Kiivrikaamerate kasutamine EMF-i võistlustel omal vastutusel

11. aprillil 2017 toimunud EMF-i nõukogu koosolekul otsustati FIM-i reeglitele tuginedes keelustada ka Eesti võistlustel kiivrikaamerad.

Nagu selgitas FIM-i tehnilisse komisjoni kuuluv Allan Laurimäe, on initsiatiiv FIM-i poolt kiivrikaamerate keelamise osas on tulnud just kiivritootjatelt, kuna kiivreid testitakse enne sertifitseermist ilma igasuguste lisadeta ja homologeering antakse just sellisena nagu kiiver on.

Sisuliselt on nii, et kui kiivri külge kleebitakse (või veel enam kruvitakse) kaamera alus, siis sellest hetkest kaotab kiiver homologeeringu. Kui juhtub tõsisem peavigastusega õnnetus ja leitakse kiivri küljest mingi vidin, mis ei ole tootja poolt ette nähtud, siis tootja loobub vastutamast.

Näiteks on 2016. aastal FIM motokrossi tehnilistes tingimustes punkt 01.67 „A helmet is made to provide protection. A helmet is not a platform to attach foreign objects. Cameras or other accessories are NOT permitted nor shall be attached to the rider’s helmet. Failure to observe the above rules will entail exclusion.

Kuna ka EMF lähtub oma võistlustingimustes FIM-i reeglitest, on sellest lähtuvalt ka Eestis keelatud kiivrilisade (ka kaamerate) kasutamine. EMF järgib sarnaselt paljudele teistele föderatsioonidele FIM-i reegleid kiivrilisade (ka kaamerate) osas.

Kes soovib kiivrile kinnitatud lisaga siiski võistelda, palume tehnilises kontrollis esitada kas:

tõend, et lisa on kiivritootja poolt ametlikult lubatud ja/või kinnitada oma allkirjaga, et nimetatud lisa kasutades on sõitja või tema esindaja teadlik, et kui midagi juhtub, on see omal vastutusel.

[button link=”https://msport.ee/wp-content/uploads/2017/04/Kiivri_lisaseadme_omavastutus.pdf”]Vorm[/button]

Illustratsioonil on statistiliselt kujutatud, millised kiivriosad kõige tõenäolisemalt õnnetuses kokkupõrkesse satuvad.