, keda jälitas Mengelis, kes suutis ka võistluse keskel eestlasest mööduda ning vaikselt vahet suurendades edestas teda lõpujoonel 24 sekundiga. Kolmandana ületas lõpujoone Priit Järvloo (Kawasaki), kes heitles pikalt kaasmaalase Martin Filatoviga (Honda). Teistest eestlastest olid Kaspar Haiba 6. (Yamaha), Henri Mündi (KTM) 7., Mauri Kirsip (Yamaha) 16. ja Rene Tarend (Yamaha) 18.
Teises sõidus heitlesid taas esikohale Jupaschevski ja Mengelis. Eestlane juhtis sõitu algfaasis, kuid siis asus lätlane taas liidriks ja püsis esikohal sõidu poole distantsini, kui pidi sõidu tehnilistel põhjustel pooleli jätma. Jupaschevskil jäi seepeale ainult tulemus ära vormistada ja ruudulise lipu langedes oli tema edu Filatovi ees 42 sekundit, kellest omakorda 15 sekundit jäi Järvloo. Mündi oli selles sõidus 8., Kirsip 10., avasõidus punktideta jäänud Sander Parts (KTM) 11. ja Tarend 12., Haiba katkestas üheksandal ringil.
Kahe sõidu kokkuvõttes võitis seega 47 punkti kogunud Jupaschevski, teine oli Filatov (40 p) ja kolmas Järvloo (40 p). Mündi 27 p) oli 6., Kirsip (16 p) 11., Haiba (15 p) 15., Tarend (12 p) 16. ja Parts (10 p) 17.

Hoolimata teise sõidu katkestamist jätkab meistrivõistluste liidrina Mengelis (170 p), kellele järgnevad Läti võistluse vahele jätnud valitsev Euroopa meister hollandlane Mike van Grinsven (125 p), Stelpes neljanda koha saanud soomlane Jani Tanhuanpää (113 p) ja Järvloo (106 p), kes on ainus eestlane, kes kõikidel etappidel osalenud. Ainult ühel etapil osalenud Jupaschevski ja Filatov on vastavalt 11. ja 12., Mündi 22., Kirsip 31., Tarend 37. ja Parts 40.

Külgkorvidel võitis avasõidu hollandlane Etienne Bax koos lätlase Kaspars Stupelisega (WSP/Zabel), kellele järgnesid Jan Hendrickx ja Elvijs Mucenieks (WSP/Husqvarna) ning kümnekordne maailmameister hollandlane Daniel Willemsen ja Robbie Bax (WSP/Zabel). Eestlastest olid parimad Gert Gordejev – Maarek Miil (WSP/Zabel), kes ületasid lõpujoone 12-ndana. Ülar Karing – Krister Kindel (AYR/KTM) olid 16., Argo Põldsaar – Ruslan Talf (AYR/KTM) 20. Valitsev Eesti meister ja tänavune liider Kert Varik koos lätlase Haralds Kurpnieksiga (WSP/Zabel) pidi sõidu katkestama.
Bax – Stupelis võtsid ka teisest sõidust võidu edestades mõne sekundiga meistrivõistluseid juhtivaid prantslaseid Valentin Giraud ja Nicolas Musset (WHT/KTM), kes olid avasõidus neljandad. Kolmandana lõpetasid Hendrickx – Mucenieks ning nende taga Willemsen – Bax. Gordejev – Miil olid taas parimate eestlastena 12-ndad, Karing – Kindel olid 14. ja Põldsaar – Talf 17. Avasõidus nullile jäänud vennad Sverre ja Alar Lamp katkestasid kolmandal ringil ja Varik – Kurpnieks ring varem.
Etapivõidu said seega maksimaalse 50 punktiga Bax – Stupelis, kellele järgnesid Hendrickx – Mucenieks (42 p) ja Giraud – Musset (40 p). Gordejev – Miil olid 18 punktiga 12-ndad, Karing – Kindel (12 p) 15. ja Põldsaar – Talf (5 p) 19.
Tänu Läti tulemusele tõusid uuteks liidriteks Bax – Stupelis (261 p), kellele Giraud – Musset kaotavad nüüd ühe punktiga, kolmandana jätkavad Hendrickx – Mucenieks, nendel on koos 232 punkti. Ainsa Eesti tiimina terve sarja kaasategevad Varik – Kurpnieks on 51 punktiga 16-ndnad. Gordejev – Miil (21 p) on 24., Karing – Kindel (12 p) 28., Põldsaar – Aljes (5 p) 39. ning Lätis mitte osalenud Tanel Reesna ja lätlane Ilvars Skultans (4 p) 41.

Külgvankrite MM-sari jätkub järgmisel nädalavahetusel Kramolinis Tšehhis, quadide Euroopa meistrivõistlustel tuleb nüüd väike paus ja järgmine etapp sõidetakse juba 1.-2. augustil Kiviõlis, kus on kohal ka korvid oma MM-etapiga.