Harri Kullas Hollandi MM-etapil 7.

Hollandis sõideti kuulsale Asseni ringrajale rajatud motokrossirajal selle aasta 16. MM-etapp, kus olid stardis ka hiljuti teist korda Eesti rahvuskoondisse valitud Harri Kullas, Sahkar Racing sõitjad Karel Kutsar ja Hardi Roosiorg, Henry Vesilind ja Heigo Lauren. Kullas ja Kutsar võistlesid MX2 klassi MM-etapil, Roosiorg ja Vesilind enda klasside Euroopa meistrivõistluste finaaletapil ning Lauren veteranide maailma karikavõistlustel.

Kullase nädalavahetus algas positiivselt hommikusest soojendussõidust peale ning ajasõidus oli ta juba 5. Kvalifikatsioonis võttis aga noormees oma elu võidu, Kutsar (KTM) tegi samuti hea sõidu ja oli 15. Kullase (Husqvarna) esimene start ei läinud plaanidepäraselt ja ta oli alles 12., kuid sõitis end siiski lõpuks 5ndaks. Kutsar liikles enamus sõidust teise kümne keskel ja oli parimal hetkel 14., aga paar sõiduviga langetasid ta 16ndaks. Teine start oli Kullasel veelgi tagasihoidlikum ja ta oli alles 20., kuid hakkas kohe oma kohta parandama. Kuna rada lükati kahe sõidu vahel täiesti siledaks, suutsid paljud sõidu lõpuni kihutada ning enam nii lihtsalt mööda ei saanud. Lõpujoone ületas Kullas siiski 8. kohal, Kutsar sõitis stardis konkurentidega kokku ja langes viimaste hulka. Noormees sai aga oma hoo üles ja kihutas end lõpuks 16ndaks.
Kahe sõidu kokkuvõttes kuulus Kullasele 29 punktiga 7. ja Kutsarile 10ga 16. koht. Etapi võitis sloveenlane Tim Gajser (Honda, 47 p) inglase Max Anstie (Kawasaki, 37 p) ja belglase Brent Van Doninck’i (Yamaha) ees.
MM-liidriks tõusis Gajser (518 p), teine on Assenis kuuenda koha saanud lätlane Pauls Jonass (KTM, 505 p) ja kolmas Anstie (474 p), ainult osadel etappidel võistelnud Kullas (125 p) on 21. ja Kutsar (25 p) 32.

Assenis toimus aga EMX125 klassi Euroopa meistrivõistluste viimane etapp, mille võitis Sahkar Racing meeskonna sõitja belglane Jago Geerts (KTM), kes oli mõlemas sõidus teine. Hardi Roosiorg lõpetas sõidud hoolimata kehvast stardikohast 15. ja 16. kohal, mis andis talle kahe sõidu kokkuvõttes 16. koha.
Euroopa meistriks tuli hispaanlane Jorge Prado Garcia (KTM, 308 p), teine oli uusmeremaalane Josiah Natzke (KTM, 284 p) ja kolmas prantslane Maxime Renaux (Yamaha, 245 p). Mõlemad Sahkar Racing sõitjad pidid vigastuste tõttu osad etapid vahele jätma, mille tõttu oli Geerts (136 p) 11. ja Roosiorg (42 p) 25.

EMX150 klassi, kus võisteldakse identsetel Honda tsiklitel, finaaletapil osales Henry Vesilind, kellel oli hooaeg vigastuse tõttu samuti poolik. Kvalifikatsioonis näitas noor sõitja head minekut ja sõitis välja kolmanda aja. Esimeses sõidus jätkus tema hea esitus ja ta oli 5. Teise sõidu stardis rammisid soome konkurendid noore eestlase natuke karpi ja ta langes teise kümnesse. Sõidu edenedes suutis ta oma kohta parandada ja oli lõpuks 10. Kahe sõidu kokkuvõttes kuulus talle 8. koht, Euroopa meistrivõistlustel oli ta aga kokku 16. Euroopa meistriks tuli soomlane Emil Weckman, kellele järgnesid inglane Jack Bintcliffe ja rootslane Tim Edberg.

Heigo Lauren (Yamaha) näitas veteranide kvalifikatstioonis 46 osaleja hulgas 10ndat aega. Mõlemas sõidus ületas sitke eestlane lõpujoone 12. kohal ning kahe sõidu kokkuvõttes kuulus talle igati tunnustustväärt 10. koht. Esikolmiku moodustasid tänavu rootslane Mats Nilsson (Yamaha), uusmeremaalane Darryll King (KTM) ja tšehh Martin Zerava (Suzuki).

Maailmameistrivõistlused kolivad nüüd suure lombi taha, kus sõidetakse kaks viimast etappi, esimene neist toimub 13. septembril Mehhikos ja viimane nädal hiljem Ameerika Ühendriikides. Aasta finaalüritus, Monster Energy FIM Motocross of Nations ehk maakeeli Rahvuste kross peetakse 26.-27. septembril Prantsusmaal Ernées.