Kristjan Siilak tuli ülipõnevas finaalis Leedu Supermoto meistriks

Eile sõideti Leedus Elektrenai külje all asuval Speedway kardirajal viimane ja ühtlasi sarja kokkuvõttev etapp. Sõidud olid väga huvitavad, kuna meie meeste klassides anti meistri ja karikatiitlid välja alles viimastes sõitudes.

Klassis S4, kus sõidetakse Leedu meistritiitlile, läks Siilak (Husqvarna, Motohai, fotol paremal) vastu viimasele etapile 5 punktilises kaotusseisus esikohale ning ühtlasi lahutas kolmandat ja teist kohta samuti ainult 5 punkti. Kvalifikatsioon läks hästi ja Siilak sõitis välja kiireima ringiaja, seda kõigest 0,1 sekundiga, aga siiski parim stardikoht. Ilm oli ilus, kuigi külmavõitu ja pidamist oli uuel kardirajal väga raske leida, otsustati vastu võtta riskantne liigutus ning kasutada ees vihmarehvi ja taga slikki, mis tasus ennast päeva lõpus ära.
Startides jagus draamat küllaga, kui esimeses stardis kadus Siilaku tsikli mootoril stardiabi defekti tõttu jõud ja tsikkel suri välja. Kui eelviimane sõitja oli juba kolm kurvi eespool, sai eestlane lõpuks minema ja algas tõsiselt meeletu kihutamine, sest meistritiitli lootus säiliks ainult selles sõidus teisel kohal lõpetades ja viimast sõitu võites. Kaks ringi enne finišilippu püüdis Siilak teise koha kinni, kuid esimene oli juba poole ringiga eest ära. Teises sõidus kas kõik või mitte midagi, kaotades selle sõidu kaotanuks Siilak ka meistritiitli 1 punktiga. Start õnnestus ja Siilak asus kohe venelase Ilya Shcheglovi ees sõitu juhtima ning ülejäänud distants kihutati algusest lõpuni tandemina, sest ringiajad olid võrdsed ja pisemgi viga oleks venelase mööda lasknud koos tiitlilootuse kadumisega. Siilak suutis siiski külma närvi säilitada ja ei teinud ühtki viga, finišisse jõuti Shchegloviga ratas rattas ja kõigest mõni sajandik lahutamas. Kokkuvõttes ülipõnevas võiduajamises võitis seega Siilak oma põhikonkurendi Shcheglovi ja leeduka Sigitas Bilinaviciuse ees ning võitis S4 klassi Leedu meistritiitli.

Klassis Open, kus sõideti Leedu karikavõistluste arvestuses, oli Eesti noormehel Alex Vetkinil (KTM, Vihur Motorsport, fotol vasakul) viimasele etapile vastu minnes 13 punktiline edumaa leeduka Povilas Leckase ees. Kvalifikatsioonis sõitis Vetkin välja teise aja ja sai seega esireast startida. Esimeses stardis õnnestus Vetkinil kohe esikolmikusse saada ja poole sõidu pealt ka esikohale tõusta, ning niimoodi ka finišilipuni kihutades. Et karikavõistluste tiitlel taskusse panna, oli Vetkinil vaja teine sõit lõpetada vähemalt 5ndal kohal. See start ebaõnnestus eestlasel aga totaalselt ja esimeses kurvis oli suur kukkumine, kust Vetkin sai püsti kõige viimasena ja nüüd tuli teha kõvasti tööd, et teistele järgi jõuda. Eestlaste rehvivaliku taktika ning ühtlasi ringrajalegendi Marko Rohtlaane (fotol keskel) kohalolu ja tehnilise poole tugi andis meie meestele kiired ringiajad ja väga hea seadistusega tsiklid. Seega oli Alexile antud kõik, et tagantpoolt uuesti ette jõuda ning mõned ringid enne lõppu raja kõige kiireimas kurvis see tal ka hulljulge manöövriga Leckase ees õnnestus ja teisest sõidust tuli ka lõpuks kindel võit. Päeva kokkuvõttes seega Vetkinile maksimumpunktidega esikoht ning ka Leedu Open klassi karikas Leckase ja valgevenelase Anton Charnavushka ees.

Eestlastest oli veel võistlustules kõige pisemas 50cc karikavõistluste klassis võistlev Travis Siilak (KTM, Motohai), kellele kuulus viimasel etapil nii mõlemas sõiduskui päeva kokkuvõttes 4. koht, hooaja kokkuvõttes saavutas Travis samuti 4. koha.

SM85 meistrivõistluste klassis tuli hooaja kokkuvõttes teisele kohale hetkel veel noorim võistlustel osalev Vetkinite dünastia sõitja Mathias Vetkin (Husqvarna, Vihur Motorsport), esikohta läks Venemaa sõitjale Ivan Mosinile (TM).

Klassis S1 kuulus meistritiitel sel aastal Venemaa sõitjale Alexander Latyshevile (Honda), kellel järgnes teise kohaga meie mees Kenor Kotkas (TM, Carma Motoklubi), ning kolmas koht läks leedukale Dominykas Diraitisile.