Andris Grinfeldsi endurotreening

Möödunud laupäeval toimus Äksis, Jüri Braueri treeningväljakul pea paarikümne osalejaga endurotrenn, mida viis läbi Baltimaade parim trialisõitja ning eelmise aasta Tartu proloogi Pro klassi võitja Andris Grinfelds.

“Mõte selline treening korraldada küpses mul juba möödunud hooaja algusest alates. Erinevatel põhjustel lükkus see aga edasi. Enduro on viimastel aastatel kõvasti populaarsust kogunud ning seoses sellega on tulnud juurde palju sõitjaid. Osad on ilmselt motokrossi taustaga, kuid osad tõenäoliselt ka lihtsalt motohuvilised, kes otsivad uusi väljakutseid,” rääkis treeningu korraldaja Ilmar Kald, kes on juba 10 aastat korraldanud mototriali võistluseid.
“Kuigi kutsutud olid kõik, ootasin treeningust osa võtma pigem väiksema kogemusega sõitjaid, sest parimad on niigi head”, ütles Kald naljatlemisi. “Ekstreemkatsel on suhteliselt palju ühist trialiga. Kui kõik rajal asetsevad takistused koondada kokku väiksemale alale, saaks neist moodustada trialikatsed. Seega võiks olla sõitjatele abiks osata pisut ka trialitehnikat, et kiiremini ja väiksema energiakuluga neid ületada. Just seda nädalavahetusel õpitigi,” jätkas Kald.

Treening algas põlvekõrguse palgi ületamise harjutamisega. Iseenesest lihtsana tunduv ülesanne osutus alguses päris keeruliseks. Kui trialitsikliga käiks see mängleva kergusega, siis pea kaks korda raskema tsikliga polnudki see alguses nii lihtne. Hea indikaator oli Eesti ja ka Baltikumi üks parimaid trialisõitjaid Keity Meier, kes sel hooajal sõidab võimaluste piires kaasa ka endurovõistluseid. Hea trialitehnika kompenseeris tihti suure tsikli kohmakuse ja vähese sõidukogemuse. Järgmisena harjutati mitme järjestikuse takistuse ületamist, kasutades jällegi trialis väga levinud “kahe gaasi” tehnikat ja ehk ka pisut enam siduri kasutamist, kui oldi harjutud tegema. Kõige enam oli pusimist palkidest “tujurikkuja” takistusega.

Lisaks tehnika harjutamisele rääkis Andris ka sellest, kuidas valida takistusele minnes õige trajektoor ning et alati peaks olema ka varuplaan, kui satud takistusele koos kaasvõistlejatega ning ideaalset sõidujoont pole võimalik valida.

Päeva teine pool algas vast kõige enam triali takistust meenutava elemendi harjutamisega. Selleks oli suhteliselt kõrge ja järsu servaga palgihunnik. Enamus sõitjaid kippus seda ületama toore jõu ja tsikli kilovattide abiga. Kasutades aga õiget tehnikat, alistus palgihunnik päris kiiresti. Progress oli silmnähtav!

Kella kümnest kuueni kestnud treenigpäev lõppes sõbraliku jõukatsumisega rajal.
Pea lakkamatult sai rakendust ka kaasavõetud trialitsikkel, mida kõik soovijad said proovida.
Suurd tänu Jüri Brauerile raja kasutamise, sooja supi ja sauna eest! Aitäh osalejatele ja Andrisele. Loodetavasti on põhjust teinegi kord kohtuda ja kui vaheldust soovite, tulge proovige ka trialit sõita!