Hannes Soomer purustas Porsche Ringi rajarekordi (täiendatud)!

Nädalavahetusel toimunud motoringraja 90. juubelihooaja Eesti ja Balti meistrivõistluste avaetapil Porsche Ringil pakkusid võistlejad põnevusetendusi kõigis klassides kogu raha eest.

“Treeningutel oleme tänavu sõitnud kiiremini, aga seekord sõidus aega päris alla 12 sekundi ei saanud,” ütles Hannes Soomer pärast kõige oodatuma, Superbike’ide sõidu võitu ja Porsche Ringi rajarekordi purustamist. “Hea on siiski see, et kiireid ringe tuli sõidus mitu, see ei olnud üksik sähvatus.”

Porsche Ringi uus rajarekord on nüüd 1:12.586 ja Soomer sõitis selle aja välja viiendal ringil. Oma seni parimat aega 1:13.568 ületas ta võidusõidus veel kahel korral. Rajarekordi purustamise eest võitis Soomer ka kellatootja AEGAON eriauhinna.

“Minu suur eesmärk sel aastal on ikka võita Saksa meistritiitel, aga väike eesmärk siin kodus on tõesti purustada see maagiline 11 sekundi piir. See on hea mõõdupuu, mille järgi oma arengut näha.”

Sellest hooajast võistleb Soomer Saksamaa meistrivõistlustel uues Eesti meeskonnas Enemat Enos Motosport ja mootorrattaks on uus Honda Fireblade. Esimest etappi Sachsenringil alustas ta Superbike klassis kohe kahe poodiumikohaga. “Oma meeskonna loomine oli elu parim otsus. Proovime omal käel jõuda maailma tippu. Olen oma karjääri jooksul olnud paljudes erinevates meeskondades, aga praegu tundub, et teeme õiget asja. Kogu ettevalmistus on olnud väga tasemel.”

Vaata Hannes Soomeri videointervjuud: https://youtu.be/p8hufSPpkVA

Ülejäänud poodiumikohad Superbike klassis läksid välismaale, teiseks tuli soomlane Ville Valtonen (kaotus Soomerile 28.33) ja kolmandaks Šarunas Pladas (kaotus 45.936 sekundit; mõlemad BMW) Leedust. Terve võidusõidu Pladase kannul püsinud Hanno Velt (Aprilia, Vihurmoto) oli neljas ja üle mitme aasta taas rajale naasnud ning kohe oma parimat tulemust Porsche Ringil ületanud Mihkel Osula (BMW, Vihurmoto) viies.

Supersport 300 klassis tegi Selyn Kazakova megasõidu! Ei jõuagi kokku lugeda neid kordi, kuipalju nad võistkonnakaaslasega Vihurmotost, Hugo-Brent Freimanniga (mõlemad Yamaha) sõidu jooksul kohti vahetasid. Iga kord, kui Hugo Selynist möödus, võttis tütarlaps oma tagasi ega lasknud noormehel kaugele eest ära sõita. Viimasel ringil näis, et võit on Hugol juba taskus, sest tal oli õnnestunud ühes kurvis jälle ette pääseda ja sõita viimasel tiirul ka võistluse kiireim ringiaeg 1:24.799, kuid võta näpust – Selyn pääses finišijoonel ikkagi sentimeetrikese võrra ette ja võitiski sõidu. “Teadsin, et viimane kurv on minu tugev koht, eks trots oli ka juba üleval, keerasin seal gaasi põhja ja nii ma Hugost mööda pääsesin,” ütles õnnelik Selyn pärast võitu. Hugo kaotas vaid 0.027 sekundiga, kolmandaks tuli Andre Köster (Kawasaki, Vihurmoto).

Järjekordse põnevuslahingu pidasid maha Mait Vestel (Suzuki, Suzuki Team Estonia) ja leedulane Jonas Stankunas (Yamaha) klassis Superstock 600. Tavapäraselt märksa suuremas klassis Superbike osalev Vestel otsustas vastu võtta klubikaaslase Jaanus Saarmaa, kes võistluseelsel treeningpäeval õlga vigastas ega saanud võistelda, pakkumise kasutada tema ratast. Kolmandalt positsioonilt startinud Vestel sai parima lähte, kuid Stankunas võttis temast siiski õige pea mööda, Vestel aga püsis tempos ja läks paari ringi järel ise juhtima. Pärast Stankunase eksimust spinnikurvis kasvas Vesteli edu juba märkimisväärseks, mis viimasteks ringideks siiski jälle kahanes, päris käest Vestel seda aga ei andnud. Stankunas pidi teise koha korraks loovutama oma kaasmaalasele Mikas Razmislaviciusele (Yamaha), oli finišis aga ikkagi teine.

“Mul on vahel põnevust vaja, siis tuleb ka kiirus,” kommenteeris kõiki rabanud Vestel finišis. “Stardis olin natuke üllatunud, mõtlesin, et nad panevad hullu hooga minema, aga ei olnudki kedagi kõrval, ja panin ise minema. Emotsioonid on nii laes, ma ei ole kunagi sõitu võitnud. Sõidu lõpp läks veidi kahtlaseks, mulle tuli meelde Bagnaia ja Vinalese kokkupõrge, mõtlesin, et kas läheb käest ära, aga lõpuks läks kõik hästi. See sõit oli Jaanusele ka tänu, mul oli temast nii kahju ja mõtlesin, et nüüd pean ikka täiega andma.”


Klassis B1200 tegi rabava esituse Sander Telve (Yamaha, Suzuki Team Estonia), möödunud hooaja suveräänne liider C1200 klassis. Kvalifikatsioonis oli ta Raido Leenpalu (Kawasaki, Redmoto Racing) ja Evgeny Lavrinenko (BMW, Vihurmoto) järel küll kolmas, kuid võttis Leenpalu ees, kes eksis ühes kurvis käiguga, sisse liidrikoha ning vaatamata viimase püüdlustele ei lasknud seda kordagi käest. Arvestades lõtku gaasirullis, mida Telve rattal finišis täheldada võis, polnud aru saada, kuidas selle tsikliga lõpetada, veel vähem võita sai! Kolmanda koha eetlaste selja taga võttis Vytautas Krasnickas (Honda, Leedu).

Klassis C1200 võitis esikoha lätlane Elans Katkovskis (BMW) kahe leedulase, Tomas Melnikase (Ducati) ja Aurimas Jankunase (Aprilia) ees. Kolm esimest ringi sõitu juhtinud Danel Udu (BMW) pidi leppima viienda kohaga. Klassi C600 poodiumikohad hõivasid samuti välissõitjad: Ignas Posys-Sileikis (Yamaha, Läti), Mantas Apanavicius (Leedu) ja Girts Feldbergs (mõlemad Kawasaki; Läti), Hanno Hansson (Kawasaki, Vihurmoto) oli neljas.

Päevale panid väärika punkti külgvankrid. Eesti meistritiitlit püüdma läinud Eero Pärm-Lauri Lipstok (LCR-Yamaha, Pärm Racing Team) võtsid treeningus rahulikult, et uut mootorit sisse sõita. Kvalifikatsioonis sõitsid nad välja parima tulemuse, ühtlasi ka parandasid oma isiklikku 600cc mootoriga sõidetud ringiaega 1:20.732. Võidusõidu start läks hästi, kuid esimeses vasakus kurvis lõikas neile ette Markku Artiola-Matti Liekari (ASR-Yamaha, Soome). “Toimus väikene kokkupõrge nendega, veidi kosmeetilisi vigastusi, selle tulemusel kukkusime kaks kohta tahapoole kolmandaks,” kommenteeris tiim pärast võistlust. “Teisel ringil võtsime tagasi liidripositsiooni, kuid kolmandal ringil otsustas käiguhoovastik meiega koostöö lõpetada ja meil ei jäänud muud üle, kui võidusõit lõpuni sõita ainult kolmanda käiguga.” Nii pidid Pärm-Lipstok avaetapil leppima kolmanda kohaga Petri Makkula-Jaana Soppa (LCR-Yamaha, Soome) ja Artiola-Liekari järel, lohutuseks vaid teisel ringil väljasõidetud võidusõidu parim ringiaeg 1:20.872.

Võistluse täpsemad tulemused on leitavad siit: https://speedhive.mylaps.com/Events/2213444

Pühapäevase võistluspäeva galerii: https://photos.app.goo.gl/WQz9xxxLufu3DB2P7

Motoringraja Eesti ja Balti meistrivõistlused jätkuvad 1.-2. juulil Lätis Bikerniekis.

Fotod: Karli Saul/EMF