Aidu hard endurol jagus põnevust viimaste meetriteni

Eelmise aasta liidril Tiit Tompil pühapäeval teist korda toimunud Aidu hard endurot võita ei õnnestunud, sest auhinnalaualt riisusid tema ees koore kaks välissõitjat: soomlane Antti Hänninen ja Edgars Silinš Lätist.

Toila Auto-Motoklubi juhtimisel möödunud kevadel esmakordselt Aidu tööstusmaastikul aset leidnud Red Bull Romaniacsi stiilis võistlus jäi paljudele meelde oma raske rajaga, mida mitmed osavõtjad ette nähtud arvu ringe läbida ei suutnud. Seekord oli osalejatele ette pandud täiesti uus, ligi 50-kilomeetrine katsumuste jada, mida klasside Gold ja Silver võistlejad pidid 5 tunni jooksul läbima kaks ning klasside Bronze, Iron ja Trial osalejad ühe korra.

Kohe alguses tekkis kaks suurt ummikut: stardijärgsel kiviklibusel tõusul ja pisut peale starti endise endurokatse palkide sektsioonil tõusul. Kuna rattaid oli veel palju koos, siis takerdusid kõik, kui ees keegi kukkus ja said ummiku lahenemist pikalt oodata.

Suur eelis oli neil, kes osalesid eelmisel päeval Saku Offroadil, mis oli ka Aidu hard enduro proloogiks. Nemad ei pidanud võtma stardis esimest tõusu, vaid said kohe palkide sektsiooni poole pöörata ning väikese seltskonnaga puhtalt rajale minna. Saku Offroadilt said pileti esiritta esimese kolmena Elary Talu (KTM, Sõmerpalu MK), Rauno Voldek (KTM, Toila Auto-Motoklubi) ja Mart Vandel (Kawasaki, Pärnu Motoclub).

Kaelamurdvaid takistusi oli seegi kord piisavalt ja tõusudest ülessaamist tuli kõigi klasside võistlejatel enne õnnestumist korduvalt katsetada. Paljudele sai aga saatuslikuks hoopis kuni 16 kontrollpunktist mõne ülesleidmine, kuna nende vahelejätmisel lisandus võistlustulemusele tund aega trahvi. Ent kui juba enne kella kolme olid pea kõik võistlejad oma kohustuslikelt ringidelt naasnud, oli selge, et rada sai seekord pisut liiga lihtne — reglement nägi ju ette, et viimasele ringile minnakse kuni kella neljani. “Mina enam kolmandale ringile minna ei tahaks, sest olen väsinud,” tunnistas finišisse jõudes üks rajameistritest ja korraldajatest, Rene Jerbach (KTM, KTM Racing Estonia). “Aga tuleb tunnistada, et seekord sai rada liiga lihtne ja võtame seda järgmisel aastal arvesse.”

Üldarvestuse ja ka Gold klassi liidripositsioonile käis terve päeva jooksul tihe rebimine ja esikohale pretendeerisid Talu, Tiit Tomp (GasGas), Edgars Silinš (Husqvarna), Antti Hänninen (Husqvarna).

Paljudel jäi kontrollpunkte vahele, paljud juurdlesid, millist karistust valida, kas tund trahvi või 15 minutit lisasõidu peale, ning otsustanud viimase kasuks, käisid vahelejäänud punkte otsimas – sageli polnudki neid nii lihtne leida ja kulus palju aega.

Eelmise aasta võitjal Tompil läks teisel ringil rehv katki ja ta pressis 40 minutit hambad ristis, et üldse finišisse jõuda ning pidi leppima kolmanda kohaga. Esimesel ringil koos Hännineniga juhtinud Talu langes samuti ringil tahapoole. Lõpuks jäid esikohta jahtima Silinš ja Hänninen ning kuna lätlane ühe kontrollpunktiga eksis, võitiski põhjanaabrite tavaendurodel ilma tegev soomlane. Hänninen läbis kaks ringi ajaga 2:30, Silinš kaotas talle 23 sekundiga, Tomp 5.36 minutit.

Antti Hänninen: “Nägin Aidu võistlust Facebookis ja keegi kutsus mind ka siia, nii otsustasimegi sõbraga tulla. Päev läks üsna hästi. Tegin mõned rumalad vead, aga rada oli tore ja lõpuks ma ju võitsin. Mul oli Silinšiga päris tihe rebimine. Esimesel ringil korra juhtisin, aga siis tegin vea ja minust mindi mööda. Teisel ringil olin jälle liider, siis vahetasime mitu korda kohti. Lõpus Silinš üllatas mind pisut ja läks mööda, aga tema tegi vea, nii et mina võitsin.

“Mulle rada meeldis. Olid mõned üsna tehnilised kohad. Muidugi oli see pikk, nii et oli ka kergeid kohti. Soomes meil pole eriti hard enduro võistlusi, mõned üksikud ainult ja treenida on keeruline. Aga mulle seda tüüpi võistlused, kus on tehnilisem rada, meeldivad.”

Silver klassi võitis omakandi mees Rauno Voldek (aeg 2:26.29), kes ka korraldusele kaasa aitas, Kert Pikanõmme (KTM, RedMoto Racing) ja Martin Kohvi (KTM, Tartu Enduro Klubi) ees.

Bronze klassi võitja Ain Musting (RedMoto Racing) sai rajale ühe tiiru peale ajaga 1:19.33: “Ei olnud liiga lihtne, just väga mõnus ja nauditav. Eks ma pidurdasin ennast külili maha ka, aga see käib asja juurde,” kommenteeris Musting, kes edestas Rünno Jõeäärt (Linnamäe Krossiklubi) ja Rooland Haidlat (kõik kolm KTM, Tartu Enduro Klubi).

Iron klassis läks võit Markus Lehtjõele ajaga 1:28.39, teine oli Arpo Põld (mõlemad Husqvarna, RedMoto Racing) ja kolmas Peeter Tammoja (GasGas). Põld: “Minu päev läks väga hästi, olen elusalt tagasi. Rada pidigi olema ju lihtne, sellepärast klassid erinevad ongi. Mina sõitsin hästi rahulikult, nii trenni mõttes.”

Ainus vapper Triali sõitja oli Otto Truu (GasGas, Tapa traieliklubi), kes jõudis finišisse just autasustamise ajaks ja võeti vastu suure aplausiga.

Võistluse detailsed tulemused: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1tTzJkfanV1IIBH5yEQaTQimsYb07V_2QK5VMturtV50/edit#gid=271094621