Eestlased võitsid täna Pärnus kõik noorte motokrossi EM-i tsoonietapi kvalifikatsioonid

Theo Kolts

Täna toimusid Pärnu Lennuvälja Motopargis noorte motokrossi Euroopa meistrivõistluste Põhja-Euroopa tsooni avaetapi kvalifikatsioonid, kus kõigis kolmes sõidus võidutsesid Eesti noored.

Klassis EMX85 oli Pärnus võistlemas koguni 44 sõitjat Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist, Norrast, Poolast ja Ukrainast ning kvalifikatsioonide läbiviimiseks tuli nad jagada kahte gruppi.

Aston Allas
Aston Allas

Järsu stardijärgse tagasipöördega Pärnu rajal on start ülioluline ning seda näitas ka EMX85 klassi A-grupi kvalifikatsioonisõit, kui parimat võimalust otsides sõideti kuhja kokku ja mitmed treeningutes häid aegu teinud sõitjad jäid sellesse puntrasse kinni. Kuid kvalifikatsioonieelse treeningu neljanda aja välja sõitnud Aston Allas (KTM, RedMoto) pääses sellest puntrast puhtalt ning läks kohe esimesel ringil sõitu juhtima. Allas sõitis kõigil konkurentidel pikalt eest ära ning võitis sõidu 10,5-sekundilise eduga rootslase Alve Callemo (Husqvarna) ja 13,7-sekundilise eduga kolmandaks tõusnud Paul Raidi (GasGas, Sõmerpalu Motospordiklubi) ees.

Travis Leok
Travis Leok

B-grupi treeningutes olid kaks kiiremat esimest aastat selles klassis võistlev Lucas Leok ja Travis Leok (mõlemad Husqvarna, Sõmerpalu Motoklubi). Kuid kvalifikatsiooni start õnnestus Travis Leokil pisut paremini ning juba mõne kurvi järel oli ta võistlejaterivi juhtimas ja säilitas liidripositsiooni kuni lõpuni. Lucas Leok võistles sõidu alguses kolmandal positsioonil Enriko Peilmani järel, pääses kolmandal ringil Peilmanist mööda, ei suutnud aga vahe Travis Leokiga enam tagasi sõita hoolimata viiendal ringil sõidetud grupi kiireimast ringiajast. Sõidu lõpetasid poisid järjestuses esimene Travis ja teine Lucas Leok (kaotus 8,75 sekundit) ning kolmas Peilman (15,7 s).
Lucas Leok
Lucas Leok

Klassis EMX65 on Pärnus võistlemas 37 noort ning nemad mahtusid kõik ühte kvalifikatsioonigruppi. Pärnu Motoclubi enda kasvandik Theo Kolts säras nii treeningsõitudes kui kvalifikatsioonis. Stardikurvist esimesena väljumiseks tuli tema sõnul küll pingutada, kuid kord ette pääsenud, ei lasknud Kolts endast enam kedagi mööda, isegi mitte kogu sõidu vältel tihedalt kannul püsinud Gregor Lootust (KTM, Motoextreme, kaotus 1,6 sekundit). Kolmas oli Enri Lustus (Husqvarna, Sõmerpalu MK, 10,2 s).

Theo Kolts
“Kodupubliku ees sõites on pinge natuke suurem,” tunnistas Theo Kolts (GasGas) ja lisas, et läheb homme kindlasti starti võidumõtetega. Sama plaan on ka kõigil teistel Eesti noortel, kes täna hea stardikoha välja sõitsid.

Tänavu osaleme noorte motokrossi Euroopa meistrivõistlustel esmakordselt Põhja-Euroopa tsoonis ja Pärnus sel nädalavahetusel peetav võistlus on tsooni neljast etapist esimene. Kesk- ja Põhja-Euroopa tsoonide poolfinaal tomuv 24.-25. juunil Hollandis Axelis ning Euroopa meistrivõistluste finaalvõistlus toimub 16. juulil Tšehhis Loketis.

Ühtlasi toimuvad Euroopa meistrivõistluste Pärnu etapi raames võistlussõidud ka kohalikele klassidele:

50cc Eesti meistrivõistluse etapi võitis täna Ruben Tees (Husqvarna, LL Racing) Ron Tiisleri (GasGas, Kagu Motoklubi) ja Valters Jurcenko (Husqvarna, Läti) ees.

Homme on stardis MX Naised (EMV), MX Veteran 40+ (EKV), MX Veteran 50+ (EKV) ning
MX Hobi, MX Open ja MX Jun (korraldaja karikale).

Klassis MX Open on stardis Tanel Leok, Henri Roosiorg, Karel Kutsar jpt kiired Eesti sõitjad.

Võistluse pidulik avatseremoonia on homme, pühapäeval kell 11:15. EM-klasside võidusõidud algavad homme kell 12:30. Autasustamine algab pühapäeval kell 18.

Võistlus toimub Pärnu Lennuvälja Motopargis. Pilet maksab nii laupäeval kui pühapäeval 10 eurot, õpilastele ja pensionäridele 5 eurot. Allameetrimeestele on sissepääs tasuta. Piletid on müügil võistlusel kohapeal.

Võistluse täpsema ajakava ja muu info leiab EMF-i kodulehelt: https://msport.ee/events/parnu-65-85-emx-50cc-mxnaised-emv-mxveteran-ekv/

Detailsemad tulemused: https://speedhive.mylaps.com/Events/2169977