Eesti koondis sõitis end kindlalt Rahvuste krossi finaali

Täna sõideti Inglismaal Matterley Basini rajal selle aasta Rahvuste motokrossi kvalifikatsioonid. Rajal, kus peeti sama võistlus ka aastal 2006, näitasid kõik Eesti sõitjad Priit Rätsep, Harri Kullas ja Tanel Leok väga head minekut ning Eesti koondis pääses kindlalt homsetesse finaalidesse.

Esimesena asus eestlastest võistlustulle MXGP klassis osalev Priit Rätsep (Honda), kes sai korraliku stardi ning tõusis võistlejaterivi keskelt peagi 11ndale kohale, kus ta sõitis enamus sõidust. Kahjuks tegi üks ringiga mahajääja paar ringi enne lõppu ühe sõiduvea, mille tõttu kukkus ka tema järel sõitnud Rätsep ning ta langes 13ndaks ja samal kohal ta ka sõidu lõpetas. Sõidust võttis kindla võidu sloveen Tim Gajser (Honda), kellele järgnesid prantslane Gautier Paulin (Husqvarna) ja valitsev maailmameister itaallane Antonio Cairoli (KTM).

MX2 klassis võistlev Harri Kullas (Husqvarna) tegi väga hea stardi ja sõitis pikka aega 9ndal koha. Sõidu lõpus tuli tal küll üks koht ära anda, aga kindel kümnes koht kindlustas Eesti meeskonnale koha finaalis. Sõidu võitis ameeriklane Zach Osborne (Husqvarna), kes möödus viimasel ringil austraallasest Hunter Lawrencest (Suzuki), kolmandana ületas lõpujoone hollandlane Brian Bogers (KTM).

Oma 17ndal Rahvuste krossil osalev Tanel Leok (Husqvarna) tegi Open klassis samuti hea stardi ning oli juba algusest peale esikümnes. Sõidu lõpuosas püüdis ta 8ndal kohal oleva iirlase Graeme Irwini kinni ning põnevas duellis pääses eestlane isegi korra konkurendile kõrvale, kuid iirlane ei andnud alla ja võttis koha tagasi. Sõidu viimastel meetritel ei hakanud Leok enam riske võtma ja oli 9. Sõidu võitis ülivõimsalt hollandlane Jeffrey Herlings (KTM) prantslase Romain Febvre (Yamaha) ja šveitslase Jeremy Seeweri (Suzuki) ees.

Leoki ja Kullase tulemusena sai Eesti 19 punktiga 10nda koha, päeva parimad olid tiitlikaitsjad prantslased, kes kogusid hollandlastega võrdselt 4 punkti. Kolmanda koha said üllatusmehed Austraaliast, kelle saldo oli 6 punkti.

Matterley Basinis sõideti ka Yamaha YZ125 klassi võistlus, kus 33 noore sõitja seas tegi head sõitu Jörgen-Matthias Talviku. Noormees näitas juba kvalifikatsioonis väga head kiirust saades kirja teise aja. Täna peetud esimeses finaalsõidus sai ta väga hea stardi ja haaras liidriohjad juba avaringil ning kasvatas vaikselt konkurentidega vahet ning edestas lõpuks itaallast Kevin Cristinot 20 sekundiga. Kolmandaks sõitis end rootslane Arvid Lüning. Homme hommikul sõidetakse selle klassi teine ja otsustav finaalsõit.