Lahkus Õilme Gustel-Kaseorg

1. jaanuaril lahkus meie hulgast 89-l eluaastal Eesti läbi aegade üks edukamaid naismotosportlasi Õilme Gustel-Kaseorg.

Õilme Gustel-Kaseorg sündis 14. detsembril 1928 Järvamaal Kareda vallas pere teise lapsena, kaks aastat hiljem sündis õde Virve, kellega koos hakati eelmise sajandi keskel tegema tegusid motoradadel.

Virve õhutusel läks Õilme 1948. aastal motokursustele ja juba järgmise aasta veebruaris lõpetas ta mitteametlikel Eesti NSV talimotokrossi meistrivõistlustel naiste 350 cm³ masinaklassis teisena. Samal aastal debüteeris uljas neiu ringrajasõidus, võites samas võistlusklassis oma esimese vabariigi meistrivõistlustel medali – hõbeda.

1950. aasta Nõukogude Liidu tšempionaat 100 kilomeetri maanteesõidus toimus Moskva lähistel, kus üleliidulisel areenil debüteerinud Õilme saavutas 350 cm³ naiste masinaklassis teise koha. See jäi ühtlasi meie naissõitjate ainsaks medaliks sellel alal.

1951. aasta NSV Liidu ringrajasõidu meistrivõistlustel riputati talle kaela pronksmedal, aasta hiljem vahetas ta kahvatumat värvi medali hõbeda vastu ja 1953. aastal krooniti Õilme 350 cm³ naiste masinaklassis Nõukogudemaa tšempioniks. See aasta oli õdedele Gustelitele väga edukas, sest Virve võidutses üleliidulistel ringrajasõidu meistrivõistlustel 125 cm³ naiste klassis. Neljanda medali üleliidulisel areenil asfaldiradadelt pälvis Õilme ta 1957. aastal (pronksi).

Motokrossis võitis Õilme N. Liidu tšempionaadilt täieliku medalikomplekti: 1952 kulla, 1954 hõbeda ja 1951 pronksi.

Esimese vabariigi meistrikulla võitis Õilme 1951. aastal talimotokrossis, millele tuli samal aastal lisa motokrossis ja hipodroomisõidus. Õilme Gustel-Kaseorg võitis Eesti meistritiitleid ringraja-, hipodroomi- ja motodroomisõidus, moto- ja talimotokrossis ning 1 km kiirussõidus, kokku 14. Neljal korral kuulus Õilme FIM-rallil NSV Liidu võistkonda.

1952. aastal sai Õilme õiguse kanda NSV Liidu meistersportlase märki ja 1963. aastal omistati talle aumeistersportlase nimetus.

Ajavahemikul 1950-1959 töötas ta “Tööjõureservide” Auto-Motoklubis treenerina, jagades oma kogemusi meie tulevastele motosportlastel.

1953. aastal abiellus Õilme meie ühe edukaima motosportlase Olev Kaseoruga, kes kaks aastat hiljem hukkus liiklusõnnetuses.

Eesti Mootorrattaspordi Föderatsioon avaldab sügavat kaastunnet kõigile lahkunu lähedastele.