Toomas Triisa ja Mart Meeru alustasid Dakari maratonrallit korralikult

Toomas Triisa Dakar 2017, foto erakogu

Peale 1. jaanuaril Paraguai pealinnas Asuncionis toimunud Dakari maratonralli pidulikku avamist, startisid võistlejad täna esimesele katsele, mis viis nad Argentinasse.

Terve päeva distants oli 454 kilomeetrit, katset sellest 39 kilomeetri jagu. Ühesõnaga, selline rahulikum sissejuhatus selle aasta Dakarile, mis on korraldajate sõnul raskeim senine Dakar Lõuna-Ameerikas. Dakar Team Estonia sõitjad Toomas Triisa ja Mart Meeru, kes tänavu osalevad Dakaril Malle-Moto klassis, said oma tulemused kenasti kirja, Toomas oli tsiklite üldarvestuses 60. kohal (+5.49) ja Mart 111. kohal (+10.09). Mõlemad sõidavad Husqvarna tsikliga. Malle-Moto klassis on nende kohad vastavalt 6. ja 15.

Tsiklite arvestuses oli avapäeval kiireim Xavier De Soultrait, kes aga ei soovinud teisel päeval esimesena rajale minna ning ületas teadlikult ülesõidul kiirust ja teenis sellega minutilise karistuse. Kuna tsiklid stardivad ees, siis oleks ta olnud nö rajaleidja rollis. Nii on Dakari liider tsiklite klassis peale avapäeva Juan Pederero Garcia Ricky Brabeci ja Paolo Goncalvese ees. Vahed on väikesed, TOP 10 mahub minuti sisse.

Meie sõitjad jäid lühikese kuid tehnilise katsega rahule. „Kuigi võis tunduda, et on lühike katse, siis tegelikult oli see päris ohtlik. Päev oli palav (ca 40 soojakraadi) ja tolmune, kuid oma tulemusega olen rahul,“ oli Toomas Triisa kommentaar.
„Navigeerimise kohalt oli täna väga lihtne, katse läks paljuski lintide vahel ja kuumus mulle õnneks liiga ei teinud,“ lisas Mart Meeru.

Malle-Moto klass, kus eestlased sõidavad on karmide reeglitega. Nagu oleme juba varem öelnud, peavad nad kõik parandustööd tsikli juures ise ära tegema, laagrites on nende jaoks oma eraldatud ala, kuhu teistel asja pole, sisse ja välja käimine sellest alast on selle klassi sõitjatele samuti selgelt paika pandud. Mardil ja Toomasel polnud täna tsiklite juures suurt tööd teha. Kiire puhastus ja oligi asi valmis. Poisid tegid roadbookid uueks päevaks valmis ja said puhkama minna.

Dakari teine päev stardib Argentinas, Resistencia linnast ja päeva finiš on San Miguel de Tucumanis. Kokku ootab sõitjaid ees 803 kilomeetrit, millest 275 on kiiruskatset. Kihutatakse Chaco piirkonnas, kus on läbi ajaloo sõidetud mitmete WRC rallide kiiruskatseid. Kindlasti saab olema palju tolmu ja navigeerimine on juba keerulisem. Kui aga sajab vihma, siis saab olema korralik mudaralli. Päev saab olema pikk ja keeruline, Toomas stardib laagrist kohaliku aja järgi kell 5.05, Mart aga kell 5.23. Eesti aja järgi on need kellaajad 10.05 ja 10.23 ja siis on ees pea 450 kilomeetrine ülesõit katsele. Katsele stardivad nad Eesti aja järgi kell 15.35 ja 15.53 ja peale katset on veel pisut alla 100 kilomeetri minna tänasesse laagrisse.

Live feed: http://gaps.dakar.com/2017/dakar/aso/uk
Red Bull TV teeb igal päeval päeva kokkuvõtte ja seda saab vaadata siit: redbull.tv

2017. aastal stardivad Toomas Triisa ja Mart Meeru Dakaril Malle-Moto klassis, kus tuleb kõik ise teha. 2014. aastal startisid Mart Meeru ja Toomas Triisa esmakordselt Dakari maratonrallil ja nende kohad üldarvestuses olid vastavalt 40 ja 52. 2015. aastal startis Mart eestlastest ainsana Dakaril ja tema lõppkohaks jäi 38. 2017. aasta Dakari maratonralli stardib esmakordselt 2. jaanuaril Paraguaist ja liigub edasi Boliiviasse ning finiš on 14. jaanuaril Buenos Aireses.

Dakar Team Estonia ametlik kodulehekülg – www.auto24.ee/dakar/
Dakar Team Estonia Facebookis – https://www.facebook.com/dakarestonia/
Dakar Team Estonia Instagramis – @dakarestonia
Dakar Team Estonia Twitteris – https://twitter.com/dakarestonia