Harri Kullas ei suutnud Briti MM-etapil punktiarvet avada

Motokrossi maailmameistrivõistluste teine etapp toimus sellel nädalavahetusel Inglismaal Matterley Basini krossirajal. Ainsa eestlasena võttis MM-etapist osa Harri Kullas (Yamaha), kes MXGP klassis 27. koha sai. EMX250 ja EMX125 klassides avasid punktiarve Jörgen-Matthias Talviku (Husqvarna) ja Romeo Karu (Husqvarna).

MXGP klassi avasõidus tegi Harri Kullas ilusa stardi ja esimeste kurvide järel oli ta top 15 piiri peal. Avaringi lõpuks andis ta palju kohti ära ning ta langes top 30 piirimaile. Enamuse sõidust oligi Harri seejärel kolmanda kümne lõpus ja finishisse jõudis ta 27. kohal. Stardiõvidu võttis Jorge Prado (Hispaania, KTM), kuid peagi asus sõidu liidriks ka kvalifikatsiooni võitnud Antonio Cairoli (Itaalia, KTM). Cairoli suutis ühel oma lemmikrajal näidata suurepärast sõitu ja talle kuulus ka lõpuks kindel esikoht. Teisena tuli finishisse Prado ja kolmandana Jeffrey Herlings (Holland, KTM). Avaetapi parim Tim Gajser (Sloveenia, Honda) oli neljas.

MXGP klassi teises sõidus tegi Harri Kullas taas korraliku stardi, kuid sarnaselt avasõidule langes ta ringi lõpuks top 30 piirimaile. Enamuse sõidust võitles Kullas koos Shaun Simpsoni ja Arminas Jasikonisega ning lõpuks jõudiski ta finishisse nende järel 26. kohal. Stardi järel asus sõitu juhtima Romain Febvre (Prantsusmaa, Kawasaki), kes suutis ka teiste ees kiiresti väikese vahe sisse saada. Järgmistele kohtadele läks lahti vägev võitlus Prado, Cairoli, Herlingsi ja Gajseri vahel. Mehed vahetasid mitme ringi jooksul pidevalt omavahel kohti. Lõpuks suutsid nelikust läbi murda ennast Gajser ja Cairoli, kes asusid seejärel vahet vähendama ka Febvrega. Viimastel ringidel andis võitluses sõiduvõidule alla ka Cairoli, kuid Gajseril olid teised plaanid. Ta surus ja surus ning viimasel ringil suutiski ta Febvrest möödasõidu teha ning sõidu võita. Febvre lõpetas teisena ja Cairoli kolmandana.

Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 45 punktiga Cairolile, teine oli 43 punktiga Gajser ja kolmas 38 punktiga Herlings. Harri Kullas punktiarvet avada ei suutnud ja kirja läks talle 27. koht. Kahe etapi järel on klassi liider 93 punktiga Gajser, teisel kohal on 78 punktiga Herlings ja kolmandal kohal 73 punktiga Febvre. Tänane võitja Cairoli tõusis 65 punktiga neljandale kohale.

MX2 klassi avasõidus pääses stardi järel liidrikohale Yamaha tehasemeeskonna sõitja Maxime Renaux (Prantsusmaa). Ta suutis teistega kohe alguses väikese vahe sisse sõita ning sõit oli tema kontrolli all kuni finishini. Ka järgnevad kohad olid pikka aega paigas, kuid sõidu lõpu poole sai kokku nelik Mathys Boisrame (Prantsusmaa, Yamaha), Ruben Fernandez (Hispaania, Honda), Mattia Guadagnini (Itaalia, KTM) ja Thibault Benistant (Prantsusmaa, Yamaha). Kuigi Matterley Basini rada on suur ja lai, siis ei pakkunud see palju möödasõiduvõimalusi ja tundus, et kohamuutusi enne finishit enam ei tulegi. Kvalifikatsiooni kiireim mees Fernandez võttis viimasel ringil aga kõvasti riske ja viimases kurvis õnnestuski tal Boisramest mööduda ning ise teisena lõpetada. Avaetapi võitnud valitsev maailmameister Tom Vialle (Prantsusmaa, KTM) sai nädala sees treeningul vigastada ja ei olnud suuteline tänasel etapil osalema.

MX2 klassi teine sõit läks Mattia Guadagnini juhtimisel. Ta võttis stardi järel liidrikoha enda kätte ja hoidis seda kuni sõidu lõpuni. Avasõidu võitja Renaux ei suutnud teises sõidus küll nii head starti teha, kuid tema kiirus oli endiselt rajal väga hea ja ta suutis lõpuks teisele kohale tõusta. Kolmandana lõpetas sõidu Rene Hofer (Austria, KTM).

Etapi kokkuvõttes teenis esikohe 47 punktiga Renaux, teise koha sai 43 punktiga Guadagnini ja kolmanda koha 37 punktiga Fernandez. Kuna Vialle jäi tänaselt etapilt eemale, siis uueks liidriks tõusis 79 punktiga Fernandez. Teisel kohal on 74 punktiga Renaux ja kolmas 74 punktiga Boisrame.

Matterley Basini krossirajal avasid laupäeval oma hooaja ka EMX250 ja EMX125 klasside sõitjad. EMX 250 klassis olid enne etappi kõrged lootused Jörgen-Matthias Talviku ja Meico Vettiku peal. Kahjuks kummagil meie mehel ei läinud etapp nii nagu nad ise soovinud oleks. Eelmisel hooajal klassis mitmeid poodiumikohti võtnud Talviku oli ajasõidu oma grupi kaheteistkümnes ja Vettik oma grupi kaheksateistkümnes.

Esimeses võistlussõidus tegi Talviku korraliku stardi ja ta võitles enamuse sõidust esikümne piiril, kuid kahjuks kaks ringi enne sõidu lõppu jäi Jörgen-Matthiasel sõit pooleli. Meico Vettik võitles ennast kehva stardi järel juba punktikohale, kuid sõidu teine pool läks ka temal allamäge ja lõpuks tuli leppida 37. kohaga. Teises sõidus Talviku nii head starti teha ei suutnud, kuid kahekümnendalt kohalt õnnestus tal lõpuks neljateistkümnendaks tõusta ja punktiarve avada. Vetti oli stardi järel viimaste seas ja lõpuks suutis ta sealt 28. kohale tõusta.

Etapi kokkuvõttes teenis 7 punktiga 21. koha, Vettikule läks kirja 31. koht. Etapivõidu teenis 50 punktiga Nicholas Lapucci (Itaalia, Fantic). Teise koha sai 42 punktiga eelmisel hooajal MM-sarjas sõitnud Kevin Horgmo (Norra, Gas Gas) ja kolmas oli 38 punktiga Cornelius Toendell (Norra, Yamaha).

EMX125 klassis oli meie sõitjatest rajal Romeo Karu (Husqvarna), kes kvalifikatsioonis 26. koha sai. Avasõidus tegi Karu hea stardi ja ta pääses kohe punktikohale. Sõidu jooksul andis ta mõned kohad ära ja finishisse jõudis Romeo 19. kohal. Teises sõidus tegi Karu taas korraliku stardi ja jälle pääses ta punktikohale. Romeo tõusis juba 16. kohale, kuid siis sõit peatati punase lipuga ja kirja läkski talle 16. koht.

Etapi kokkuvõttes teenis Karu 7 punktiga 19. koha. Esikoht läks 45 punktiga Haakon Osterhagenile (Norra, Fantic), teine oli 43 punktiga Ferruccio Zanchi (Itaalia, Yamaha) ja kolmas 37 punktiga Bobby Bruce (Suurbritannia, GasGas).