Leedus selgusid Enduro Eesti meistrid ja karikavõitjad

Septembri viimasel nädalavahetusel selgusid Leedus Kupiškises väga kiirete katsetega üllatanud võistlusel enduro Eesti meistrid ja karikavõitjad.

Eesti meistrivõistluste arvestuses sai klassis E-1 esikoha soomlane Eemil Helander (Yamaha, RedMoto Racing), kes võitis mõlemal päeval lätlase Miks Rasmanise (KTM, KTM Orange Racing) ees. Hooaja kokkuvõttes olid kolm esimest Helander 103 punkti, Elary Talu (KTM, Sõmerpalu MK, 94 p) ja Edgars Silinš (Läti, 88 p).

Klassis E-2 võitis esimese päeva kolmanda ja teise päeva võiduga Priit Biene (Husqvarna, AMK Kalev). Teine oli samade punktide, aga teise päeva kehvema tulemusega lätlane Andris Grinfelds (KTM, KTM Orange Racing) ja kolmas Hendrik Talviku (KTM, Paikuse Motoklubi). Hooaja kokkuvõttes kindlustas esikoha Grinfelds (120 p) Biene (111 p) ja Talviku ees (99 p).

E-2 klassi poodium viimasel etapil: Grinfelds (vasakult), Biene ja Talviku.

Biene: “Leedu enduro oli päris huvitav, sest ülesõidud ei olnud midagi erilist, kuid kiiruskatsed olid päris meeldivad. Selliseid väga kiireid katseid ei mäletagi, millal viimati sai sõita, vist Aruküla endurol, mida pole toimunud juba mitu aastat.

Esimesel päeval kaotasin kohe meeletult aega endurokatsel, kus oli rohi põlvini ning ei näinud lihtsalt kihutada. Mida ring edasi, seda paremaks läks ning esimese läbimise ning viimase läbimise kiiruse vahe oli 1 minut, mis on meeletu. Teine päev oli see eest väga huvitav, sõitsime kõik väga sekund-sekundisse. Kõik tundsid ja teadsid, et peavad tõsiselt end kokku võtma ja minema riskima, et saada seda sekundisajandikku teisest ette. Enne iga katset oli selline väike lõõpimine, mis ajaga nüüd sealt katselt tuleme, sest lihtsalt iga ringiga võtsime 15+ sekundit kiiremini eelmisest läbimisest.

Kokkuvõttes, tuleb rahul olla selle aastaga. Olin ni covidis kui ka mingi muu haigus kimbutas suvel täpselt võistluste ajal ning tulemus ei ole kindlasti see, mida ootasin, kuid parim mis see kord võimalik.”

Talviku: “Leedu etapp oli minu jaoks täitsa edukas. Olud olid suurepärased. Rada mulle väga meeldis, katsed olid kiired ja huvitavad. Esimesel päeval ei saanud end alguses eriti käima, suutsin krossikatsel mitu korda kukkuda ja endurokatsel ei olnud ma lihtsalt piisavalt kiire. Seega pidin leppima neljanda kohaga. Teine päev oli ikka väga põnev. Kohe esimesel katsel sain kirja oma selle hooaja esimese katsevõidu üldarvestuses. Põnevaks tegi päeva see, et esikoha peale käis korralik võitlus ja vahed olid väga väikesed. Viimasel endurokatsel sõitsime veel Priidu ja Grīnfeldsiga ajad samasse sekundisse, keegi alla ei andnud. Aga päeva kokkuvõttes olin oma klassis teine ja kahe päeva kokkuvõttes kolmas, sellega võib rahule jääda.”

Klassis E-3 läks võit Lätti Ivo Šteinbergsile (Husqvarna, Motosports RT) soomlase Teemu Latostenmaa (Beta, RIMPKK) ja leedulase Šarunas Matutise ees (Beta Lietuva). Hooaja kokkuvõttes oli esikolmik Šteinbergs (120 p), Latostenmaa (108 p), ja Jüri Triisa (Husqvarna, RedMoto Racing, 86 p).

E-40+ klassis võitis kindlalt AMK Kalev esindaja Mika Karma (Husqvarna) Lauris Ermanise (Husqvarna, Motosports RT, Läti) ja kohaliku sõitja Viktoras Majyse ees (KTM, Kauno Enduro Klubas). Hooaja kokkuvõttes võitis Ermanis (112 p) Janis Rasmanise (Läti, 86 p) ja Karma ees (85 p).

Klassis E-Junior ei olnud osalemas ühtegi sõitjat, võitis Markuss Daniels Jauntirans (Motosports RT, Läti), teine oli Nedas Žažeckis (Ag Dakar Scool, Leedu) ja kolmas Bruno Deicmanis (KTM, Moto AZ, Läti). Hooaja kokkuvõtte esikolmik on Jauntirans (125 p), Deicmanis (87 p) ja Žažeckis (32 p).

EnduroGP klassi võitis nelja etapi kokkuvõttes Andris Grinfelds (94 p) Priit Biene (76 p) ja Eemil Helanderi (74 p) ees. Täpsemad tulemused: https://enduro.ee/wp/enduro-gp-2022-punktiseis/

Eesti karikavõistluste arvestuses võitis Hobby 4T klassis lätlane Didzis Kalve (Husqvarna, CEC I.S.Racing) Paikuse motoklubi sõitja Jarmo Lehiste (Yamaha) ja teise lätlase Marcis Valbergsi (Husqvarna, CEC I.S.Racing) ees. Hooaja kokkuvõttes: Kalve (110 p), Lehiste (110 p) ja Rünno Jõeäär (100 p).

Lehiste: “Leedus oli hea rada ja kiired katsed. Sõit kulges edukalt, esimesel päeval olin kolmas ja teisel päeval teine. Kokkuvõttes 2. koht.”.

Hobby 2T esimesed kolm kohta toodi Eestisse: võitis Timo Hermlin (Husqvarna, Sõmerpalu MK), teine oli Sander Leivo (KTM, RedMoto Racing) ja kolmas Andres Arro (KTM, Sõmerpalu MK). Hooaja kokkuvõttes: Hermlin (124 p), Leivo (90 p) ja Vitālijs Ņecajevs (Läti, 81 p).

Veteran 50+ klassi esikoha tõi AMK Kalevisse Antti Laine (Husqvarna), kes edestas kohalikku sõitjat Danielius Žoštautast (Husqvarna, Kauno Enduro Klubas) ja oma rahvuskaaslast Jaakko Karikuusit (Yamaha). Vanameister Toivo Nikopensius (Yamaha, Paikuse MK) pidi seekord leppima neljanda kohaga. Hooaja kokkuvõttes: Laine (130 p), Nikopensius (95 p), Karikuusi (87 p).

Beginners 4T klassi esikolmiku moodustasid kohalikud sõitjad Povilas Cirkelis ja Evaldas Gelambauskas ning lätlane Kaspars Purinš. Esimese eestlasena oli Oliver Toomela (Husqvarna, Paikuse MK) kuues. Hooaja kokkuvõttes: Aigars Lietaunieks (Läti, 91 p), Toomela (90 p) ja Purinš (80 p).

Seevastu Beginners 2T klassis Steve Loorits (KTM, Tartu Enduro Klubi), teine oli Siim Needrit (Husqvarna, RedMoto Racing) ja kolmas leedulane Ugnius Balinskas. Hooaja kokkuvõttes: Needrit (122 p), Loorits (105 p), Mallor Vildak (75 p).

Leedus ei osalenud Veteranid 60+ klass, kus Eesti karikavõitjaks tuli Pekka Sointula (70 p) Madis Pooli (38 p) ja Arto Niskaneni (33 p) ees.

Naistest sai ainsana punkte Neidy Karjus (20 p).

Uustulnuka klassi võitis tänavu Arpo Põld (70 p) lätlase Sandis Zvidrinši (40 p) ja Andres Uutma (38 p) ees.

Galerii võistlusest: https://www.facebook.com/lmsf.lt/posts/pfbid02hmKHQ72iuGup3BmYmi9rcDoC9Xnj5TW5BJmQpUdT2VbjntWbudCpJHgpnD4tCH83l

Viimase etapi täpsemad tulemused: https://results.enduro.ee/index.php?class=0&lang=eng
Eesti meistrivõistluste täpsemad tulemused: https://results.enduro.ee/standings.php?cup=20
Eesti karikavõistluste täpsemad tulemused: https://results.enduro.ee/standings.php?cup=19

Meeskondlikus arvestuses oli parim tiim sel hooajal Läti klubi Motosports Racing Team 345 punktiga. Vaid viie punktiga kogu hooaja peale kaotas AMK Kalev (340 p) ning kolmanda koha sai samuti Läti meeskond KTM Orange Racing (275 p).

Täpsem punktiarvestus siin: https://enduro.ee/wp/enduro-2022-meeskondlik-punktiseis/