MX Liiga kolmas etapp toimus Valgas

Valgas, Jaanikese krossirajal toimus 27. mail MX Liiga kolmas etapp. Samuti oli kavas seal külgvankrite ja quadide Eesti karikavõistluste kolmas etapp. Kõige kiiremas MX Pro klassis teenis esikoha Kairo Katkosilt.

MX Pro ja MX Junior klassi esimest ühist võistlussõitu asus stardi järel juhtima Aleksei Vinogradov (Narva SK Energia). Juba avaringi järel võttis liidrikoha enda kätte aga Kairo Katkosilt (RedMoto Racing), kes seejärel teistel eest ära sõitis ning lõpuks väga kindla esikoha võttis. Vinogradov hoidis kogu ülejäänud sõidu teist kohta enda käes. Kolmandale kohale tõusis sõidu keskel Raido Nei (Seltec Racing). Sõidu lõpus püüdis Tristan Uiga (KTL Racing klubi) Nei küll kinni, kuid möödasõiduks aega enam ei jäänud. Uiga oligi parim Junior klassi arvestuses. Teisena lõpetas seal sõidu Juri Vinogradov (Narva SK Energia) ja kolmandana Mark Peterson (Valga MK).

Teist võistlussõitu asus sarnaselt avasõidule juhtima Vinogradov ja jälle möödus temast teisel ringil Katkosilt. Vinogradov suutis sel korral liidri tempos enamvähem püsida, kuid esikoha teenis ikkagi taas Katkosilt. Vinogradov lõpetas sõidu teisena ja Gregor Kuusk (RedMoto Racing) kolmandana. Kuusk oli ühtlasi ka parim Junior klassi sõitja. Teise koha sai Uiga ja kolmanda Vinogradov.

Etapi kokkuvõttes teenis MX Pro klassis esikoha Katkosilt, teine oli Vinogradov ja kolmas Nei. MX Junior klassi arvestuses oli parim Uiga, teise koha sai Kuusk ja kolmanda koha Vinogradov. Kolme etapi järel on MX Pro klassi üldliider Aleksei Vinogradov.

MX B klassis oli rajal 16 sõitjat ja avasõit kuulus täielikult Siim Palatule (Sõmerpalu MK). Palatu võttis stardivõidu ja asus kohe esimesest ringist alates teistega vahet suurendama. Sõidu teisena lõpetanud Timmo Mõts (Sõmerpalu MK) kaotas Palatule lõpuks 16 sekundiga. Mõtsa teist kohta ohustas kogu sõidu vältel Madis Lepikov (Tõrva Motoklubi), kuid möda tal sõita ei õnnestunud ja nii tuli Lepikovil leppida kolmanda kohaga.

Teist sõitu asus taas Palatu juhtima, kuid sel korral ei õnnestunud tal eest ära pääseda. Karl Kiil (KTL Racing Klubi) võttis Palatu seljataga koha sisse ja konkurenti eest ära ei lasknud. Sõidu keskel suutis Kiil hoopis Palatust mööduda ning liidrikohta sõidu lõpuni ka enda käes hoida. Palatu tuli Kiili seljataga finishisse teisena ja Mõts kolmandana.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 114 punktiga Palatu, teise koha sai 104 punktiga Mõts ja kolmanda koha 102 punktiga Kiil. MX B klassi liider on kolme etapi järel 322 punktiga Mõts.

MX C klassis oli rajal vaid 11 sõitjat. Avasõidus võttis liidrikoha enda kätte lätlane Arvils Štrauss. Teisel kohal sõitis pikka aega Siim Ihats (Kagu MK). Kaks ringi enne sõidu lõppu suutis Ihast lätlasest mööda sõita ning esikoha võtta. Štrauss lõpetas sõidu teisena ja Kevin Järvpõld (Linnamäe Krossiklubi) kolmandana.

Teine sõit kuulus aga täelikult lätlasele. Stardi järel võttis ta liidrikoha enda kätte ja lõpuks edestas Štrauss teisena lõpetanud Kevin Mõtsa (Sõmerpalu MK) üle 30 sekundi. Kolmandana tuli finishisse kehva stardi teinud Järvpõld.

Etapi kokkuvõttes tuli esimeseks 114 punktiga Štrauss, teise koha sai 102 punktiga Ihats ja kolmanda koha 100 punktiga Mõts. C klassi liider on kolme etapi järel Ihats, teisel kohal olev Järvpõld kaotab liidrile 12 punktiga.

D klassis eraldusid avasõidus teistest kolm sõitjat. Stardi järel läks sõidu liidriks lätlane Edgars Atars, teda asus jälitama Andri Kutsar (Äksi39Team). Lätlase juhtimisel kulges enamus sõidust, kuid Kutsar teda eest ära ei lasknud ja sõidu lõpus suutiski Kutsar liidriks tõusta ning esikoha võtta. Tema seljataga tulid finishisse Atars ka Andero Pikk (Kagu MK).

Teises sõidus pöörati esikolmik aga täielikult pea peale. Liidrikohta hoidis enamuse sõidust enda käes lätlane Jurgis Meisters ja talle olekski lõpuks kuulunud esikoht kui poleks olnud Karl Linket (KTL Racing Klubi). Stardi järel alles teises kümnes olnud Linke suutis igal ringil kellestki mööduda ja enne viimast ringi tõusis ta juba teisele kohale. Viimasel ringil sõitis Linke mööda ka Meistersist ning võttis esikoha. Meisters lõpetas sõidu teisena ja Hardi Prans (Sõmerpalu MK) kolmandana.

Etapi kokkuvõttes tuligi esikohale 100 punktiga Linke, teise koha sai 92 punktiga Atars ja kolmanda koha 90 punktiga Pikk. Kolme etapi järel on liider Pikk, kuid vaid kahe punkti kaugusel on temast Linke.

E klassis oli taas sõitjaid ligi 50 ja moodustada tuli kaks gruppi. Põhigrupis eraldusid avasõidus teistest Romer Kungla (MotoWorks RT) ja Cheron Lukk (Kagu MK). Finishisse jõudsidki mehed praktiliselt kõrvuti. 0.3 sekundilise edumaaga sai esikoha Kungla. Kolmandana lõpetas sõidu Kert Järvis (Elva Krossiklubi), kuid ta eiras rajal kollaseid lippe ja tänu sellele tõusis kolmandaks lõpuks Sten Saarniits (Kagu MK). Lipu eiramise eest määrati karistusi selles sõidus koguni kolmele sõitjale.

Teises võistlussõidus oli teistest kiirem taas Kungla. Teisena lõpetas sõidu Margo Pärnaku (Valga MK) ja kolmandana Lukk. Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 120 punktiga Kungla, teine oli 104 punktiga Lukk ja kolmas 88 punktiga Lauri Tusis (Türi Auto-Motoklubi). E klassi liider on kolme etapi järel 290 punktiga Lukk, Kungla kaotab teisena talle nelja punktiga.

Veteranide 40+ ja 50+ ühises võistlussõidus oli avasõidus parim Erki Privoi (Sõmeru Racing). Privoi suutis stardi järel liidriks tõusta ja hoidis oma koha kuni finishini. Sõidu alguses alles seitsmendal kohal olnud Taimar Taaber (Kagu MK) suutis sõidu lõpuks teiseks tõusta. Kolmandana lõpetas sõidu Janis Kaljas (Kohili Motospordi Klubi). 50+ arvestuses oli avasõidus parim lätlane Janis Mironovs, teise koha sai Aivo Rabbi (Paikuse MK) ja kolmanda koha Riho Mägi (Motoextreme).

Teist sõitu juhtis jälle algusest kuni lõpuni Privoi. Pikka aega oli teisel kohal lätlane Janis Grazulis, kuid sõidu lõpus ta kustus ja langes neljandaks. Teisena tuli finishisse Janis Kaljas ja kolmandana Ain Klettenberg (Tihemetsa MK). 50+ arvestuses oli kiireim taas Mironovs, teine oli Rabbi ja kolmas Mägi.

Etapi kokkuvõttes teenis 40+ klassis esikoha 50 punktiga Privoi, teise koha sai 42 punktiga Kaljas ja kolmanda koha 38 punktiga Klettenberg. 50+ klassi arvestuse parim oli Mironovs, teine oli Rabbi ja kolmas Mägi.

Quadidel on sel hooajal kodseid võistlusi domineerinud Karl Robin Rillo (RedMoto Racing) ja nii läks ka Valgas, kuigi kõva konkrentsi pakkus talle lätlane Karlis Neija. Rillo suutis siiski mõlemas sõidus lätlase oma seljataga hoida ning kahe sõidu kokkuvõttes ka esikoha teenida. Neija lõpetas mõlemad sõidud teisena ja oli teine ka päeva kokkuvõttes. Kolmas oli mõlemas sõidus ja ka päeva kokkuvõttes Sigmund Villumsons.

Quad Veteranide arvestuses oli rajal 3 võistlejat. Esikoha sai Janek Vernik (Yamaha Keskus), teine oli Viesturs Šaurinš ja kolmas Olari Saarme (Sõmerpalu MK). Quad B klassi parim oli Janar Perv (SK Yamaha Keskus), teise koha sai Steven Eres (Äksi39Team) ja kolmanda koha Mihkel Mürk (Paikuse MK).

Külgvankritel olid avasõidus parimad lätlased Mairis Rupeiks ja Kaspars Liepinš. Teisena lõpetasid sõidu Tanel Reesna ja Sten Niitsoo ning kolmandana Ülar Karing ja Oliver Sebastian Lamp (RXT Motoklubi). Teist võistlussõitu juhtisid pikka aega Reesna ja Niitsoo, kuid kehva stardi teinud lätlased Rupeiks ja Liepinš suutsid viimasel ringil meie meestest mööduda. Kolmandana tulid finishisse Karing ja Lamp.

Kokkuvõttes teenisid 50 punktiga esikoha Rupeiks ja Liepinš, teise koha said 44 punktiga Reesna ja Niitsoo ning kolmanda koha 40 punktiga Karing ja Lamp. Veteranide arvestuses olid parimad Jane Soidla ja Krister Kindel, teise koha said Argo Põldsaar ja Birger Taal ning kolmanda koha Janis Sedlenieks ja Girts Indrijaitis. 55+ klassi parimad olid Sverre Lamp ja Indrek Aljes, teise koha said Segei Ivanov ja Vahur Vingissaar ning kolmanda koha Gennadi Pedras ja Jaak Suur.