Liivakuninga tiitli võitis marulises heitluses Krestinoviga Kutsar

Läinud laupäeval sai avalöögi Eesti motokrossi suvehooaeg, kui selgitati „Eesti Liivakuningas 2023“. Tiitli teenib võistleja kes on parim raskel liivarajal, milleks on traditsiooniliselt Saku-Männiku krossirada.

Päike pakkus mõnusat kevadilma, tõstes temperatuuri selle kevade rekordtasemeni ja tänu sellel väisas võistlust ka palju rõõmsameelseid inimesi. Võistlustules olid 85AMA, MX Y, MX X, MX40/50, MX30, MX15, MX A ja MX Pro klassid, kus viimases läks „loosi“ ka Liivakuninga tiitel koos Kenomeri välja pandud1000eurose auhinnaga.

Esimeses Liivakuninga sõidus läksid juhtima Karel Kutsar ja Indrek Mägi, sõites paarisrakendina kogu võistlussõidu. Nende seljataga võistlesid kolmandale kohale Andero Lusbo ja Gert Krestinov, duell mille fisnišis võitis Krestinov.

Teine start läks aga Tanel Raugale. Peatselt õnnestus Raugast mööduda, samuti hea stardi teinud Krestinov. Kutsar aga alustas jälitamist üsna tagantotsast sel korral. See aga ei takistanud Kutsarit kuidagi, kui mees tegi 1,3sekundilise paremusega ringiaja ja sõitis välja teise koha, edestades Indrek Mägi ja Andero Lusbot finišis.

Kolmandasse sõitu mindi seisus Kutsar 47 punkti, Krestinov 45 punkti, Mägi 42 punkti, mis jättis üsna avatuks tiitlivõidu võimalused. Kui peatselt stardi järel hakkas võsiteljaterivi vedama Kutsar, siis peatas kohtunik võistluse peale esimest ringi. Põhjuseks oli stardipuu anomaalia, kus tänu „jälje ehitamisele“ pressiti liigselt kinni avamismehhanism. Kui aga stardipuu taas töökorda sai, siis kordustardi võttis Andero Lusbo. Peatselt aga möödusid Kutsar ja Krestinov, hakates pidama duelli mano o mano. Ilmselt kõige ausam võidusõit, kus kummalgi võistlejal polnud stardieelist teise ees. Peatselt haaras liidirohjad Krestinov, mis andis talle ka punktiedu tiitlimatšis. Kuid ringide möödudes tegi Kutsar marulist tempot ja leidis kiire soone just paaris väliskurvis. Nii pressis Kutsar kõige tihedamalt rahvastatud publikukurvis taas Krestinovist mööda. Sõit oli põnev, Krestinov vaid 20-30 meetri kaugusel ja kui tahvlile tõusis viimane ring, tegi Krestinov marulist tempot. Vaid loetud meetrid lahutasid kaht võistlejat finišivärava all, kui Kutsar võttis võidu. „Eesti Liivakuningas 2023“ on Karel Kutsar!

Ülejäänud klasside esikolmikud olid järgmised:
85AMA Rasmus Avik, Kristofer Tootmaa, Jakob Burmann
MX Y Rico Sildnik, Kaupo Pakkas, Kanneth Laas
MX X Janar Jaani, Lars-Erik Aigro, Tarvi Taelma
MX 50 Heigo Lauren, Aivo Rabbi, Riho Mägi
MX 40 Jaanus Koval, Jako Tsäko, Erki Tärno
MX 30 Mati Nuut, Robert Niido, Siim Ihats
MX15 Silver Romandi, Hugo Sirel, Erik Rosin
MX A Karl Kiil, Tristan Loob, Madis Lepikov
MX Pro Karel Kutsar, Gert Krestinov, Indrek Mägi

EHKK karikasari tänab kõik kes osalesid ja fännasid ning toetajaid: Kenomer, Jäägrivilla, Arcticsport, Dymani:t Energy Drink, Homer, Privoi, Eesti Kultuurkapital, Jakdisain, Defton Transport, Motoworks, Mehka, EMF, Saku Motokeskust ja kõiki kaastöölisi!