Eestlased ringraja Balti MV avaetapil edukad

Toomas Tomson, Kristian Vaarmann, Rannus Ervin Nemunringil juuni 2020, foto erakogu

Möödunud pühapäeval, 7. juunil toimus Leedus Nemunringil motoringraja Balti meistrivõistluste avaetapp, kus Toomas Tomson sai superbike-klassis teise koha.

Toomas Tomson (BMW) käis Leedus sõitmas viimati seitsme aasta eest. “Oleme Pärnu rajaga natuke ära hellitatud ja tuli neid Nemunringi ebatasasusi uuesti meelde tuletada,” rääkis Tomson. “Aga tegelikult on see vahva rada – sujuvad lauged kurvid, suur kõrguste vahe, keskmine kiirus 160-170 km/h.” Kunagine EMF-i ringrajakomisjoni liige Tomson pole viimastel aastatel ringrajale kuigi palju saanud, keskendudes rohkem endurole, kuid eelmisel kevadel saadud põlvevigastuse tõttu jäi 2019. aastal võistlushooaeg üldse vahele. Möödunud nädalavahetuse võistlus oli tal sel aastal esimene, nädal varem käis ta vaid Aravetel ühel rajapäeval.

Kacergines asuvat Nemunringi kirjeldas värvikalt Rannus Ervin, varasem ringrajakomisjoni esimees, kes tegi rajaga tutvust esimest korda ning ühtlasi peale kuueaastast pausi taas võistlustulle asus. “Kui esimest korda rada vaadata ja seal sõita, mida ma ka tegin, siis tekkis küsimus, kas oleme ikka õiges kohas,” ütles ta. “Rada meenutab oma profiililt pigem downhilli ja kindlasti oleks seal parem sõita supermotot. Kõrguste vahed on niivõrd suured, et vahepeal oled puude latvades ja siis jälle all orus. Väga palju pimedaid kurve ja tõuse-languseid. Kui lisada siia raja kate, kust kasvab rohi läbi ja mida pole vahetatud selle valmimisest saadik, siis oleks seal mõistlikum krossirattaga sõita.” Ta lisas, et pool rajast on küll uuema katte all ja enamvähem sõidetav, siis teisel poolel tuleb võidelda mootorattaga, et sellelt mitte minema lennata.

Esimene, trennipäev kulus rajast arusaamisele ja trajektooride otsimisele, ning eestlaste ajad olid loomulikult väga tagasihoidlikud. Iga korraga hakkasid need aga parenema ja kõik parandasid mitme sekundiga oma parimaid aegu. 

Võistluspäeval teises pooles lubas suurt tormi ja vihma, seetõttu tegi korraldaja ajakavas muudatused, ning tõstis superbike’i ja B1200 sõidu mitu tundi varasemaks. 

“Laupäeval rajapäeval oli tunne, et ei kannata üldse sõita. Pühapäevases kvalifikatsioonis olin üheksas. Aga võistlussõidus läks start normaalselt, esimese ringi lõpus olin kuues, sealt siis jupikaupa edenesin. Finišis olin kolmanda koha saanud sõitjast Uldis Eglitisest (Läti) 0,1 sekundit kiirem, päris napp,” kirjeldas Tomson võistlusnädalavahetust. Võitjale Šarunas Pladasele (Leedu) kaotas ta 54,632 sekundit. Pladas püstitas ühtlasi uue rajarekordi 1.10,681 ning kuidas ta sel rajal nii kiire sai olla, jäi kõigile arusaamatuks. 

Esmakordselt Nemunringil sõitnud Kristian Vaarmann (BMW) oli klassis superbike seitsmes. “Seda rada on reklaamitud kui väga rasket ja keerulist,” rääkis Vaarmann. “Aga tegelikult on see väga vinge!” Laupäevane treeningpäev läks tal enda sõnul aia taha, aga võistluspäeval kõik toimis. “Start oleks võinud veidi parem olla, aga olen tulemuse ja ringiajaga rahul. Kindlasti lähen ka järgmine kord oma tulemust parandama. 

Klassis B1200 oli Rannus Ervin 12., sõidu võitis Jaroslav Maleiko. “Hea on tõdeda, et ka enda sõidetud 1.19 ja Kristian Vaarmanni samasse sekundisse sõidetud aeg on suurepärane,” ütles Ervin. “Kui Leedu kaasvõistlejad kuulsid, et me olime seal esimest korda, siis saime lisaks Toomas Tomsonile ka meie tunnustuse osaliseks.”

Superstock-klassis väiksematel ratastel oli eestlasi stardis üks, Alar Laidoner, kes oli seitsmes. Laidoner andis võidusõidu algupoolel konkurentidele kõva lahingut, aga nagu öeldud, siis selleks, et kohalikele suuremat konkurentsi pakkuda, tuleb seal sõida päevi kui mitte nädalaid. Selles sõidus jättis esimese koha Leetu Mantas Urmonas.

Läti ja Leedu sõitjad olid väga õnnelikud ja tänulikud, et seekord oli eestlasi Nemunringile tulnud rohkem kui üks ning tunnustasid meie sõitjate saavutusi. 

Võistluse tulemused Speedhive’i lehel: https://speedhive.mylaps.com/Events/1770643

Balti meistrivõistluste järgmine ja Eesti meistrivõistluste esimene etapp toimub 17.-18. juulil Pärnus auto24ringil.

Toomas Tomson, Kristian Vaarmann, Rannus Ervin Nemunringil juuni 2020, foto erakogu