Kullas ja Rätsep võidutsesid motokrossi meistrivõistluste eelviimasel etapil

Eesti taasiseseisvumispäeval sõideti Tihemetsas motokrossi Eesti meistrivõistluste neljas ja ühtlasi ka eelviimane etapp. Kuninglikus Monster Energy MX1 klassis võttis etapivõidu Harri Kullas ja MX2 klassis parim oli Priit Rätsep.

MX1 klassi avasõidus tegi parima stardi Harri Kullas (Honda, Pärnu MC), keda asusid jälitama Indrek Mägi (Kawasaki, Mägi Racing) ja Tanel Leok (Husqvarna, Sõmerpalu MK). Mägi suutis mõned ringid Leokit seljataga hoida, kuid lõpuks sai Leok oma tahtmise ning möödus konkurendist ja hakkas Kullast püüdma. Peagi olid mehed koos ja põnev duell kestis mitu ringi, kuid siis väänas Leok ühes kurvis põlve ning pidi tempos järgi andma ja Kullas sai rahulikult esikohal lõpuni sõita. Mägi seevastu pidas duelli tagasihoidliku stardi teinud, kuid seejärel ettepoole rühkinud Karel Kutsariga (KTM, Estonian Express Racing) ning selle lahendus saabus paar ringi enne lõppu, kui Kutsar konkurendist möödus ja edu lõpuni hoidis.
Teises sõidus ei olnud stardis taas vastast Kullasele, kelle järel sõitsid Kutsar, Mägi ja Leok. Esialgu sõitis esinelik koos, kuid peagi hakkas Kullas vahet suurendama ning samal ajal suutis Leok esmalt Mägist ja paar ringi hiljem Kutsarist mööduda. Leok vahendas ka Kullasega vahet, kuid liider ei vääratanud ja võitis ka teise sõidu. Kutsar sai Mägist samuti sõidu esimeses pooles mööda ja võttis lõpuks kindla kolmanda koha.
Kahe sõidu kokkuvõttes kuulus 50 punktiga esikoht Kullasele, teine oli Leok (44 p) ja kolmas Kutsar (40 p). Üldarvestuses asus liidriks Leok (144 p), teisele kohale tõusis Kutsar (136 p) ja senine liider Mägi (135 p) langes kolmandaks.

MX2 klassis oli konkurentidest mäekõrguselt üle Priit Rätsep (Honda, HRC Eesti Racing Team), kes võitis kindlalt mõlemad sõidud. Kahe sõidu kokkuvõttes järgnesid talle kummaski sõidus kolmanda koha saanud Meico Vettik (KTM, KTM Racing Estonia) ning avasõidu alguses sõitu juhtinud, kuid lõpuks Rätsepale alla vandunud ja teisena lõpetanud ning teises sõidus 5. koha saanud Hans Priidel (KTM, MK Tallinn). Meistrivõistluste kindel liider on Rätsep 186 punktiga.

Priit Rätsep. Foto: Rauno Kais

Koos MX2 klassiga rajal olnud MX125 noorte arvestuses võitis etapi mõlemad võidukihutamised esimesena lõpetanud Martin Michelis (KTM, Sõmerpalu MK), teine oli sõitudes 2. ja 3. koha saanud Romeo Karu (KTM, KTM Racing Estonia) ning kolmas sõidud 3. ja 4. kohal lõpetanud Juri Vinogradov (KTM, Narva SK Energia). Meistrivõistluste viimasele etapile läheb liidrina vastu Michelis (182 p).

Klassis 85cc ei saanud keegi vastu lätlasele Karlis Reišulisele (KTM), kes võitis mõlemad sõidud. Kui avasõidus oli tema edu teisena lõpetanud Mikk Martin Lõhmuse (KTM, HRC Eesti Racing Team) ees korralik, siis teises sõidus käis põnev duell viimaste meetriteni ja lätlase edu eestlase ees oli alla sekundi. Poodiumi madalaimale astmele tõusis võitja kaasmaalane Uldis Freibergs (Husqvarna), kes oli sõitudes vastavalt 4. ja 3. Sarja liider on Lõhmus (113 p).

65cc klassis võitis etapi suhteliselt kindlalt Gregor Kuusk (Husqvarna, RedMoto Racing), kuid seda läbi sekelduste. Nimelt tuli ta tsiklil avasõidus kindlal liidrikohal sõites piip maha ja ta pidi üpris kaua raja ääres seisma, et tsikkel taas käima saada. Samal ajal kaotas ta mõned kohad ja langes kolmandaks. Teisest sõidust tuli seevastu Kuusel mäekõrgune võit tänu millele sai ta ka etapivõidu sõitudes teise koha saanud lätlase Jekabs Kubulinsi (Yamaha) ees. Kahe sõidu kokkuvõttes oli kolmas avasõidu võitnud, kuid teises alles 8. koha saanud Kaspar Uibu (Yamaha, Sõmerpalu MK). Meistrivõistluse kindel liider on Kuusk (142 p).

Viimases meistrivõistluste klassis MX Veteran võitis nii mõlemad sõidud, kui etapi Heigo Lauren (Yamaha, SK Yamaha Keskus), kellele järgnesid Urmas Heliste (Kawasaki, Kagu MK) ja Tarmo Jaasi-Tamm (KTM, MK K&K). Lauren on ka 132 punktiga meistrivõistluste liider.

MX Hobi Eesti karikavõistluste arvestuses võidutses Sander Luik (Husqvarna, Pärnu MC) Ivo Lauri (Kawasaki, Linnamäe MK) ja Carl Mattias Räägeli (KTM, KTM Racing Estonia) ees. Karikavõistluste liidriks tõusis Luik.

Eesti meistri- ja karikavõistlused lõpevad augusti viimasel nädalavahetusel Lange motokeskuses, kus laupäeval 31. augustil on rajal sooloklassid ning 1. septembril võistlevad seal külgvankrid ja quadid.

Tihemetsa detailsed tulemused:
https://speedhive.mylaps.com/Events/1712765

Eesti meistri- ja karikavõistluste puntkiseisud leiab aadressilt:
https://speedhive.mylaps.com/Organizations/23942/Championships