Põlva uuel krossirajal avati MX Liiga hooaeg

Uuenduskuuri läbinud Põlva krossirajal toimus 1. mail MX Liiga esimene etapp. Põlva krossile omaselt oli taas võistlejaid igas masinaklassis palju ja toimusid põnevad võistlussõidud. Kõige kiiremas MX Pro klassis teenis esikoha Karel Kutsar.

MX Pro klassi esimeses võistlussõidus haaras juhtohjad enda kätte Tanel Leok. Mõne ringi jooksul tõusis Leoki seljataha teisele kohale Karel Kutsar. Kahjuks põnevaks võidusõiduks meeste vahel ei jõudnudki minna, kuna Leoki tsikli tagaratta laager väsis ära ja Tanel pidi sõidu katkestama. Seejärel oli sõit juba kindlalt Kutsari kontrolli all ning ta võttis lõpuks ka sõiduvõidu. Kehvema stardi teinud Gert Krestinov tõusis sõidu jooksul Kutsari järel teisele kohale ning kolmandana lõpetas sõidu Kaarel Tilk. Kodupubliku lemmik Andero Lusbo pidi stardieksimuse järel sõitu viimaselt kohalt alustama ja lõpuks jõudis ta neljandaks.

Teiseks sõiduks oli Leokil ratas taas sõiduvalmis ja ta võttiski sõidu alguses esikoha enda kätte. Liidri seljataga teise ja kolmanda koha võtsid sisse Krestinov ja Kutsar. Leok hakkas sõidu edenedes jälitajatel eest ära sõitma ning lõpuks võttiski ta üsna suure edumaaga esikoha. Kui sõita jäi neli ringi suutis Kutsar leida möödumiskoha Krestinovist. Teisena tuligi finishisse Kutsar ja kolmandana Krestinov. Lusbo oli taas neljas.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha Karel Kutsar, teine oli Gert Krestinov ja kolmas Andero Lusbo. MX Juunioride arvestuses võttis esikoha punktid Kaarel Tilk, teiseks tuli Joosep Pärn ja kolmandaks Romeo Pikand.

MX B klassis oli stardis 24 sõitjat ja poodiumile tahtjaid rohkem ku kolm. Avasõidus võttis liidrikoha enda kätte Siim Palatu, talle järgnesid Timmo Mõts ja Mait Kaha. Kõige kiiremini hakkas rajal liikuma Kaha, kes esmalt Mõtsast möödus ja ringi hiljem ka Palatust. Ka Mõts sai Palatust mööda ja ta üritas liidri kannul püsida, kuid Kaha oli piisavalt kiire, et sõiduvõit võtta. Mõts tuli finishisse teisena ja Madis Lepikov kolmandana.

Teist sõitu asus juba avaringil juhtima Kaha ja see oli ülejäänud konkurentidele halb uudis. Avasõidu teine Timmo Mõts oli sõidu alguses viiendal kohal, kuid sõidu edenedes suutis ta teisele kohale tõusta. Kaha jäi aga püüdmatuks ning talle kuulus ka teise sõidu võit. Mõts lõpetas sõidu taas teisena ja vahepeal teist kohta hoidnud Lepikov kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 120 punktiga Kaha, teine oli 108 punktiga Mõts ja kolmas 100 punktiga Lepikov.

MX C klassis oli sarnaselt B klassiga rajal 24 võistlejat. Avasõidus võttis liidrikoha enda kätte juba kvalifikatsioonis kiireimat aega näidanud Markus Külaviir. Kuigi konkurendid ei jäänud kaugele, siis hoidis Külaviir liidrikohta enda käes kuni sõidu lõpuni. Sõidu keskel hoidis pikka aega teist kohta enda käes Erik Rosin, kuid viimasel ringil möödus temast soomlane Otto Koskinen ja Rosinal tuli leppida kolmanda kohaga.

Teist sõitu asus juhtima taas Külaviir ja kuna tema lähimad konkurendid tegid kehvema stardi, siis võttis Markus lõpuks üsna kindla esikoha. Esikümne lõpust tõusis teisele kohale Sten Kevin Toomela ja kolmandaa lõpetas sõidu Koskinen.

Etapi kokkuvõttes tuli 120 punktiga esikohae Külaviir, teise koha sai 104 punktiga Koskinen ja kolmanda koha 96 punktiga Toomela.

MX D klassis oli sõitjate arv juba oluliselt suurem, starti tuli 44 võistlejat. Avasõidus jagus pinget kuni finishilipuni välja, sest esikolmik lõpetas sõidu 2 sekundi sees. Sõidu esimest poolt juhtis Birger Taal, teda jälitas lätlane Edgars Atars. Sõidu teises poolel tõusis liidrite seljataha kolmandale kohale Kristo Lastik. Kui sõita jäi kaks ringi suutis Atars Taalist mööduda ja oma kohta ta enam ära ei andnud ning võttis ka sõiduvõidu. Taal lõpetas teisena ja Lastik kolmandana.

Teise sõiduga löödi aga kogu klassi esikolmik laiali. Raskel ja aukus rajal näitas suurepärast kiirust Andero Pikk, kes sõidu alguse viiendalt kohalt pooleks sõidumaaks juba liidriks suutis tõusta. Andero kiirus oli nii hea, et ta jättis seejärel kõik konkurendid kaugele seljataha ning võttis esikoha. Teisena tuli finishisse sõidu esimeses pooles liidrikohta hoidnud Karl Kutsar ja kolmanda koha võttis taas Lastik.

Esikoah teenis tänu teise sõidu võidule Pikk, teine oli Lastik ja kolmas Atars.

MX E klassis oli kohale tulnud koguni 63 sõitjat ja võistlussõitudeks tuli nad jaotade kahte gruppi. Kiiremas grupis võttis ülekaaluka esikoha avasõidus Ralf Puusepp, teisena lõpetas sõidu kodurajal sõitnud Cheron Lukk ja kolmandana Rasmus Arukase. Teises sõidus oli parim taas Puusepp, teine Arukase ja kolmas Ahti Tull.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 120 punktiga Puusepp, teine oli 104 punktiga Arukase ja kolmas 100 punktiga Lukk.

Veteranide 40+ ja 50+ ühises esimeses võistlussõidus oli teistest peajagu üle Jaanus Koval. Järgnevatele kohtadele käis juba kõvasti põnevam heitlus. Ratas rattas sõitsid teisel ja kolmandal kohal Jako Tsäko ja Erki Privoi. Tsäko suutis Privoi napi sekundilise edumaaga lõpuni ikkagi enda seljataga hoida.

Ka teises võistlussõidus oli Jaanus Koval esikohta püüdmas, kuid kolmandal ringil tabas teda tõeline ebaõnn. Tema ees oli takerdunud ringiga mahajääja ja Koval hüppas talle täpselt otsa. Kukkumise tagajärjel sai Koval vigastada ja sellega oli võistlus tema jaoks lõppenud. Liidriks tõusis seejärel Privoi, keda jälitas lätlane Juris Kovgers, kes kuulub 50+ klassi arvestusse. Privoi suutis lätlast ohutus kauguses hoida ning võttis sõiduvõidu. Kolmandana lõpetas Erki Tärno.

Etapi kokkuvõttes tuli 40+ klassi võitjaks 45 punktiga Privoi, teise koha sai 42 punktiga Tsäko ja kolmanda koha 40 punktiga Tärno. 50+ masinaklassi esikoha võttis 50 punktiga Kovgers, teine oli 44 punktiga Janis Mironovs ja kolmas 40 punktiga Aivo Rabbi.

Külgvankreid oli rajal 23 ja avasõidus teenisid võimsa ülekaaluga üldvõidu Tanel Reesna ja Sten Niitsoo. Teisena tulid finishisse Ülar Karing ja Oliver Sebastian Lamp ning kolmandana Kevin Vahter ja Kenny Vahter. Teise sõidud pidid Reensa ja Niitso esikohalt katkestama ja sõiduvõidu teenisid Karing ja Lamp. Teisena lõpetasid Vahterid ja kolmandana Janek Soidla ja Krister Kindel.

Üldarvestuses teenisid esikoha 47 punktiga Karing ja Lamp, teised olid 42 punktiga Vahterid ja kolmandand 33 punktiga Katrin Põldma ja Patric Põldma. Veteranide arvestuses tulid esimeseks Soidla ja Kindel, teise koha said Põldsaar ja Taal ning kolmanda koha Sverre Lamp ja Indrek Aljes.

Quadide põhiklassis võitis mõlemad sõidud Karl Robin Rillo ja talle kuulus 50 punktiga ka esikoht. Teiseks tuli mõlemad sõidud samuti teisena lõpetanud Rasmus Sõna (44 punkti) ja kolmandaks Mihkel Salujõe (40 punkti). Quad B klassi arvestuses oli parim Kevin Raun, teise koha sai Steven Eres ja kolmanda koha Ruben Vestung. Veteranide arvestuse parim oli Olari Saarme, teise koha sai Lauri Noot ja kolmanda koha Janek Vernik.

MX Liiga teine etapp sõidetakse 20. mail Jõgeval.

Foto: Aivar Rääts