Leok ja Roosiorg teenisid Lätis MM-punkte

Motokrossi maailmameistrivõistlused jätkusid pärast viie kuulist pausi sel nädalavahetusel Lätis Kegumsi krossirajal. Kolmandal etapil teenis A1M Husqvarna meeskonna sõitja Tanel Leok MXGP klassis ühe punktiga 23. koha. Sahkar Racing meeskonna sõitja Hari Roosiorg tuli MX2 klassis kolme punktiga 19. kohale.

MXGP klassi kvalifikatsioonis suutis Tanel Leok välja sõita kahekümneüheksanda aja (2:01:181). Kiireima ringiaja tegi valitsev maailmameister Tim Gajser (1:54:646), teise aja sõitis välja Jeremy Seewer (1:55:174) ja kolmanda aja Jeffrey Herlings (1:55:263). Balti riikide sõitjatest näitas parimat aega Arminas Jasikonis (1:55:475), kes oli viies.

Esimeses sõidus jäi Leok stardikurvis toimunud kukkumisse kinni ja avaringile tuli tal minna kolmekümnendal kohal. Sõidu edenedes hakkas Leok vaikselt kiirust koguma ning kohti parandama. Punktikoht jäi siiski avasõidus püüdmatuks, sest Tanel jõudis finishisse 22. kohal. Stardi järel asus sõidu liidriks Tim Gajser (Sloveenia, Honda), teda asus jälitama Glenn Coldenhoff (Holland, Gas Gas). Gajseri sõiduviga lubas peagi liidrikohale Coldenhoffi, kuid sõidu keskel vastas hollandlane ise sõiduveaga ja liidriks pääses jälle Gajser. Sloveen sel korral rohkem kingitusi ei teinud ja ta võitis sõidu. Teisena tuli finishisse Coldengoff ja kolmandana Romain Febvre (Prantsusmaa, Kawasaki). KTM-i tehasemeeskonna kolmikust suutis parima koha välja sõitja Jeffrey Herlings (Holland, KTM), kes sai tänu tugevale lõpule neljanda koha.

Teise sõidu alguses võitles Leok taas kohtadele 25-30. Esimestel ringidel läks Tanelil aega, et head rütmi leida ja nii langes ta korraks kolmekümnenda koha piirimaile. Sõidu edenedes hakkas aga Leok ühe paremasse hoogu minema ning vaikselt hakkas ka positsioon rajal paranema. Oma parimad ringid suutiski Tanel teha siis kui teised olid juba väsinud ja see aitas ta lõpuks kahekümnendale kohale ning tasuks ka üks MM-punkt. Stardi järel liidriks asunud Coldenhoff juhatas tervet et sõitu, kuid viimastel ringidel sai talle ohtlikult lähedale Jeremy Seewer (Šveits, Yamaha). Coldenhoff pidi viimasel ringil veel kõik mängu panema, et esikohta kaitsta ja see tal ka õnnestus. Seewer lõpetas sõidu teisena ja Romain Febve kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Coldenhoff, teine oli 41 punktiga Gajser ja kolmas 40 punktiga Febvre. Tanel Leok teenis ühe punktiga 23. koha. Sarja kokkuvõttes asub Leok nüüd 4 punktiga kolmekümnendal kohal. Liidrikohal on 130 punktiga Jeffrey Herlings, teine on 126 punktiga Tim Gajser ja kolmas 103 punktiga Glenn Coldenhoff.

MX2 klassi kvalifikatsioonis oli parim eestlane A1M Motorsport Husqvarna meeskonna sõitja Johannes Nermann (2:01:772). Selle ajaga oli Nermann kahekümnekuues. Sahkar KTM meeskonna sõitja Hardi Roosiorg sai ajaga 2:02:605 kahekümnekaheksanda koha. Parima aja sõitis välja prantslane Mathys Boisrame (1:55:555), teise aja sai Roan Van De Moosdijk (1:55:889) ja kolmanda aja Jed Beaton (1:56:544).

Avasõidus tegi meie meestest parema stardi Nermann, kes pääses kohe punktikohale top 20 lõppu. Kahjuks lõppes Nermanni sõit juba neljandal ringil kui ta kukkus. Hardi Roosiorul start nii hästi välja ei tulnud ja temal tuli sõitu alustada kolmekümnendalt kohalt. Rajal oli Hardi aga piisavalt kiire, et sõidu teises poole tõusta punktikoha piirile. Viimastel ringidel õnnestuski tal veel mõned möödasõidud teha ja finishisse jõudis Roosiorg 18. kohal, mis andis talle 3 punkti. Sõitu juhtis algusest lõpuni sarja liider Tom Vialle (Prantsusmaa, KTM). Tema suurim konkurent Jago Geerts (Belgia, Yamaha) pääses teisele kohale, kuid mitu kukkumist rikkusid belglase sõidu ja lõpuks tuli tal alles 16. kohaga leppida. Teisena lõpetas avasõidu Roan Van De Moosdijk (Holland, Kawasaki) ja kolmandana mitmeid sõiduvigu teinud, kuid väga kiirelt sõitnud Ruben Fernandez (Hispaania, Yamaha).

Teist sõitu alustas meie sõitjatest paremini taas Nermann, kuid sarnaselt avasõidule jäi ta ka sel korral raja äärde. Taas kehva stardi teinud Roosiorul tuli sõitu jälle viimaste seast alustada. Kogu sõidu tublist võidelnud Hardi suutis lõpuks jälle punktikoha välja võidelda kui ta tuli finishisse 19. kohal. Stardi järel võttis esikoha taas enda kätte Vialle, kuid sel korral suutis ka Geerts suuremaid vigu vältida ja ta hoidis noort prantslast pideva surve all. Sõidu keskel pääseski Geerts ise juhtima, kuid ka Vialle ei tahtnud alla anda. Viimase ringi alguses suutiski Vialle ise liidriks tõusta, kuid Geerts võitles koha pool ringi hiljem tagasi ja võitis ikkagi sõidu. Vialle lõpetas teisena ja Mathys Boisrame (Prantsusmaa, Kawasaki) kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Vialle, teine oli 40 punkiga Van De Moosdijk ja kolmas 38 punktiga Boisrame. Hardi Roosiorg tuli viie punktiga üheksateistkümnendaks. Kolme etapi järel on liidrikoha 134 punktiga Vialle, teine on 112 punktiga Geerts ja kolmas 95 punktiga Jed Beaton (Austraalia, Husqvarna). Hardi Roosiorg hoiab 17 punktiga kahekümnendat kohta.

Järgmine etapp toimub juba kolmapäeval taas Kegumsi krossirajal.