Soolode rahvuskoondis pääses Rahvuste krossi finaali vaatamata Talviku kukkumisele

Soolode Rahvuste krossil pääses Eesti koondis vaatamata Jörgen-Matthias Talviku kukkumisele treeningul 13ndana pühapäevasesse A-finaali.

Kahjuks tulid eile USA-s Red Budis toimuvalt Rahvuste krossilt kõigepealt halvad uudised: Jörgen-Matthias Talviku (MX2, Husqvarna) kukkus treeningul raja suurimat hüpet proovides, murdis jalaluu ega saanud kvalifikatsioonis osaleda.

Jörgen-Matthias Talviku

Meie teistele sõitjatele, Tanel Leokile (MXGP, Husqvarna) ja Harri Kullasele (Open, Yamaha) jäi seepeale ülesandeks sõita oma kvalifikatsioonis kindlasti välja vähemalt 14-15s koht ning sellega said kogenud võistlejad ka suurepäraselt hakkama. Leok oli oma sõidus 15s, Kullas aga koguni 6s.

Tanel Leok

Tanel Leok ütles, et stardisirgel läksid kellegagi lenksud kokku ja stardijärgsest kurvist väljumine ebaõnnestus. „Kui seest keerasime, siis Sabulis kukkus, mina ja Cairoli jäime sinna taha kinni.“ Ta ise hindas oma sõitu rahuldavaks, kuigi vahepeal kaotas rütmi, sai selle pärast siiski tagasi ja sõitis oma sõitu ning suutis tulla 15ndaks.

Leoki kahekümne aastase Rahvuste krossi karjääri puhul on see esmane olukord, et üks Eesti tiimi liige ei saa vigastuse pärast sõita. Ometi rõhutab ta, et Eesti on sellele vaatamata finaalis.

Kuigi pühapäevaks lubab vihma, ei hakka Leok enne selle kohta ennustusi tegema, kui on näha, millised on olud tegelikult. „Viimati, kui siin käisime, oli ka mitu päeva sadanud, aga see rada suudab vett sisse võtta küll, tookord oli sõita päris OK.“

Harri Kullas

„Stardimoment oli hea, aga peale puud ei saanud head kiirendust, nii et kurvi minnes olin päris taga, 20-25s,“ rääkis Harri Kullas pärast oma kvalifikatsiooni. „Sees kurviga võitsin hästi kohti, olin vist 7-8s. Esimesel ringil üks sõitja kukkus, teisest sain kohe mööda. Lawrence ja Ferrandis olid minu ees, mõtlesin, et proovin neil järgi hoida paar ringi, saan enda taha väikese vahe sisse.“ Nii läkski, eesolijad läksid eest ära, taha jäi väike vahe, Kullas sõitis üksi ja oli finišis kuues.

Ta lisas, et sõit iseenesest ei olnud kõige parem, ta tundis end ratta seljas kangelt. „Kuna Jörgeniga läks nagu läks, oli mul kindlasti vaja kohta vähemalt 14-15 sees, mul käis igasugu mõtteid peast läbi ja püüdsin vigu vältida, aga õnneks läks kõik hästi ja oleme pühapäeval A-finaalis.“

Eesti pääses 21 punktiga finaali 13ndana. Kvalifikatsiooni võitis 3 punktiga USA Prantsusmaa ja Austraalia ees. Kahjuks ei ole Eesti meeskonnal finaalis kahe sõitjaga top 10 kohtade eest võimalik võidelda, meie püüda on kohad 18-20.

Fotodel jälgivad tuhanded pealtvaatajad USA-s Red Budis Rahvuste Krossi maailmarekordiomaniku Tanel Leoki sõitu. Selliseid kaadreid nõnda keerulisel spordialal iga päev teha ei saa.

„Väga kahju, et Jörgeniga nii läks, sest tema kiirus enne seda suurt kukkumist oli väga hea, ta tegi just kiire ringi,“ ütles Kullas. „Vihane Jörgeni peale kindlasti olla ei saa, vaid talle kaasa elada, et tal haiglas kõik hästi läheks ja ta terveks saaks.“

Talvikule oli eile õhtuks haiglas tehtud operatsioon ja ta on taastumas. “Tunnen end kehvasti tiimiliikmete ja toetajate ees ning sooviksin soovida palju edu ja jõudu-jaksu tiimikaaslastele homsetes sõitudes. Olen teiega,” kirjutas ta haiglavoodist.

Ajakava pühapäev, 25.09.

1. võistlussõit (MXGP & MX2) 20:00

2. võistlussõit (MX2 & Open) 21:30

3. võistlussõit (Open & MXGP) 23:00