Noor Eesti speedway sõitja sõlmis profilepingu välisklubiga

Esimene eestlane, kes sõitis välisklubi ridades, oli Ranna Tehnikaspordiklubi liige ning ka 1990. aasta Speedway U21 MM-i hõbe Rene Aas. 28 aastat hiljem sõlmis MK Ranna Speedway liige, 18-aastane Markus Maximus Lill, lepingu Läti speedway klubiga Optibet Lokomotive Daugavpils.

Daugavpilsi klubi on aastaid osalenud Poola I liigas, eelmisel aastal sõideti II liigas ja ka 2022. aastal osaletakse Poola speedway II liigas. Poola Speedway Liigad on ühed neljast maailma tugevamast professionaalsest speedway liigast maailmas. Sinna kuuluvad lisaks Poolale ka Rootsi, Taani ning Suurbritannia profiliigad.

Lepingu sõlmimine annab Markusele võimaluse osaleda ka Poola juunioride tiimide vahelises liigas, kuna Daugavpilsi klubi on ka seal esindatud. Kindlasti esindab Markus Eestit erinevates Euroopa- ja maailmameistrivõistluste kvalifikatsioonides, kui Eestile sinna kohad eraldatakse.

Markus Maximus Lill alustas speedway’ga 2013. aastal Jõelähtme Tehnikaspordiklubis endise speedway (söeraja) sõitja Väino Haabi käe all. Trenni hakkas Markus tegema MK Ranna Speedway rajal Tabasalus. Juba 2014. aastal (ning ka 2015) võitis Markus MK Ranna Speedway poolt ellu kutsutud Vambola Helmi rändkarikavõistlused. 2016. 6aastal alustas sõitmist 250cc klassis ning juba terve järgmise suve treenis ja võistles Taanis ja mujal Euroopas. Mitmel võistlustel saavutas ka poodiumi kõrgeima koha.

2018. aastal jõudis Markus 250cc MM-il 16 parema hulka. Peale seda hooaega alustas ta sõitmist speedway „kuninglikus“ klassis – 500cc. 2020. aasta jäi vigastuse tõttu vahele.

Käesoleval hooajal osales Markus mitmetel Soome speedway võistlustel ning tuli ka 2021 Speedway EMV-l parima eestlasena kolmandale kohale.