Enduro EM-etappi saab nädalavahetusel nautida ka Pärnu linnas

Sel laupäeval kell 10 algab Paikusel kahepäevane enduro Euroopa meistrivõistluste etapp, mille ühte katset saavad pealtvaatajad nautida ka otse Pärnu linnas.

“Paar korda oleme seda võistlust siin teinud ja alati head tagasisidet saanud. Tehti hea pakkumine, millest ei saanud ära öelda ja tõimegi taas Paikuse metsade vahele Euroopa meistrivõistluste etapi,” selgitas võistluse peakohtunik Sulev Tõnisson pärast 2017. aastat taas Paikusele jõudnud EM-etapi tagamaid.

Tavapärasel Paikuse endurol on kaks katset, krossi- ja endurokatse, kuid seekord lisandub neile veel üks krossikatse Pärnu linnas, Raekülas jõe ääres, Kaubamajaka kaubanduskeskuse taga. Võistluse 73-kilomeetrine ring algab esimesest 5-kilomeetrisest krossikatsest Vaskrääma lähedal, mis on põllule maha märgitud kurviline katse. Järgneb klassikaline Paikuse endurokatse (7,5 km) teada-tuntud kohas Reiu jõe lähedal, kuid seekord paikneb katse start finišist eraldi, mitte ühes kohas, nagu enamasti. “Seal on nii turvast, liiva, kui puude vahel sõitmist, mis lõunaeurooplastele, kes on harjunud kivide otsas mägedes turnima, on midagi uut ja eksootilist,” arvas Tõnisson.

Ringi lõpetab 3-kilomeetrine krossikatse linnas ja pärast selle läbimist tulevad võistlejad paddockisse Paikuse põhikooli juures. Ringi läbivad Euroopa meistrivõistluste klassid mõlemal võistluspäeval kolm korda, Eesti ja Balti meistrivõistlustel osalejad kaks korda.

Katsete vahelistel ülesõitudel ei tohiks midagi erakordset sõitjaid ees oodata. Ringi alguses läbivad kõik loomulikult vana hea turbapinnasega lasketiiru Paikusel, kuid Tõnissoni sõnul pole õnneks vahepeal nii palju sadanud, et rada lausa läbimatuks muutuks, kuigi mõnes kohas vett siiski on.


Võistlust valmistab ette kümmekond Paikuse motoklubi liiget ja võistluspäevadeks kasvab meeskond koos kohtunikega 30 inimeseni. Täna õhtul toimus võistluskeskuses ka etapi pidulik avamine.

“Paikuse on tore võistlus ja ootan seda elevusega, sest seekordsed kolm pikka katset tõotavad põnevat rebimist,” ütles Priit Biene (Husqvarna, Kalev AMK). “See on hea võimalus kohtuda Euroopa võistluskaaslastega ja end rajal koos nendega proovile panna.”

Euroopa meistrivõistluste arvestuses läheb Paikusel rajale 67 sõitjat 12 riigist, neist kaks eestlast: Priit Biene klassis E2 ja Ragnar Valdstein klassis Senior. Samas toimuvale Eesti- ja Balti meistrivõistluste etapile stardib lisaks veel 63 võistlejat. Mõlemal päeval on esimese võistleja start kell 10 hommikul Paikuse põhikooli juurest.

Võistlusraja kaart koos katsete asukohtadega: https://msport.ee/wp-content/uploads/2023/05/Paikuse_enduro_map_2023.pdf

Enduro Euroopa meistrivõistluste koduleht: https://www.enduroeuropean.com/gare/round3-2023/

Võistluse infoleht Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni kodulehel: https://msport.ee/events/paikuse-enduro-2023/

Live Timing: http://casomeric.cz/enduroonline/index.php?zavod=3549

Enduro Eesti meistri- ja karikavõistluste tulemused: https://results.enduro.ee/standings.php?cup=22

Fotode autor Helen Urbanik.