Kevin Saar võitis Eesti EM etapi quadidel, Gordejev ja van de Wiel olid külgvankritel neljateistkümnendad

Külgvankrite motokrossi maailmameistrivõistluste kuues etapp ja quadide EM etapp toimus sel nädalavahetusel Eestis Lange krossirajal. Quadidel tõid kaksikvõidu Eestisse Kevin Saar ja Karl Robin Rillo. Külgvankritel olid meie parimad Gert Gordejev ja Aivar van de Wiel, kes said 14. koha.

Quadide esimeses võistlussõidus tegi Kevin Saar kehvalt stardikohalt üsnagi korraliku stardi ja avaringi keskel suutis ta tõusta juba esikümne piirile. Suures pundis sõites toimus ringi keskel aga kokkupõrge ja kaotajaks jäi seal Saar, kes kukkus ja viimasele kohale langes. Samal ajal tegid hea sõidu alguse Mihkel Salujõe ja Rasmus Sõna, kes said stardi järel esikolmikusse. Sõitu asus juhtima kvalifikatsiooni parim Joakim Granli (Norra). Kuna teisel kohal olnud Salujõe liidriga kaasa minna ei suutnud, siis sai norrakas kohe mõne ringiga suure edu sisse järgmiste ees. Salujõe suutis mõned ringid kogu ülejäänud seltskonda enda seljataga hoida, kuid siis ta väsis ja langes lõpuks esikümnest välja. Kukkumise järel viimaseks langenud Saar alustas tagant marulist jälitamist ja neli ringi enne sõidu lõppu oli ta suutnud juba neljandale kohale tõusta. Sel hetkel sõitis tema ees kolmandal kohal Karl Robin Rillo. Saar püüdis Rillo kiirelt kinni ja sai temast kohe ka mööda. Viimasele ringile läks ta kolmandana, teisel kohal sõitnud itaallane Patrick Turrini oli vaid pooleteist sekundi kaugusel. Publiku suure kaasaelamise saatel suutiski Saar Turrinist viimasel ringil mööduda ja sõidu teisena lõpetada. Kindla esikoha teenis Granli. Rillo tuli finishisse neljandana, oma elu esimesel EM etapil osalenud Sõna sai seitsmenda koha ja Salujõe 11. koha.

Teises sõidus tegi taas suurepärase stardi Salujõe, kes võistlejaterivi etteotsa asus. Tunduvalt parema sõidu alguse suutis teha ka Saar, kes avaringi lõpuks juba esiviisikusse tõusis. Seekord tabas ebaõnn aga avasõidu võitjat Garnlit, kes viimasele kohale jäi ja pidi sarnase ülesande ette võtma nagu Saar avasõidus. Salujõe liidrikohti pikalt enda käes hoida ei suutnud ja üsna kiirelt tõusis sõidu liidriks taanlane Marcus Thomson. Peagi tõusis teisele kohale juba Saar, kes rajal selgelt kõige kiiremini liikus. Saar püüdis kiirelt kinni ka taanlase ja läks temast kohe ka mööda. Liidrikohale tõustes hakkas Saar teistega vahet suurendama ja lõpuks võttis ta kindla sõiduvõidu, mis kindlustas talle esikoha ka etapi kokkuvõttes. Sõidu keskel tõusis teisele kohale Karl Robin Rillo, kuid tagant tuli hea hooga Granli. Mõned ringid enne sõidu lõppu püüdiski norrakas meie mehe kinni ning tõusis lõpuks teiseks, Rillo tuli finishisse kolmandana. Sõidu järel võeti norrakas helikontrolli ja kuna tema tsikkel nõuetele ei vastanud, siis sai ta viie kohalise karistuse. Rillo tõusis tänu sellele teiseks ja Turrini kolmandaks. Hea sõidu tegi taas Sõna, kes sai kuuenda koha. Alguses liidrikohal olnud Salujõe tuli finishisse üheteistkümnendana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Saar, teise koha sai 40 punktiga Rillo ja kolmanda koha samade punktidega Turrini. Rasmus Sõna oli 29 punktiga kuues ja Mihkel Salujõe 19 punktiga kümnes.


Eesti etapi võitjad Hermans ja van den Bogaart

Külgvankrite avasõidus võtsid stardivõidu Koen Hermans ja Ben van den Bogaart (Holland). Teisele kohale asusid sarja liidrid Marvin Vanluchene ja Nicolas Musset (Belgia/Prantsusmaa) ja kolmandale kohale Jason van Daele ja Konstantinas Beleckas (Belgia/Leedu). Esimesed kaks korvipaari sõitsid koheselt järgnevatel eest ära. Ka omavahel neil rajal kordagi suuremaks heitluseks ei läinud ja kindla võidu võtsid Hermans ja van den Bogaart. Sama kindlalt olid teised Vanluchene ja Musset. Kolmandana tulid finishisse Justin Keuben ja Dion Rietman (Holland). Meie korvipaarid võitlesid kohtade eest teise kümnes. Parimana said Gert Gordejev ja Aivar van de Wiel lõpuks 14. koha. Ülar Karing ja Oliver Sebastian Lamp olid viieteistkümnendad, Robert Lihtsa ja Markus Lina kaheksateistkümnendad, Argo Põldsaar ja Rain Vaikmäe üheksateistkümnendad ja Katrin Põldma ja Patrick Põldma kahekümnendad.

Teine külgvankrite sõit algas väga sarnaselt esimesele. Liidrikoha võtsid enda kätte Hermans ja van den Bogaart, nende seljataha teisele kohale pääsesid Vanluchene ja Musset ning kolmandale kohale van Daele ja Beleckas. Sarnaselt avasõidule liikusid kaks esimest taas teistel eest ja liidrikohal olnud Hermans ja van den Bogaart said kiirelt vahe sisse ka Vanluchene ja Mussetiga. Kuigi liidrid sõidu keskel korraks ka külili käisid ei sattunud nende esikoht kordagi ohtu ja nad võtsid kindla võidu. Teisena lõpetasid sõidu Vanluchene ja Musset. Sõidu jooksul tõusid kolmandale kohale vaid 16 aastased lätlased Daniels ja Bruno Lielbardis. Nad suutsid konkurente kuni sõidu lõpuni enda seljataga hoida ning lõpetasidki sõidu kolmandana. Meie korvipaarid sõitsid taas teises kümnes, parimana said Gordejev ja van de Wiel 12. koha. Lihtsa ja Lina lõpetasid sõidu 14. kohal, Karing ja Lamp 15. kohal ning Põldsaar ja Vaikmäe 18. kohal. Finishisse jõudis 19 korvpaari.

Etapi kokkuvõttes teenisid esikoha 50 punktiga Hermans ja van den Bogaart, teise koha said 44 punktiga Vanluchene ja Musset ning kolmanda koha 38 punktiga Keuben ja Rietman. Gordejev ja van de Wiel said 16 punktiga 14. koha. Karing ja Lamp olid 12 punktiga 15. koha, Lihtsa ja Lina 10 punktiga 16. koha, Põldsaar ja Vaikmäe 5 punktiga 19. koha ja Põldmad 2 punktiga 20. koha.

Pühapäevaseid fotosid võistlusest saab vaadata siit

https://onedrive.live.com/?authkey=%21AH%2DAJ92P%5FN7mDVY&id=BB246C2625D93439%2127963&cid=BB246C2625D93439