Uued sportlaste koolitused: toitumine ja füsioteraapia

Järgmisteks motosportlastele suunatud koolitusteks on toitumise ja menüü koostamine ning füsioteraapia ja üldfüüsiline ettevalmistus. Koolituste kestvus on 6 akadeemilist tundi.

Koolituste ajakava 11. veebruar ja 3. märts:
15:00-16:30 loeng
paus
16:45-18:15 loeng
paus
18:30-20:00 loeng

“Sportlase toitumise alustalad ja menüü koostamine” – 11. veebruar

Koolituse eesmärgiks on anda ülevaade tasakaalustatud toitumise olulisusest motospordis ning praktilised tööriistad, et iseseisvalt oma toitainete vajadust hinnata ning menüüd koostada. Peale koolituse läbimist tead, kuidas arvutada välja enda energia-, toitainete- ja vedelikuvajadus ning millised toiduvalikud seatud eesmärkideni jõuda aitavad. Lisaks õpid kasutama toitumisprogrammi, mille abil saad toidupäevikut analüüsida ja päevamenüüd koostada. Baasteadmisi täiendavad juhtnöörid treening- ja võistlusaegse toitumise kohta.

Koolitajad:
Teele Tiidt hakkas toitumise olulisust teadvustama rohkem noorsportlasena, mil märkas lisaks treeningutele, taastumisele ja psühholoogilisele ettevalmistusele ka tarbitava toidu rolli sportlikus soorituses. Soovist inimese olemust lähemalt tundma õppida jätkas ta haridusteed Tartu Ülikooli eripedagoogika erialal ja Kopenhaageni Rakenduslikus Kõrgkoolis globaalse toitumise ja tervise erialal. Lisaks isiklikule kogemusele on ta sportlase toitumise teemal läbinud mitmeid täienduskoolitusi Eestis ja välismaal.

Siret Saarsalu on harrastus- ja tippsportlaste nõustamise ning koolitamisega tegelenud juba 8 aastat. Olles endine sportlane, on ta õpetatud teadmisi ka enda peal rakendanud ning oskab tänu sellele soovitusi praktilisemas võtmes esitleda. Siret omab magistrikraadi toitumismeditsiinis (Hohenheimi Ülikool, Saksamaa) ja on täiendanud end sporditoitumise vallas (ETH Zürich, Šveits). Ta töötab ettevõttes Nutrilligent OÜ ja Tartu Ülikooli Kliinikumis toitumisterapeudina ning viib läbi toitumisalaseid koolitusi. Siret omab toitumisterapeudi (tase 6) ja täiskasvanute koolitaja (tase 7) kutsetunnistusi.

“Füsioteraapia ja üldfüüsiline ettevalmistus” – 3. märts

Esimene koolituse osa keskendub füsioteraapiale vigastuste vaatevinklist. Peale koolituse läbimist tead, kuidas vigastusi ennetada, monitoorida ja mida kujutab endast vigastuste taastusravi. Koolituse teises pooles tuleb juttu sellest, kuidas teha üldfüüsilist ettevalmistust, et maksimaalselt toetada sportlikku arengut motospordis. Saad teada, kuidas kehalist võimekust hinnata, kuidas läbi viia jõutreeningut ja kuidas koostada tegevuskava.

Koolitaja:
Mati Arend on Tartu Ülikooli Kliinikumi Spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku füsioterapeut, kuid varasemalt on füsioterapeudi ja üldkehalise ettevalmistuse treenerina aidanud TÜ/Rock korvpalliklubi ja Rocki Korvpallikooli noormängijaid. Lisaks on Mati Tartu Ülikooli Sporditeaduste ja Füsioteraapia instituudi õppejõud ning Spordivigastuste Ennetamise ja Uuringute Keskuse üks asutajatest.


Sportlaste tervis, vigastuste ennetamine ja sportliku sooritusvõime parandamine on Mati põhisuunad füsioteraapias olnud viimaste aastate jooksul. Füsioteraapia haridusega tegi Mati algust Tartu Ülikoolis, kus jätkab praegu doktoriõpinguid Liikumis- ja Sporditeaduste erialal. Lisaks on Mati täiendanud ennast manuaalteraapia ja spordifüsioteraapia valkonnas Iirimaal, USA-s, Austraalias ja Portugalis ning lisaks paljudel teistel väliskonverentsidel ja –kongressidel.
Sportlasena tegeles Mati pikalt sõudmisega, esindades Eesti koondist nii U18, U23 kui ka üliõpilaste EM-il.

Kummagi koolituse mahuks on 6 akadeemilist tundi.