Tanel Leok sai Inglismaa MM-etapil 14. koha

Motokrossi maailmameistrivõistluste teine etapp sõideti sellel nädalavahetusel Inglismaal Matterley Basini krossirajal ning samas peeti ka kahe Euroopa meistrivõistluste masinaklassi esimesed etapid. Eestlaseid jagus igasse masinaklassi ning parimad tulemused tegid Tanel Leok ja Andero Lusbo.

MXGP klassis olid meie meestest võistlustules Tanel Leok (Husqvarna) ja Harri Kullas (Honda), kes kumbki avaetapil Argentiinas ei osalenud. Kvalifikatsioonis läks nendest paremini Kullasel, kes ületas lõpujoone 15. kohal. Sõidu alguses kukkunud ja viimasele kohale langenud Leok tegi tugeva sõidu ja oli lõpuks 22.
Esimese finaalsõidu alguses olid eestlased kolmandas kümnes ning hakkasid kohe oma kohti parandama. Tugeva sõidu Leok, kes tõusis 13. kohale. Ka Kullas võitles end punkidele olles lõpuks 19.
Teises sõidus tegid meie sõitjad tunduvalt paremad stardid ja nad olid juba avaringil punktimeeste seas. Leok tõusis kiiresti 13. kohale, kuid siis tuli väike ebaõnnestumine ja ta langes 22. kohale. Sõidu edenedes möödus ta konkurentidest ja lõpuks sai ta ka 15. kohal sõitnud, kuid seejärel sõiduvea tõttu paar kohta kaotanud Kullasele järgi. Viimasel ringil möödus Leok ka oma kaasmaalasest ja lõpujoone ületasid eestlased siis vastavalt 16. ja 17. kohal.

Etapivõidu saavutas MM-liider itaallane Antonio Cairoli (KTM) sloveen Tim Gajseri (Honda) ja prantslase Gautier Paulini (Yamaha) ees. Leok oli kahe sõidu kokkuvõttes 14. ja Kullas 20. Cairoli jätkab seega MM-liidrina ja tal on koos 97 punkti, talle järgnevad Gajser 89 ja Paulin 74 punktiga, Leok (13 p) on ühe etapi punktidega 19. ja Kullas (6 p) 23.

MX2 klassis sõitis ainus eestlane Hardi Roosiorg (KTM) kvalifikatsiooni alguses kaasvõistlejaga kokku ning pidi sõitu viimaste seas alustama. Avaringil tuli noormehel veel üks kukkumine ning finišisse jõudis ta 32. kohal. Mõlemas finaalsõidus sai Roosiorg 26. koha ning punktiarve jäi seekord tal avamata.
Matterley Basinis võitis taanlane Thomas Kjer Olsen (Husqvarna) sakslase Henry Jacobi (Kawasaki) ja prantslase Tom Vialle (KTM) ees, Olsen (94 p) on ka sarjas esimene, kus talle järgnevad Jacobi (78 p) ja hollandlane Calvin Vlaanderen (Honda, 71 p), kes oli Inglismaal 4.

Eelmise hooaja Euroopa meistrivõistluste EMX300 klassi asemel võisteldakse tänavu sarnases EMX2T klassis. Toona sarja neljandal kohal lõpetanud Andero Lusbo (Husqvarna) alustas ka uut hooaega tugevalt. Kvalifikatsioonis kuuenda ringiaja sõitnud eestlane oli laupäevases esimeses finaalsõidus 5. ning täna peetud võidukihutamises 7. ning kahe sõidu kokkuvõttes 5. Etapivõidu saavutas eelmise aasta EMX300 meister inglane Brad Anderson (KTM) tšehh Vaclav Kovari (GasGas) ja San Marino sõitja Andrea Gorini (Yamaha) ees.

EMX250 olid eestlastest Inglismaal rajal Meico Vettik (KTM) ja Johannes Nermann (Husqvarna). Kahjuks kummalgi noormehel ei õnnestunud oma kvalifikatsioonigrupis aega 20 esimese sekka sõita, kui Nermann näitas oma grupis 26. ja Vettik omas 32. aega. Kuna kummastki grupist sai finaali 20 kiiremat sõitjat, siis seekord jäi finaaliuks meie noortele suletuks.

Järgmine MM-etapp sõidetakse järgmisel nädalavahetusel Hollandis Valkenswaardis, kus algavad ka Euroopa meistrivõistlused klassile EMX125.