Hardi Roosiorg oli hooaja viimasel MM-etapil 24-s, maailmameister on Jeffrey Herlings

Motokrossi maailmameistrivõistluste viimane etapp toimus täna Mantova krossirajal Itaalias. Meie ainus sõitja oli tänasel etapil taas Hardi Roosiorg, kes etapi kokkuvõttes tuli 24. kohale. Viiekordseks maailmameistriks tuli hollandlane Jeffrey Herlings.

MXGP klassi avasõidus võttis liidrikoha enda kätte Jorge Prado (Hispaania, KTM). Talle järgnesid Jeremy Seewer (Šveits, Yamaha), Romain Febvre (Prantsusmaa, Kawasaki) ja Jeffrey Herlings (Holland, KTM). Febvre möödus kiirelt Seewerist ning asus teisele kohale. Järgmisel ringil Seewer kukkus ja Herlings sai temast mööda ning asus Febvret jälitama. Esikohal sõitnud Prado tegi head tööd ning hoidis Febvret enda seljataga kinni ja see andis Herlingsile võimaluse möödumiseks Febvrest, mille ta ka suurepäraselt ära kasutas. Kohe möödus Herlings siis ka Pradost ning asus sõitu juhtima. Seejärel sai Pradost mööda ka Febvre, kuid Herlings oli juba mitme sekundiga eest läinud. Sõidu edenedes tõusis kolmandale kohale Tim Gajser (Sloveenia, Honda). Esikolmik sõitis lõpuni ühtlaste vahedega ja otseseks võitluseks rohkem omavahel ei läinud. Herlings võitis sõidu Febvre ja Gajseri ees. Enne viimast sõitu oli Febvrel ja Herlingsil võrdselt punkte. Kehvasti läks sõit karjääri viimast etappi tegeval Antonio Cairolil (Itaalia, KTM), kes sõitis Seeweriga kokku ning kukkus. Ta kaotas kukkumise tõttu käiguvahetuslingi ja pidi katkestama. Hardi Roosiorg (KTM) oli sõidu alguses 24. kohal. Sealt õnnestus tal peagi 22. kohale tõusta, kus ta ka sõidu lõpetas.

Teises sõidus ei suutnud stardis keegi taas Pradost kiirem. Tema seljataga võtsid koha sisse tiitli eest heitlevad mehed. Febvre oli teine, Herlings kolmas ja Gajser neljas. Juba avaringi keskel möödus Febvre liidrist. Prado vaatas seljataha ning lasi kiirelt mööda ka Herlingsi, et mehed omavahel saaks võitja selgitada. Otsustav lahing ei saanudki kaua kesta, teisel ringil surus Herlings ennast Febvrest mööda ning hakkas kohe ka eest ära minema. Surve alla jäänud Febvre tegi mõned ringid sõiduvea ning kukkus ja langes kolmandale kohale Gajseri seljataha. Sisuliselt oli selle hetkega maailmameistri saatus otsustatud. Järelejäänud sõiduaja hoidis Gajser küll Herlingsit surve all, kuid hollandlane võitis ikkagi sõidu ja tuli viiendat korda maailmameistriks. Gajser lõpetas sõidu teisena ja Febvre kolmandana. Karjääri viimase sõidu teinud Cairoli tuli finishisse kümnendana. Roosiorg oli sõidu alguses kolmanda kümne keskel. Sealt tõusis ta lõpuks 21. kohale. Punktikohast jäi lahutama teda kuus sekundit. Selle napsas meie mehe eest samuti karjääri viimast sõitu teinud Kevin Strijbos (Belgia, Yamaha). Oma karjääri otsustas lõpetada ka Shaun Simpson ja tema viimase sõidu kohaks jäi kaheksateist.

Etapivõidu teenis 50 punktiga Herlings. Teiseks tuli 42 punktiga Gajser ja kolmandaks 42 punktiga Febvre. Läbi aegade ühe pingeilisema tiitliheitluse võitis Jeffrey Herlings, kellele see oli karjääri viiendaks tiitliks. Viie punktiga kaotas talle lõpuks Febvre ja 20 punktiga Gajser. Hardi Roosiorg sai etapi kokkuvõttes 24. koha ning hooaja kokkuvõttes oli ta 1 punktiga neljakümnekolmas. Ühtlasi oli ta ainus eestlane, kes sel hooajal MM-sarjar punktikohale jõuda suutis.

MX2 klassis otsustati tiitlisaatus ära juba eelmisel etapil ja lahtine oli veel vaid teise ja kolmanda koha saatus. Tom Vialle (Prantsusmaa, KTM) ja Jago Geertsi (Belgia, Yamaha) vahel läkski avasõidus kohe võitluseks. Vialle pääses stardi järel juhtima, kuid Geerts möödus temast juba teisel ringil. Geerts läks seejärel eest ära ja tema võitu keegi enam ei ohustanud. Kui sõita ja alla kümne minuti läks kõik allamäge KTM-i tehasemeeskonnal. Esmalt kukkus Hofer (Austria, KTM) ja talle sõitis sisse ning kukkus samuti Guadagnini (Itaalia, KTM). Mõni hetk hiljem keeras rajalt maha teisel kohal sõitnud Vialle. Selgus, et ta oli oma käele haiget teinud ning edasi sõita enam ei saanud. Lõpuks võttis Geertsi järel teise koha Kay de Wolf (Holland, Husqvarna) ja kolmas oli eelmisel etapil MM-tiitli kindlustanud Renaux (Prantsusmaa, Yamaha).

Teise sõitu vigastada saanud Vialle enam ei tulnudki ja see tähendas, et hooaja kokkuvõttes kuulus teine koht Geertsile. Teises sõidus võttis kindla võidu Renaux, teine oli Geerts ja kolmas Guadagnini.

Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 47 punktiga Geertsile, teise koha sai 45 punktiga Renaux ja kolmanda koha 37 punktiga de Wolf. Hooaja kokkuvõttes oli parim 734 punktiga Renaux, teise koha sai 610 punktiga Geerts ja kolmanda koha 570 punktiga Vialle.