Eesti lõpetas ISDE viienda võistluspäeva 15. kohal

ISDE 2015 Toomas Triisa

Eesti lõpetas täna, 11. septembril Rahvusvahelise enduro kuuepäevasõidu (ISDE) viienda võistluspäeva 15. kohal – kõik mehed ja tsiklid on sõidus.

Täna, pika võidusõidu viimast endurokatset lõpetades ütles Toomas Triisa: “Need mehed on küll väga õnnelikud, kes siit praegu läbi lähevad!“ Tõesti, eranditult kõik, kes viimaselt katselt tulid, olid üliõnnelike nägudega, kuna pikad, enam kui 7-tunnised sõidupäevad said täna läbi. Mõni sõitja lausa huilgas suurest õnnest ning küttis nii ennast kui kõiki kaasaelajaid üles.

Eesti sõitjate tulemused olid täna järgmised: Martin Leok üldarvestuses 93., Toomas Triisa 104., Priit Biene 110., Elary Talu 119., Veiko Rääts 120. ja Priit Palatu 127. Äärmiselt positiivne on see, et taas tulid kõik sõitjad finišisse ja ka tsiklid on tervelt kohal. Meie ees on 8 riiki, kellel on mõni võistleja katkestanud. Hindamatu väärtus on ka suure, 550 sõitjat hõlmanud rahvusvahelise võistluse kogemus, mis paljudele rahvuskoondise liikmetele on esmakordne.

FIM rahvusvahelise distsiplinaarkohtu otsusega on aga kaks päeva tagasi diskvalifitseeritud 8 sõitja tulemused ennistatud – nad on kõik need päevad rajal olnud ja nende ajad on uuesti ametlike tulemuste hulgas, mis on ka riikide arvestust kardinaalselt muutnud. Enne homset lühikest lõpukrossi juhib Prantsusmaa Austraalia ja Hispaania ees (kaks kolmest esikolmiku riigist on nö patustajad). Vahepeal esikolmikus olnud Soome langes aga kuuendaks.

FIM distsiplinaarkohtu selline käitumine, mida ametlikult selgitatakse võistluse žürii otsuse edasilükkamisena, jätmaks sportlasele võimalus otsus appelleerida, tekitab paljudes riikides suurt pahameelt. Näiteks Austraalia tiim on andnud oma sõitjatele juhise sõita rahulikult, kuna vahepealsete tulemuste järgi olid nad 8-minutilises eduseisus. Praegu aga kaotavad Prantsusmaale 2 minutiga.

Sõmerpalu Motoklubi meeskonnas oli Riho Kollist täna 128., Mart Meeru 138. ja Egon Ypraus 183. Klubi langes üldarvestuses kaks kohta ja on praegu 40. Motoklubi GasGas esindaja Janar Kukk oli täna 164. ja klubi koht 91.

Laupäeval sõidetakse lühike kross, kus aegade kahanevas järjekorras lähevad rajale sama klassi sõitjad 14 erinevas võistlussõidus. Võistlust alustavad klubisõitjad ja lõpetavad E3 klassi kiireimad.

7.-12. septembrini toimuv The International Six Days Enduro on rahvusvahelist motoföderatsiooni (FIM) esimene ja pikima traditsiooniga ametlik võistlus, mis esimest korda toimus 1913. aastal. Eesti meeskond on selles väärikas seltskonnas suhteliselt uus, kuna võistlema minnakse alles neljandat korda. 2011. aastal käis Eesti esimest korda võistlemas ja Soomes saadi 14. koht, aasta hiljem Saksamaal olid eestlased 16. ja üle-eelmisel aastal Sardiinias tuli parim koht, kui oldi 9.

Tänavu esmakordselt ISDE ajaloos Slovakkias Kosices toimuva võistluse 1225 kilomeetrisele rajale asus võistlema üle 550 sõitja 35 riigist üle maailma. Täna õhtuse seisuga on osalemas 431 sõitjat.

Eesti meeskond tänab kõiki õla allapanijaid: Aave Transport, Kultuurkapital, Addinol, Tridens, Saku Õlletehas, Virumaa Puhastus, Rabaconda, Jak Disain.