Ringrajasõiduga saab alustada iga tänavasõitja!

Soovid alustada ringrajasõiduga? Parim viis seda teha on võtta osa Vihurmoto Rahvaliiga klassi võistlustest.

Motoringraja Rahvaliiga klassi eesmärk on luua tänavasõitjatele võimalus teha esmast tutvust ringrajasõiduga. See aitab arendada sõiduoskusi, saada uusi teadmisi nii ringrajasõidust kui ka tehnikast ning loomulikult veeta parimal viisil aega lahedate inimeste seltsis.

Rahvaliiga klassi on oodatud KÕIK motoringrajahuvilised, olenemata sellest, millist tüüpi kaherattalisega sõidad või milline on sinu oskuste tase. Klassis osalemiseks ei pea omama bike-tüüpi mootorratast. Sõidetakse ka klassikaliste mootorrataste, matkarataste ja muuga.

Kuna tegemist on nö entry level klassiga, siis muudatused, mis mootorrattaga teha tohib, on minimaalsed ning oluline on meeles pidada, et ratas peab olema tänavaseades ja omama kehtivat tehnoülevaatust.

Täpsemad tehnilised tingimused ja nõuded leiad siit: https://msport.ee/wp-content/uploads/2018/04/VihurMoto-Rahvaliiga-tehnilised-tingimused-2018.pdf

Vaata YouTube’ist ka klasside tutvustusi: https://youtu.be/0tqO0-o-ccU ja intervjuud Rahvaliigast oma võistlejateed algust teinud sõitjaga: https://www.youtube.com/watch?v=A9hoLoUfUHk

Mootorratta ettevalmistamine võistlusteks

Kontrolli eelnevalt, et kõik mootorratta küljes olevad mutrid ja poldid oleks korralikult kinnitatud, eemalda tahavaatepeeglid ning teibi kinni kõik tuled (selleks sobib ükskõik milline tavaline teip, peaasi, et tuled oleks kogu klaasi/plastiku ulatuses kaetud).

Kontrolli, et oleks piisavalt mootoriõli, jahutusvedelikku, piduriõli ja et ükski nendest vedelikest kuskilt ei lekiks. Veendu, et piduriklotsid ja -kettad ei oleks liigselt kulunud ning veokett on korralikult hooldatud.

NB! Juhul kui rattale on paigaldatud aftermarket väljalase, tuleks kindlasti tutvuda Porche Ringi müra regulatsioonidega: https://www.audruring.ee/rajainfo/muraregulatsioon

Juhul, kui tekib kahtlusi, siis müra saab mõõta ka enamikus tehnoülevaatuse punktides ning eelnevalt ka Porsche Ringil.

Rahvaliiga klassis tohib kasutada AINULT tänavalegaalseid rehve. Veendu kindlasti, et rehv ei oleks liigselt (s.h. ka ebaühtlaselt) kulunud ning tootmisaasta (DOT) ei oleks liiga vana. Korralikud rehvid on parim garantii nii turvalisusele kui ka heale sõidutunnetusele. Rehvid peaks olema korraliku mustriga.

Rehvide soojendate kasutamine on antud klassis keelatud.
NB! Arvesta, et ringrajal võidusõidurežiimis sõit kulutab nii rehve kui pidureid oluliselt kiiremini kui tänavaliikluses sõitmine.

Võistlused

Ringrajasõidu harrastamiseks on kaks võimalust: treenimiseks mõeldud rajapäevad (trackday) ja võistlused. On võimalus, et need toimuvad ka kombineeritult – osa ajakavast on rajapäev ja osa ametlik võistlus.

Täpsema info leiab konkreetse sündmuse juhendist ja ajakavast. Loe seda tähelepanelikult, et planeeriksid oma aega õigesti ja tasuksid õige asja eest.

Koos Balti MV etapiga toimuvale võistlustele registreerimine toimub lehel: https://balticrr.eu/ Ainult Eesti MV etapiks oleva võistluse kohta avaldatakse info EMF kodulehel ja Facebookis https://www.facebook.com/EestiRingrada.

Rahvaliiga treeningud ja võistlused toimuvad samal päeval (teistel klassidel võivad olla jaotatud treeningud ja võistlused kahe päeva peale), seetõttu on vaja rahvaliiga sõitjal registreerida ennast ainult konkreetsele päevale.

Võistluste korralduse, võistluste ajal tegutsemise juhised ja signaallippude tähendused on kirjas Motoringraja võistlusmäärustes. Need leiad siit https://msport.ee/ringrada/

NB! Võistluse ajakavas oleval sõitjate koosolekul osalemine on kohustuslik! Seal antakse võistluste juhi poolt sõitjatele viimane ja kehtiv informatsioon ning võimalikud muudatused varem avaldatud dokumentide sisuga.

Motoringraja kalender 2023

Rahvaliiga 2023. aasta võistluskalender

Eesti karikavõistluste arvestusse minevad Rahvaliiga võistlused toimuvad 20.05 / 03.06 / 02.09 Porsche Ringil. Street klassile korraldavad võistlusi ka teiste riikide föderatsioonid, näiteks Läti, kuid need ei ole sellel klassil Eesti karikavõistluste arvestuses.

10.11. toimuval motoringraja hooaja lõpuüritusel osalemine on rangelt soovituslik 🙂

Võistlemiseks on vajalik omada võistluslitsentsi või ühekordset võistlusluba. Kui on plaanis sõita kaasa terve hooaeg, oleks mõistlik teha endale hooaja litsets. Seda saab teha lehel: https://msport.ee/litsents/rahvuslik-litsents/ Hooajalitsentsi hind on Rahvaliiga võistlejale 40 eurot + kindlustus. EMF-i hooajalitsents kehtib ka Läti ja Leedu ringrajavõistlustel.

Ühekordne võistlusluba vormistatakse võistlusel kohapeal. Vormistamiseks on vaja võistleja nime, sünniaega või isikukoodi ja kontakttelefoni numbrit. Ühekordne võistlusluba maksab kohapeal 25 eurot ja sisaldab kindlustust.

Võistlustele tulles võta kindlasti kaasa isikut tõendav dokument.

Võistlustele jõudes leia omale sobiv koht võistlejatele mõeldud parklas ja registreeri ennast varakult peahoones.

Registreerides antakse sulle mootorrattale kinnitatav rajapäeva number, tehnilise kontrolli leht ja transponder, mis mõõdab sinu ringiaegu.

NB! Tehnilise kontrolli lehel pead täitma ära enda andmed ja märkima stardinumbri.
Stardinumbriks märgi kas oma rajapäeva number või registreeri varasemalt oma isilik number lehel: https://msport.ee/stardinumbrid/ ja lase mõnes reklaamifirmas omale sellised numbrid valmistada. (Numbrit registreerides kontrolli, et sama numbrit ei kasutaks juba keegi teine).

Kui registreerid oma stardinumbri, siis märgi tehniliste tingimuste lehele sama number.
Treeningpäeva harjutussõidud tuleb siiski sõita kohapealt antava rajapäeva numbriga. Treeningsõitude ajal peab olema võistlusnumber kinni kaetud (kata lihtsalt teibiga). Võistlussõit tuleb sõita numbriga, mille märkisid tehniliste tingimuste lehele (eemalda rajapäeva number).

Ringiaegu mõõtev transponder tuleb kinnitada mootoratta esiamordi külge kahe juhtmevitsaga. Transponderi peal on nool, mis näitab, milline osa peab olema suunatud maapinna suunas.

Jälgi ajakava. Rahvaliiga treeningsõidud on tähistatud kui D-klass. Samuti on ajakavas kirjas, mis kellast toimub mootorrataste tehniline kontroll ja mis ajal võistlus.

Rajal kiiresti ja ohutult sõitmiseks jagavad näpunäiteid Vihurmoto inimesed. Nende boks asub Porsche Ringil. Info leiad siit www.vihurmoto.ee.

Naudi päeva!