Lange etapi eel: külgvankrite MM- ja quadide EM-etapi ajalugu Eestis

Eesti Mootorrattaspordi Föderatsioonile usaldati esmakordselt külgvankriga mootorrataste motokrossi maailmameistrivõistluste osavõistluse korraldamine 1997. aastal. Esimene quadide EM-etapp Eestis toimus 2013. aastal.

Tekst: Aare Arula

Maarjamaal jahiti MM-punkte 28. ja 29. juunil Tallinna lähistel asuval Saku-Männiku liivasel krossirajal. Kahe sõidu kokkuvõttes kuulus ajaloolise Alexela Estonian Grand Prix võit vendadele Daniël ja Marcel Willemsenidele, kes võitsid mõlemad võistlussõidud. Daniël Willemsenist sai hiljem läbi aegade edukaim korvikrossisõitja, ta võitis 10 MM-tiitlit.
Parima Eesti ekipaažina olid Are Kaurit ja Arvo Laksberg kahe sõidu kokkuvõttes neljandad. Meie korvipaaridest lõpetasid sõite punktikohtadel veel Koit Mägi-Helgur Veeret (16. koht) ja Aivar Korjus-Raimo Kaul (19. koht).


Aasta hiljem oli Eesti MM-etapi võistlustandriks taas Saku-Männiku liivarada. 1999. aastal sõideti esmakordselt Valga lähistel Jaanikese motokeskuse krossirajal. Esimese Jaanikese korvikrossi võitjad olid samuti vennad Willemsenid. Edukamad eestlased olid Aivar Korjus ja Jürgen Jakk viienda kohaga.


Aastatel 2001 ja 2002 korraldati Eestis juba kaks MM-sarja osavõistlust: Saku-Männiku ja Jaanikese krossiradadel. Kõigil neljal GP-l kuulus esikoht Läti mainekale korvipaarile Kristers Sergis-Artis Rasmanis.

Aastatel 2003 ja 2004 oli Eesti Grand Prix võistlustandriks Jaanikese krossirada, seejärel tuli Eesti osavõistlustega kolmeaastane paus.

16.-17. augustil 2008 sõideti esmakordselt uuel võistlusrajal Kiviõlis endise tuhamäe nõlvale rajatud krossirajal. Kiviõli MM-etapi võitsid Daniël Willemsen, kelle korvisõitjaks oli sellel aastal Reto Gütter Šveitsist. Eesti korvipaaridest õnnestus punkte saada neljal ekipaažil, neist edukamad olid Margo Sonn-Maarek Miil 12. kohaga.


Viimast korda peeti Eestimaal korvikrossi MM-osavõistlus 2019. aastal (8. ja 9. juunil). Kiviõlis olid hoos korvipaar Koen Hermans (Holland) ja Nicolas Musset (Prantsusmaa), saades mõlemas võistlussõidus esimesena ruudulise finišilipu. Eesti ekipaažidest sõitsid välja kahe sõidu kokkuvõttes parima resultaadi Gert Gordejev ja Keit Kivaste, pälvides kümnenda koha.


Ajavahemikul 1997-2019 on Eestis korraldatud 22 Grand Prix võistlust: 12 korda Kiviõlis, kuuel aastal Jaanikese krossirajal ja neli GP-d Saku-Männiku rajal. Eesti krossisõitjatest on GP-sõite punktikohadel lõpetanud 23 ja korvisõitjatest 24.


Kodused krossirajad pole meie krossisõitjatele eriti edukad olnud ja vaid kolmel Eesti GP-l on eestlastel õnnestunud seista autasustamispoodiumil. Aivar Korjus-Jürgen Jakk saavutasid kolmanda koha 2001. ja 2002. aastal Sakus. Are Kauritile ja Arvo Laksbergile kuulus kolmas koht 2001. aasta Jaanikese võistlusel.


Läbi aegade edukaim sõitja Eesti GP-võistlustel on olnud Daniël Willemsen seitsme võiduga ajavahemikul 1997-2012. Edukaim korvisõitja on olnud lätlane Artis Rasmanis, kes on võitnud neli Eesti GP-võidukarikat.


Quadide EM-etappe on Eestis peetud 2013. aastast


Neljarattalistel quadide Euroopa meistrivõistluste osavõistlus toimus Eestis esmakordselt 2013. aastal ja Kiviõli Motofestivali raames korraldatud võidukihutamisel võidutses prantslane Jeremie Warnia, eestlastest oli parimana Sten Jupachevski viies.

Aasta hiljem õnnestus Henri Mündil saavutada kodurajal kolmas koht. 2016. aastal tegid Eesti motospordi ajalugu Kevin Saar ja Martin Filatov, pälvides kodusel EM-etapil Kiviõlis kaksikvõidu. Kevin Saar on Eestis korraldatud Euroopa tšempionaadi osavõistluste edukaim sõitja, võidutsedes veel aastatel 2017 ja 2019.