960-Mart Mägar, foto Eero Till

Eesti motokrossi meistrivõistlused tähistavad 70ndat juubelit

Laupäeval, 4. juulil Karksi-Nuia lähistel Ainja krossirajal alguse saav ja esmakordselt Castroli nimekandvad Eesti motokrossi meistrivõistlused kannavad juba järjekorranumbrit 70.

Esimesed vabariigi meistrivõistlused motokrossis toimusid 8. novembril 1948. aastal Tallinnas Kose-Lükati rajoonis. Kuna sõjajärgsetel aastatel oli mootorispordiga tegelejaid vähe, siis võistles Pirita mändide all vaid 30 motosportlast. Esimesed medaliomanikud motokrossis selgitati kuues võistlusklassis. Võistluse üldvõitjaks tuli 350-kuubikulisel tsiklil sõitnud Valdo Tuulas, kes krooniti ka selle võistlusklassi meistriks. Tšempionitiitlid võitsid veel Inge Ratassepp (125 cm³, naised), Tamara Trossi (350 cm³, naised), Kaarel Õiemets (125 cm³, mehed), Harald Kanniste (750 cm³) ja Elmar Kaska (külgvankriga mootorrattad kuni 750 cm³).
1955. aastal selgitati vabariigi medalivõitjad esmakordselt väljaspool Tallinna, kui võisteldi Viljandis. Kolmel aastal (1956-1958) motokrossis Eesti meistrivõistlusi ei peetud. 1962. aastal selgitati medalivõitjad kahe etapi tulemuste põhjal, aasta hiljem oli vabariigi krossitšempionaat juba kolmeetapiline.
Kolmel aastal, 1959, 1960 ja 1993 jagati meistrimedalid ainult viies võistlusklassis, kõige rohkem medalikomplekte (14) anti välja 2015 ja 2018. aastal.

Eesti meistrivõistlustel on olnud läbi aegade edukaim krossisõitja Mart Mägar (pildil) 17 meistritiitliga (ajavahemikul 1975-1990), neist kaheksa kulda on ta võitnud 350 cm³ masinaklassis. Kolmel aastal, 1976, 1977 ja 1981 võitis ta kuldmedali aga kahes võistlusklassis.
Naiste konkurentsis on meie raudsel leedil Luule Tullil võidetud 11 meistritiitlit (1967-1982). Edukaimateks külgvankriga masinaklassi taltsutajatest on olnud korvipaar Juhan Uustalu-Mati Oras 10 kullaga (1976-1983).

70ndat korda peetavad Eesti motokrossi meistrivõistlused kannavad esmakordselt nimisponsor Castrol nime ning ühtekokku peetakse tänavu kolm kahepäevalist põhietappi ning kuus etappi, kus osalevad kas ainult sooloklassid või siis quadid ja külgvankrid.

Avaetapp toimub juba eeloleval nädalavahetusel Karksi-Nuias, kus on stardis kõik Eesti parimad sõitjad ning palju kiireid sõitjaid naaberriikidest, sest nende endi kodumaades pole tiitlivõistlused veel alanud.

Täpsem info Karksi-Nuia etapi kohta on leitav lehelt https://msport.ee/events/castrol-motokrossi-emv-i-etapp/

CASTROL Eesti meistrivõistlused motokrossis 2020 kalender:
4. juuli Karksi-Nuia (soolod)
5. juuli Karksi-Nuia (külgkorvid/Quadid)
18. juuli Pärnu (soolod)
19. juuli Pärnu (külgkorvid/Quadid)
1. august Türi (soolod)
2. august Tihemetsa (külgkorvid/Quadid)
9. august Toila (külgkorvid/Quadid)
16. august Türi (külgkorvid/Quadid)
20. august Tihemetsa (soolod)
5. september Tartu (soolod)
6. september Tartu (külgkorvid/Quadid)
12. september Viljandi (soolod)

,