PÖFFil näeb taaskord spordifilme

Põhja-Euroopa suurima filmifestivali, 19. Pimedate Ööde Filmifestival (PÖFF), programmi rikastab taaskord Eesti Olümpiakomitee spordifilmide programm.

PÖFF põhiprogrammis linastub selle aastasel festivalil 7 spordifilmi, millele lisandub PÖFF Just Film programmist veel 4 sporditeemalist motiveerivat linateost.

Käesolev festival on PÖFF ja EOK jaoks kolmas järjestikune aasta, kus sporditeemad festivalil erilises fookuses on.

PÖFFi peakorraldaja Tiina Loki sõnul on sageli täissaalidele läinud sporditeemalised dokumentaal- ja mängufilmid näidanud, et eesti publik armastab sporti ning spordikangelasi. “Nagu sport ise, nii pakub ka selle jälgimine ekraanilt unustamatuid emotsioone. Lisaväärtuse antud filmidele annavad nendega kaasnevad vestlusringid oma ala tippude ja ekspertide poolt, kes toovad vaatajateni oma kogemuste põhjal spordi ilu ja valu täies spektris, suurtest kaotustest suurte võitudeni”, lisab ta.

Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli leiab, et spordi mõjusaim ja meeldejäävaim osa on sportliku soorituse visuaalne vaatepilt, mida saab just läbi video ja filmi parimal viisil talletada ja vaatemänguna ka peaaegu autentsena lõputult korrata. „Mitte vähem oluline ei ole aga ka filmikunsti pakutav lisaväärtus, mis aitab paremini mõista sportlaste pingutuste tausta, tema tegevuse tagamaid, selle seotust traditsioonide, ambitsioonide ja väärtustega. Võistlusareenil särava, olümposele püüdleva või ka sealt juba alla sammuvate sportlaste teekonnad on alati täis erakordseid lugusid. Need on lood, mis üheltpoolt nihutavad inimvõimete piire, teisalt kirjeldavad väga kujundlikult inimese tegelikku ja ürgset olemust, soovi areneda, teha paremini ja olla parim“ mõtiskles Seli ja lisas: „Kutsun kõiki osa saama 19. PÖFF filmifestivali programmist, mille raames linastub ka mitmeid spordi teemalisi filme, mis kajastavad sporti selliselt nagu see on. Läbi filmi saab kogeda võidurõõmu ja kaotusevalu, tunda nostalgiat, jälgida ebainimlikke ja ekstreemseid sooritusi, unistada, aimata spordi tegelikku mõju ja rolli ühiskonnas, tajuda spordi sügavust. Kohtume PÖFFil,“

Spordifilmide järgsete aruteludel aitavad spordi tausta avada paljud oma valdkonna tipptegijad. Täpsemat infot linastuvate spordifilmide juures toimuvate arutelude toimumise aegadega Eesti Olümpiakomitee kodulehelt ja Olen Olümpiafänn Facebookist.

Filmi Vehkleja linastuse järgselt jagavad emotsioone ja räägivad vehklemisest kahekordne maailmameister Nikolai Novosjolov ja filmi peategelase Endel Nelise poeg Peeter Nelis

Poksi teemalise filmi Koza / Kits järgselt räägivad poksimaailma reaalsusest Kaupo Arro (Eesti poksi noortekoondise peatreener) ja Jüri Butšakov (Kolme Maestro Karika poksiürituse pressiesindaja).

Ekstreemspordi olemust värvikalt esitleva filmi Attention: A Life in Extremes järgselt jagavad oma kogemusi ekstreemsetest sooritustest ja valdkonnast üldisemalt hobikorras vabasukeldumisega tegelenud Eesti Ujumisliidu ja Eesti Sulgpalliliidu president Karol Kovanen ja Paris Dakar jalgrattaretke läbinud jalgrattur Priit Salumäe.

Langevarjuhüpetest rääkiva filmi Päiksepaiste Superman / Sunshine Superman linastusel jagab filmi järgselt oma mõtteid kogenud langevarjur, mitmete maailmarekordite püstitamisel osalenud Toomas Talts.

Ratsaspordist ja 800 aastase ajalooga ratsutamise võistlusest ja erinevatest lugudest selle ümber ja sees rääkiva filmi Palio juures lahkavad ratsaspordi olemust ja väärtust Eesti Ratsaspordiliidu tegevjuht Siim Nõmmoja ja Jaanus Mikk Traaviliidust.

Matkamisest ja mägironimise teemalise filmi Cerro Torre avavad alpinsimi ja matkamise võlu ja valu kogenud valdkonna eksperdid.

Tutvu 19. PÖFF Eesti Olümpiakomitee spordifilmide programmiga siin.