Mairon Meius: korvipoisist soolosõitjaks

Klass: Superstock 600
Tsikkel: Suzuki GSXR
Number: 31
Klubi: SK Suzuki Team Estonia

Kuidas ja millal jõudsid ringrajasõidu juurde?

Ringrajapisik on mul veres ja pärisin selle oma kadund vanaisa Edkar Kalmu käest, kes kunagi sõitis NSV Liidu tasemel nii ringraja kui ka krossi korviga. Samuti on rinkakorvi lenksu käänanud minu onu Martin Kalmu.

Rinrajale sattusin juhuse läbi aastal 2007, kui mul oli au korvipuu üle võtta selliselt mehelt nagu Renee Kütisaar ja asuda korvi ratast maha suruma Erki Pärmi ekipaažis. Erki Pärmiga sõitsin koos neli hooaega. Peale teda kallasin ma Tarmo Templi korvis ja siis suundusin Eero Pärmi juurde, kellega koos sai võetud nii Eesti kui Soome meistritiitleid ning käidud ka MM-il. 

Lõpetasin korvisõidu, kuna põlved ei taganud enam piisavalt kindlustunnet kiire mehe korvi maha surumiseks, seega polnud mõistlik meid mõlemaid ohtu seada. Samas oli mul juba mõnda aega kihk ise gaasi ja pidurit vajutada. Nüüd sõidan juba teist hooaega soolorattaga, eelmisel aastal õnnestus tulla B600 karikavõitjaks.

Mis sind selle ala juures võlub?

Kiirus, adrenaliin ja eneseületus. Loomulikult kogu muu möll, sõpruskond ja motoelu. Ja tõestamine, et olles ise aktiivne sebija, saab ka rinkat sõita. 

Mis on su karjääri parim elamus?

Ilmselt käia koos Eero Pärmiga Hollandis Asseni rajal MM-il. Samal nädalavahetusel toimus ka MotoGP. Näha oma silmaga neid hulle väga võimsaid rattaid taltsutamas on omaette elamus. 

Kas on olnud ka hetk, kus oled mõelnud, et aitab küll? Kui jah, siis mis pani jätkama?

On küll olnud selliseid hetki, oma karjääri olen nö lõpetanud kolm korda. Olen jätkanud, sest MOTO…see on viirus, millest naljalt lahti lihtsalt ei saa 😁

Millist rada või radu sulle meeldib sõita?

Kindlasti on mu lemmik kodurada auto24ring, aga väga meeldib ka Alastaro Soomes. Kui nüüd mõelda korvis oldud aja peale, siis Läti Bikerniki rada on oma olemuselt super, kahju ainult, et nii kehva kattega ja ebaturvaline. MM-ilt märgiks ära Asseni Hollandis ja Pannoniaringi Ungaris. 

Kui palju oled sel aastal treenida saanud?

Vaid kolmel korral auto24ringil.

Millist aega ja/või tulemust lähed sel aastal püüdma? 

Selle aasta esimesel võistlusel, kus kahjuks teiselt positsioonilt kukkusin (suuresti oma kogenematuse ja ahnuse pärast), suutsin Pärnu rajal välja sõita oma uue isikliku rekordi 1.19,5. Seega kaine mõistus ütleb, et ilmselt on uude sekundisse minna väga raske. Aga selle aasta siht on kindlasti Superstock 600 meistritiitel, mis arvestades esimese etapi 0 punkti saab ilmselgelt väga raske ülesanne olema.