metsis-1

Jarko Metsis sai Albania Rallyl 12. koha!

Albaania Rally toimus juba neljateistekümnendat korda ja tegemist on Dakari Rally sarnase formaadiga. Kuid Dakari Rallyst on see kordades lühem ja ka kordades lihtsam. Minu plaan oli lihtsalt proovida, kuidas selline formaat sobib.

Albaania sellepärast, et tegemist on külastamata maaga ja ralli käigus saab tervele riigile ringi peale ning tutvutud nn rohujuure tasandini.
Sõidupäevi oli seitse, kilomeetreid tuli kokku üle kahe tuhande, sõiduaeg päevas 6-10 h. Katseid üks kuni kolm päeva kohta, pikkusega 55-130 km. Kui Eesti enduurovõistluse katse pikkus on parimal juhul 15 km, siis seal tähendas selline vahemaa, et katse on kohe läbi ja võib hakata hoogu maha võtma.


Kuna navigeerisin roadbooki järgi esimest korda elus, siis esimene päev jäi selle taha – sõitsin kaks korda valesti ja õige asukoha leidmine võttis aega. Tulemus kuskil tagaotsas. Järgnevatel päevadel kogemused suurenesid ning sai sõita ilma suuremate juhtumisteta. Parimaks päevaks sai pikim ja raskeim- kolme katsega enduurolik rada, kus olin viies. Usun, et siin oli põhiline teene talvistel ettevalmistustreeningutel. Terve ralli kokkuvõtteks 12. koht, millega olen väga rahul. Võistlesin Belgia EAOB tiimi toel ja sealt renditud KTM 450EXC rattaga.
Albaania on hästi mägine ja kivine, igasugused liiklusreeglid linnast väljas on küsitavad. Inimesed on põhja osas pigem kurjad ja lõunas pigem rõõmsad. Iga teine auto on Mercedes ja lehma näeb ka pealinnas. Aga näha on, et kõik areneb ja mereäärsetesse linnadesse on puhkusekombinaat juba kohale jõudnud.
Kui keegi soovib enduurole vaheldust, siis igatahes soovitan proovida. Sõita saab igateahes palju ja ägedates kohtades.