Hannes Soomer debüteeris Supersport klassi MM-sarjas

Prantsusmaal Magny Coursi ringrajal sõideti motoringraja Superbike, Superstock600, Supersport klasside ja ka Euroopa Juunioride karikavõistluste, kus Hannes Soomer seni võistelnud, etapid. Esialgselt pidi Soomer osalema Superstock klassis, kuid kuna seal oli osalejat earv täis, siis otsustas Kallio Racing, et eestlane sõidab Supersport klassis.

Prantsusmaa võistluse peamine eesmärk oli vaadata, kuidas soomlaste meeskonna ja Soomeri vaheline koostöö sujub ning tutvustada noorele eestlasele tiimi poolt kasutatavat Yamaha R6R tsiklit. “Treeningutel Hannes parandas oma sõitu pidevalt ja seda oli ka kellalt näha. Leidsime suhteliselt kiiresti suuna, kuhu pidime tsiklit seadistama, et see Hannesele sobiks ning ta andis selle kohta meile alati tagasisidet ja võttis ka meie antud nõu kuulda,” rääkis meeskonna juht Vesa Kallio.

Laupäevane kvalifikatsioon toimus märgades tingimustes ja Soomeri poolt sõidetud ringid olid tiimi Yamaha R6Ri esimesed, kus tsiklil all vihmarehvid. Sõidu algfaasis tuli noorel eestlasel väike kukkumine, kuid tiimi mehaanikud tegid kiiret ja head tööd ning Soomer sai kvalifikatsiooni jätkata. Lõpu osas parandas ta veel oma aega ja oli lõpuks 19s ning ta edestas ka näiteks MV Agustal võistelnud 2011. aasta MotoGP 125cc maailmameistrit Nicol Terolit.

“Laupäev oli Hannesel väga hea. Võrreldes reedel sõidetud aegadega paranesid need laupäeva hommikul kuiva ilmaga sõidetud trennides märgatavalt. Kvalifikatsioonis suutis ta kiirelt kukkumisest toibuda ja ka seal paranesid ajad pidevalt. Hannese jaoks oli see suur väljakutse esimest korda MM-etapile sõitma minna ning seda teha kohe märgades tingimustes ja võõral tsiklil, sest enne sõitis ta kaua Hondaga. Hannes on väga noor sõitja, aga ta näitas meeskonnale oma külmapäisust ning tahet õppida ja areneda,” kiitis eestlast Kallio.

Eilne hommik algas taas niisketes tingimustes ja kõikide meelehärmiks jäi Supersport klassi soojendussõit üldse ära, kuna rada oli õline, mis tähendas, et sõitjad pidid minema otse võistlussõitu. Kuna rada oli selleks ajaks juba osaliselt kuivanud, siis meeskondadel jagus rehvivalikuga mõtlemisainest küllaga. Soomeri tsiklile otsustati ette alla panna vihmarehv ja taha vahepealne (intermediate). Võistlus katkestati aga algafaasis punase lipuga, kuna toimus tõsisem kukkumine ning kordusstardiks oli rada enem-vähem kuiv ja kõik startisid slikkidega. Enda jaoks uuel tsiklil, uues sarjas ja tippkonkurentsis suutis eestlane lõpujoone ületada 21ndana.

“Laupäeval kuiva ilmaga tehtud muudatused olid kindlasti õiged ja tsikkel oli kuivadel rajalõikudel tunduvalt parem. Kuna rada oli osaliselt siiski niiske, siis nendes kohtades võtsin ettevaatlikult, kuna tsikkel on minu jaoks uus ja sellistest tingimustest puudusid kogemused,” rääkis Soomer.

Kallio jäi oma noore sõitja arenguga nädalavahetusel rahule, sest tingimused olid keerulised ka vanadele kaladele, mida siis veel uustulnukast rääkida, kellel ei olnud uue tsikliga mitte ühtegi testikilomeetrit selja taga: “Põhimõtteliselt oleme hetkel selles seisus, kus tavaliselt ollakse enne esimest võistlust. Alustasime seega Prantsusmaal nullist ja seda silmas pidades nädalavahetus tervikuna õnnestus. Saime Hanneselt peale igat muudatust head tagasisidet ja sõitja oli rahulik hoolimata sellest, et päevad ei olnud üldse kerged. Seega võistluse tulemus ei kuva päris seda, kui kordaläinud nädalavahetus tegelikkuses oli.”

Soomer jäi omalt poolt väga rahule meeskonna ja mehaanikutega: “Läinud nädalavahetus oli minu karjääri raskeim, sest oli palju uusi asju ja ilmastikutingimused olid keerulised. Mehaanikutega toimis suhtlus hästi ja seadistustega õnnestus meil täppi panna. Arenesin iga ringiga ja Vesa nõuanded raja äärest aitasid mul rajal õigeid asju teha. Et kiirem olla, vajan kindlasti lisakilomeetreid, kuid see oli hea algus ja olen nädalavahetusega rahul. Sai palju õpitud ja siit on hea edasi minna.”

Magny Coursis sõideti ka European Junior Cup finaaletapp, kus Soomer arusaadavatel põhjustel ei osalnud ning punktilisa seega ei tulnud. Aasta kokkuvõttes sai ka hooaja jooksul poodiumit külastanud noor eestlane seitsmenda koha.