Kutsar ja Vettik tegid Itaalia MV viimasel etapil hea võistluse

Itaalia lahtiste meistrivõistluste viimane etapp toimus täna Mantova krossirajal. Meie parimate tulemuste eest hoolitsesid Karel Kutsar (MX2) ja Meico Vettik (125cc). Kutsar oli MX2 klassis üheteistkümnes ning sarja kokkuvõttes tuli ta kuuendaks. Vettik lõpetas tänase päeva üheksandana ja sarja kokkuvõtes tuli ta viiendaks.

MX2 klassis üritas läbi kvalifikatsiooni põhisõitudesse pääsu neli eestlast. Hardi Roosiorul ja Karel Kutsaril see ka õnnestus. Roosiorg oli teises grupis kuueteistkümnes ja Kutsar seitsmeteistkümnes. Sama grupis jäi Henry Vesilind kahekümneüheksandaks ning tema jaoks oli päev lõppenud. Esimses grupis olnud Kaarel Tilk oli kolmekümnekolmas ning ta tema põhisõitudesse ei pääsenud.

MX2 klassi sõidus tegi väga hea stardi Karel Kutsar, kes pääses top 10 lähedale. Kutsar suutiski enamuse sõidust võidelda esikümne piiril ning finišisse jõudis ta 11. kohal. Sarnaselt eelnevatele aastatele on Hardi Roosioru stardid endiselt kehvad ning ta pidi sõitu alustama päris viimaste seas. Sõidu lõpuks õnnestus tal sealt 27. kohale tõusta, kuid superfinaali uks jäi talle suletuks. Stardi järel hoidis pikka aega esikohta itaallane Andrea Adamo, kuid tõeliselt heas hoos oli eelmise aasta euroopa meister 125cc klassis Mattia Guadagnini, kes mitmetest konkurentidest möödus ning lõpuks üsna kindla esikoha võttis. Adamo lõpetas sõidu teisena ja prantslane Stephen Rubini kolmandana. A1M Husqvarna meeskonna sõitja Roland Edelbacher oli kuueteistkümnes.

Kolme etapilise sarja kokkuvõttes tuli Karel Kutsar 112 punktiga väga heale kuuendale kohale. Itaalia meistriks krooniti 265 punktiga prantslane Maxime Renaux, teise koha sai 235 punktiga itaallane Mattia Guadagnini ning kolmanda koha 155 punktiga Andrea Adamo.

125cc klassis oli Mantovas stardis kaks eestlast. Eelmisel etapil poodiumile jõudnud Meico Vettik suutis esimeses kvalifikatsioonigrupis välja sõita viienda ringiaja. Teda edestas napilt A1M Husqvarna meeskonna sõitja Sampo Rainio. Teises grupis näits korralikku kiirust Romeo Karu, kes oli üheksas ning tagas samuti edasipääsu põhisõitudesse. Kahjuks ei õnnestunud esimene start meie poistel just kõige paremini. Meico Vettik tuli avaringilt tagasi alles 17. kohal ja sellega oli sisuliselt poodiumilootus kustunud. Sõidu edenedes õnnestus Vettikul juba top 10 piirile tõusta, kuid paar ringi enne sõidu lõppu tuli sisse sõiduviga ning ta kaotas aega ja langes 12. kohale. Viimasel ringil õnnestus tal siiski ühest konkurendist mööduda veel ning finišis oli Meico üheteistkümnes. Romeo Karu oli kogu sõidu jooksul kolmandakümne keskel ning finišisse jõudiski ta 25. kohal. Esikoha teenis itaallane Andrea Roncoli, teine oli hollandlane Kjell Verbruggen ning kolmas itaallane Pietro Razzini.

Teises sõidus ei õnnestunud kahjuks Vettiku start taas ja ta oli esimeste kurvide järel alles kolmandas kümnes. Sõidus näitas Vettik, et kuulub selles klassis tõeliste tippude hulka. Iga ringiga parandas ta positsiooni ning sõidu keskel oli Vettik juba kümnendal kohal. Jaksu jagus tal ka veel sõidu lõpuks ning nii õnnestus koguni kuuendal kohal sõit lõpetada. Napilt tema ees lõpetas sõidu Sampo Rainio. Romeo Karu oli sõidu keskel juba tõusmas top 20 piirile, kuid lõpus läks tal raskemaks finišisse jõudis Karu 25. kohal. Sõidu võitis taanlane Rasmus Pedersen, teine oli Razzini ja kolmas Roncoli.

Etapi kokkuvõttes teenis Vettik 187 punktiga üheksanda koha. Esikoht läks 420 punktiga Roncolile, teine oli 380 punktiga Razzini ja kolmas 324 punktiga Pedersen. Karu oli 118 punktiga kahekümneviies ning A1M Husqvarna meeskonna sõitja Rainio 188 punktiga kaheksas. Sarja kokkuvõttes teenis avaetapilt eemale jäänud Vettik 607 punktiga viienda koha. Itaalia meistriks tuli 1260 punktiga Razzini, teine oli 1120 punktiga Roncoli ja kolmas 894 punktiga Pedersen. Rainio lõpetas sarja üheksandana.

MX1 klassis oli stardis kaks eestlast, Andero Lusbo sai kvalifikatsioonis 15. koha ning Johannes Nermann 33. koha. Kahjuks ebaõnnestus mõlema mehe start võistlussõidus täielikult ning koos hakati rivi lõpust ettepoole rühkima. Lusbo suutis sõidu jooksul natuke paremat kiirust näidata ning ta tõusis lõpuks 19. kohale ja tagas pääsu ka superfinaali. Nermann lõpetas sõidu 21. kohal ja see tähendas, et just tema oli esimene kes superfinaalist välja jäi. Sarnaselt kahele esimesele etapile domineeris sõitu sloveen Tim Gajser. Hooaja esimese võistluse teinud Antonio Cairoli näitas, et on kas sel aastal kiire ja tema lõpetas sõidu teisena. Tugeva sõidu lõpuga tõusis kolmandaks Ivo Monticelli.

Sarja kokkuvõttes oli parim eestlane Andero Lusbo, 76 punktiga sai ta 13. koha. Viis punkti vähem teeninud Johannes Nermann tuli kokkuvõttes neljateistkümnendaks. Viimasel etapil mitte osalenud Erki Kahro oli 64 punktiga kuueteistkümnes. Maksimaalse 360 punktiga tuli Itaalia meistriks Tim Gajser, teise koha sai 265 punktiga Mitchell Evans (Austraalia) ning kolmanda koha 190 punktiga Arminas Jasikonis (Leedu).

Päeva lõpetas superfinaal, kuhu meie sõitjatest pääsesid Karel Kutsar ja Andero Lusbo. Kutsari esimene ring oli täis ebaõnne ja tema langes seetõttu rivi lõppu. Lusbol õnnestus kehvalt stardikohalt üsna korralik start teha ja ta pääses top 20 sisse. esimeste ringide järel langes ta sealt küll välja, kuid siis leidis ta hea rütmi ja suutis lõpuks 17. kohale tõusta, Kutsar lõpetas sõidu kolmekümnendana. Stardi järel võttis esikoha sisse taas Gajser, kuid seekord pakkus tiimikaaslane Evans talle väga kõva lahingu. Pool sõitu jälitas Evans oma nimekat tiimikaaslast ja seejärel läks ta ise liidriks. Tundus, et Gajser suudab sõidu lõpus uuesti rünnata, kuid hoopis tema enda jaoks läks hoog liiga suureks ning ta tegi sõiduvea ja võidu võttis Evans. Kolmandana lõpetas sõidu Cairoli.

Superfinaalide kokkuvõttes teenis kahteistkümnenda ja Kutsar kolmeteistkümnenda koha. Parim oli Tim Gajser, teine Mitchell Evans ja kolmas Arminas Jasikonis.