Eesti motoringrada tähistab käesoleval aastal 90. juubelit

Esimene mootorratturite võidukihutamine Maarjamaal korraldati Eesti Autoklubi Mootorratta Sektsiooni poolt 17. septembril 1933. aastal Tallinnas. Kloostrimetsa-Kose-Pirita ringteel toimunud Eesti Suursõit – Estonian T.T. pani aluse meie motoringraja kuulsusrikkale ajaloole.

Eesti Suursõidud toimusid ajavahemikul 1933-1939 ja Tallinnas võistlesid mitmed nimekad välisriikide motosportlased. Seoses riigikorra muutumisega kandis 1940. aasta motovõistlus nime Eesti NSV Suursõit.

1947. aastal sai Eesti õiguse Tallinnas läbi viia esimesed üleliidulised meistrivõistlused mootorattaspordis. Võistlused toimusid kahes osas: 14. ja 15. septembril võisteldi Tallinnas Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringteel (TT) kiirusvõistlusel ehk ringrajasõidus, 17. septembril aga Tallinna ümbruse maastikul murdmaasõidus ehk motokrossis. Tallinnas selgitati NSV Liidu meistreid või etapivõitjaid ajavahemikul 1947-1991. Eesti asfaldiässad on võitnud üleliidulisel areenil kokku üle 400 medali, mis on märkimisväärne saavutus.

28. augustil 1948. korraldati aastakümnete jooksul legendaarseks saanud Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrajal esimene Nõukogude Eesti Suursõit (TT), kus selgitati ühtlasi esimesed vabariigi meistrid mootorratturite ringrajasõidus.

Ringrajasõidus on vabariigi meistrimedaleid jahitud Tallinnas, Tartus, Viljandis, Pärnus, Paides ja meie kahel suuremal saarel: Saaremaal ja Hiiumaal. Noorteklassides on võisteldud ka kardiradadel (Tabasalus, Raplas, Aravetel ja Põltsamaal). Alates 2001. aastast on selgitatud ka karikavõitjad ja esimesel aastal võisteldi kahes võistlusklassis.

Motosõprade maiuspalaks oli mitme aastakümne jooksul legendaarne Kalevi Suursõit, mis toimus ajavahemikul 1959-2006 ühtekokku 45-l korral.

Eesti motosportlased on edukalt võistelnud ka rahvusvahelisel areenil ja sotsialismimaade Sõpruse karikasarjas võitsid Eesti ringrajasõitjad viis meistritiitlit. 2017. aastal võidutses Hannes Soomer Euroopa karikavõistlustel, mis on meie motomeeste üks suurimaid võite rahvusvahelisel areenil.

Väärika juubeli puhuks on valmistatud ka spetsiaalse kujundusega t-särgid, pusad ja nokamütsid, mida saab soetada veebipoest www.teamspirit.ee. Kogu saadud tulu läheb noorte järelkasvu toetamiseks.

2023. aasta motoringraja Eesti meistri- ja karikavõistluste kalender

20.-21. mai Porsche Ring, Pärnu (Balti ja Eesti meistrivõistlused)
1.-2. juuli Bikernieki, Läti (Balti ja Eesti meistrivõistlused)
28.-30. juuli Kemora, Soome (Soome ja Eesti meistrivõistlused)
11.-13. august Estonian Grand Prix, Porsche Ring, Pärnu
(Eesti meistrivõistlused klassidele Supersport 300, Superstock 600 ja Superbike)
2.-3. september Porsche Ring, Pärnu (Balti ja Eesti meistrivõistlused)