Eestlased said Läti motokrossi meistrivõistluste avaetapil mitmeid esikohti

Pühapäeval 30. aprillil toimus Aizpute krossirajal Läti motokrossi meistrivõistluste avaetapp. Kõige kiiremas MX1 klassis tuli Erki Kahro teisele kohale. 85cc klassis tõi võidu koju Travis Leok.

MX1 klassis oli meie suurimaks lootuseks Erki Kahro. Tal tuli vastu hakata kiiretele lätlastele Toms Macuksile ja Tomass Sileikale. Avasõidus võttis Sileika stardivõidu ja teise koha võttis sisse Macuks. Kahro pääses kolmandale kohale, kuid kohe avaringist alates hakkasid kaks esimest Kahrol eest ära sõitma. Macuks võttis mõne ringi järel liidrikoha enda kätte ning talle kuulus lõpuks ka kindel esikoht. Teisena lõpetas sõidu Sileika ja kolmandana Kahro.

Teise sõidu starti aga Sileika ei jõudnudki. MX1 klassi sõitu asus juhtima hoopis Karlis Kalejs, Kahro oli teine ja Macuks kolmas. Macuks oli teistest selgelt kiirem ning ta möödus nii Kahrost kui ka Kalejsist ning võttis taas esikoha. Kahro sai ka ise Kalejsist mööda ja talle kuulus lõpuks teine koht. Kolmandana lõpetas Rainers Zuks.

Etapi kokkuvõttes tuli 50 punktiga esimeseks Macuks, teine oli 42 punktiga Kahro ja kolmas 38 punktiga Zuks. Aron Lenzius sai viienda koha.

MX2 klassis meie sõitjad poodiumile ei jõudnud. Meie parimana sai Rait Kaimer kuuenda koha. Sõidud lõpetas ta kuuendana ja seitsmendana. Etapivõidu teenis 50 punktiga Edvards Bidzans, teine oli 44 punktiga Mairis Pumpurs ja kolmas 40 punktiga Uldis Freibergs. Mikk-Martin Lõhmus oli üheksas.

125cc masinaklassis oli mõlemas sõidus püüdmatu lätlane Markuss Kokins. Kahel korral lõpetas sõidu teisena Tomass Saicans. Kolmanda koha tõi Eestisse aga Romeo Pikand. Avasõidus oli ta lätlase Markuss Ozolinsi järel neljas, kuid teine sõit õnnestus lõpetada kolmandana, mis andis kolmanda koha ka päeva kokkuvõttes. Sebastian Leok teenis viienda koha ja Kaspar Uibu kaheksanda koha. MX2 Juunioride arvestuses oli Robin Kruuse neljas.

85cc klassis näitas hommikune kvalifikatsioon, et võitlust esikohale hakkavad pidama kolm sõitjat. Parima ringiaja sõitis välja Läti hetke esinumber Jekabs Hudolejs, teise aja sai kirja Lucas Leok ja kolmanda aja Travis Leok. Avasõidus tegi parima stardi Enriko Peilman, kuid ta kukkus ja langes kõrgest mängust välja. Liidrikoha võttis enda kätte Hudolejs, talle järgnesid Travis Leok ja Lucas Leok. Esimesed kaks hakkasid peagi Lucasel eest ära sõitma ning nende kahe vahel jäi otsustada avasõidu võitja. Travis oli lätlasel pidevalt seljataga, kuid mööda ta sõita ei suutnud ja nii läks esimese sõidu võit Hudolejsile. Travis Leok lõpetas sõidu teisena ja Lucas Leok kolmandana.

Teises sõidus suutis Travis Leok stardi järel Hudolejsi ees juhtima saada ja see oli koheselt suur eelis. Sel korral sai Travis kogu sõitu kontrollida ja lätlasel ei võimalust liidrikohale tõusta. Leok võitis sõidu Hudolejsi ees 5 sekundilise edumaaga. Kolmandat kohta hoidis sõidu alguses enda käes Karl Teesalu, kuid Lucas Leok suutis temast peagi mööduda ja sõidu kolmandana lõpetada.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Travis Leok, teise koha sai samade punktidega Jekabs Hudolejs ja kolmanda koha 40 punktiga Lucas Leok. Esikümnes olid meie sõitjatest veel neljanda kohaga Enriko Peilman, viienda kohaga Karl Teesalu ja kümnenda kohaga Paul Raid.

65cc klassi avasõidus võttis liidrikoha enda kätte lätlane Martins Cirulis, tema seljataha teisele kohale asus Gregor Lootus. Esimesed neli ringi läksid lätlase juhendamisel ja seejärel suutis Lootus ise liidriks tõusta ning oma positsiooni ta enam käest ei andnud. Martins Cirulis lõpetas sõidu teisena ja Patriks Cirulis kolmandana. Napi neljanda kohaga tuli leppida Enri Lustusel.

Teises sõidus õnnestus Lootusel kohe stardi järel liidriks tõusta ja kuigi lätlased olid kogu sõidu jooksul seljataga, siis kuulus esikoht taas Lootusele. Teisena lõpetas sõidu Rainers Grasis ja kolmandana Patriks Cirulis. Lustuse sõidu algus ebaõnnestus ja ta suutis viimaselt kohalt lõpuks viiendaks tõusta.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 50 punktiga Lootus, teise koha sai 42 punktiga Patriks Cirulis ja kolmanda koha 38 punktiga Rainers Grasis. Enri Lustus tuli viiendaks, Johann Hansman kuuendaks ja Robin Arukase kaheksandaks.

Külgvankritel olid kohal nii Läti kiireimad kui ka meie hetke kiireimad korvipaarid. Avasõidus kuuluski napp esikoht MM-sarjas sõitvatele Daniels ja Bruno Leilbardistele. Teisena lõpetasid sõidu Maris Rupeiks ja Kaspars Liepins ning kolmandana Markus Normak ja Karl Albert Kasesalu. Neljanda kohaga pidid leppima Tanel Reesna ja Sten Niitsoo.

Teises sõidus kuulus esikoht juba suure edumaaga vendadele Lielbardistele. Teised olid taas Rupeiks ja Liepins. Kolmandana suutis sõidu sel korral lõpetada Reesna ja Niitsoo ning see tõstis nad kolmandaks ka etapi kokkuvõttes. Esikolmik poodiumil oligi sama, mis teises sõidus.

Quad Open klassis oli ainsa eestlasena rajal Karl Robin Rillo, kes suutis võistluse poodiumil lõpetada. Rillo lõpetas mõlemad sõidud kolmanda kohaga ja ka etapi kokkuvõttes sai ta kolmanda koha. Esikoha sai Matiss Palevics ja teine oli Karlis Neija.

Esmakordselt oli kavas ka Naiste klass. Meie parimana sai Karleen Randver mõlemas sõidus teise koha ning see andis talle teise koha ka etapi kokkuvõttes. Esikohale tuli mõled sõidud võitnud Paula Bertasiute ja kolmas oli Sara Vintere.