Läti meister Scooter Standard 50 klassis on Marek Henrik Laanela

Marek Henrik Laanela, foto Andris Kistabans

Riias, Bikernieki ringrajal toimus 11. septembril aasta viimane Läti meistrivõistluste etapp rollerite klassidele. Läti meistriks Scooter Standard 50 klassis tuli 14aastane Keila noormees Marek Henrik Laanela.

Hooaja jooksul toimus 8 etappi Läti erinevates linnades. Juba esimese etapi eelsõitudes sõitis Marek Henrik oma GILERA ICE 50cc rolleril välja kiireima ringiaja, kuid esimeses sõidus kahjuks kukkus. Teisel etapil Daugavpilsis tuli Marek Henrik esimest korda poodiumile, sõites ennast kahe sõidu tulemusena kolmandaks. Kolmandal etapil, mis toimus pidevas vihmasajus, jäi Marek Henrik neljandaks. Peale seda ei ole ta poodiumi kõrgeimat kohta loovutanud kellelegi. Viimased 5 etappi oli Marek kindel ja ülekaaluks liider, kellele kohalikud sõitjad, kes on aastaid tegelenud motospordiga, ei suutnud väga konkurentsi pakkuda, sest Eesti noormehe areng oli nii võimas ja kiire. Viimase etapi esimese sõidu võit läks erandina Läti võistlejale, aga peale selle sõidu video vaatamist korrigeeris Marek Henrik ühe kurvi läbimist ja teises sõidus ei olnud jälle teistel võimalustki. Kokkuvõtteks etapi võit ja ühtlasi ka Läti meistritiitel.

Tegelikult oli hooaja kokkuvõttes Läti meistritiitel kindlustatud juba enne viimast etappi ja hooaja lõppedes oli Mareki edu teiste ees lausa 58 punkti.

Marek Henrik ise ütleb, et kõige raskem oli kolmas etapp, kui päev otsa sadas tihedat vihma. „Õnneks olid rollerile just alla pandud uued rehvid, mille pidamine oli ka märjal rajal hea. Märjal rajal tuleb sõita hoopis teisti kui kuival asfaldil ja kui kogemus puudub, siis on see raske. Pea peab kogu aeg meeletult töötama ja kõike arvestama.“ Raske oli Marekile ka hooaja viimane etapp, sest siis rõhus juba soov saada meistritiitlit.

Peale hooaja viimast sõitu ütles Marek Henrik, et ta ei usu ka ise oma saavutust. „Esimesele etapile, mis toimus mais Riias, Bikernieki rajal, läksime ju lihtsalt proovima ja vaatama, kas see üldse meeldib ja sobib mulle. Tuleb välja, et sobib! Ja masin on ka ülihea ja kiire.“

Hea ja kiire masina ehitas Ants Parik, kes ka ise on sõitnud Lätis Scooter Sport 70 klassis edukalt mitmeid aastaid ja nüüd juhendab Marek Henrikut. Samuti tänab Marek varuosade ja heade nõuannete eest Kaido Veensalu ja Camex Kaubanduse OÜ-d, mis tegeleb varuosade müügiga.

Kaido Veensalu sõnul on sellist asja ilma pere toetuseta päris võimatu teha. „Esimese hooaja kohta on Marek teinud uskumatu tulemuse. Laste asjaliku tegevuse ja suurepäraste saavutuste taga on alati toetav perekond, nii ka Marekil.“