Kolm eestlast teenisid AMA motokrossi sarjas punkte

AMA motokrossi sarja kuues etapp toimus sellel nädalavahetusel Southwicki krossirajal. Etapp oli meie jaoks eriline, sest stardis oli seal kolm eestlast, kes kõik ka punkte teenida suutsid. Meie meestest tegi parima tulemuse Gert Krestinov, kes 450 klassis kõrge 11. koha teenis.

Eilne võistluspäev Ameerikas oli sportlaste jaoks äärmiselt raske. Southwicki näol on tegu AMA sarja kõike pehmema pinnasega rajaga, mis läheb sõitudes väga auku ja raskeks. Lisaks sellele kostitas ilmataat sõitjaid 30 kraadise kuumusega.

450 klassis läksid hommikul 90 sõitja seas finaalikohta püüdma Gert Krestinov ja Karel Kutsar. Mõlemal mehel probleeme 40 parima sekka pääsemisega polnud. Krestinov sõitis üldkokkuvõttes välja 13. ringiaja ja Kutsar 27. ringiaja. Parimat aega näitas sarja liider Jett Lawrence.

Esimeses võistlussõitudes tegi Krestinov hea stardi ja avaringil võttis ta sisse 12. koha. Pikka aega püsiski Gert samal positsioonil. Sõidu keskel õnnestus tal tõusta juba ka 11. kohale, kuid kolm ringi enne lõppu möödus meie mehest Garrett Marchbanks ja Krestinov tuli finishisse 12. kohal. Kutsar alustas sõitu 24. kohalt. Sõidu keskpaigaks tõusis Karel punktkoha piirile, kuid sõidu teises pooles läks Kutsaril raskeks ja ta langes 24. kohale. Esikohas kahtlust ei tekkinud. Senisel hooajal kõik sõidud võitnud Jett Lawrence näitas taas klassi ja võttis Chase Sextoni ees võidu. Kolmandana tuli finishisse prantslane Dylan Ferrandis.

Teist sõitu alustas Krestinov sarnaselt esimesele. Avaringil oli ta taas kaheteistkümnendal kohal. Esimese ringi lõpuks tõusis Gert juba 11. kohale ja võitles seejärel Phil Nicolettiga esikümne koha eest. Sõidu keskel läks tõeliselt heasse hoogu hispaanlane Jose Butron, kes meie mehest möödus ja lõpuks koguni kuuendale kohale tõusis. Krestinovist sai sõidu jooksul veel mööda ka rootslane Fredrik Noren ja Gert langes vahepeal 13. kohale. Sõidu teises pooles kustus rajal täielikult ära sarja üks nimekamaid mehi Jason Anderson ja Gert pääses temast mööda ning lõpetas sõidu 12. kohal. Kutsar alustas sõitu top 20 piiri pealt. Sõidu alguse tegi ta hea ning Karel tõusis juba 16. kohale. Seejärel läks tal raskeks ning Kutsar langes punktikohalt välja. Sõidu viimastel ringidel suutis ta ennast koguda ja mõned kiiremad ringid teha ning see tõstis ta lõpuks 18. kohale. Esikolmik oli sama mis avasõidus.

Etapi kokkuvõttes tuli Krestinov 18 punktiga 11. kohale ja Kutsar 3 punktiga 20. kohale. Esikoha teenis 50 punktiga Jett Lawrence. Senisest kaheteistkümnes sõidust on Jett võitnud kõik sõidud. Teise koha sai 44 punktiga Sexton ja kolmanda koha 40 punktiga Ferrandis.

250 klassis oli võistlustules Jörgen-Matthias Talviku. 89 sõitja seas sai Talviku ajasõidus 13. koha. Avasõidus pääses Talviku stardi järel 15. kohale. Esimese ringi lõpuks andis ta kaks kohta veel ära, kuid järgnevatel ringidel võitles ta need tagasi. Sõidu teises pooles läks sõitjatel kuumuse tõttu väga raskeks ja maksvusele sai kõigi füüsiline vorm. Talviku suutis ühtlast hoogu lõpuni üleval hoida ning finishisse jõudis ta 14. kohal. Oma esimese võidu Ameerikas teenis prantslane Tom Vialle, teisena lõpetas sõidu Justin Cooper ja kolmandana RJ Hampshire.

Teise sõidu algus Talvikul ebaõnnestus täielikult ja ta oli stardi järel alles 30. koha piirimail. Ta alustas hullumeelset tagaajamist ja esimestel ringidel suutis Jörgen-Matthias positsiooni kõvasti parandada. Sõidu keskel tõusis Talviku juba punktikohale ja finishisse jõudis ta 16. kohal. Esikoha võttis jaapanlane Jo Shimoda, teine oli Justin Cooper ja kolmas Tom Vialle.

Etapi kokkuvõttes tuli Talviku 12 punktiga 16. kohale. Karjääri esimese võidu AMA sarjas teenis 2-kordne maailmameister Tom Vialle (45 punkt). Teise koha sai 44 punktiga Cooper ja kolmanda koha 40 punktiga Shimoda.