EMX 85 ja EMX 65 klasside finaal sõideti Tsehhis Loketi krossirajal

Möödunud nädalavahetusel toimus Tsehhis Loketi krossirajal EMX 85 ja EMX 65 klasside euroopa meistrivõistluste finaal. EMX 85 klassis oli meie parimana Travis Leok seitsmeteistkümnes. EMX 65 klassis tegi ilusa võistluse Enri Lustus, kes sai 11. koha. Samal ajal toimus seal ka motokrossi maailmameistrivõistluste 12. etapp. MXGP klassis Hardi Roosiorg punktikohale ei jõudnud ja ta lõpetas etapi 25. kohaga.

EMX 85 klassis pääses finaaletapile 50 parima sõitja sekka kolm eestlast. Ajasõidus oli neist parim Travis Leok, kes sai 12. koha. Lucas Leok sõitis välja 16. ringiaja ja Paul Raid 45. ringiaja. Kuna sõitudesse pääses 40 kiiremat, siis Raidi jaoks lõppes nädalavahetus ajasõiduga. Kiireim oli kvalifikatsioonis ungarlane Aron Katona, teise aja sai kirja Nicolo Alvisi (Itaalia) ja kolmanda aja Riccardo Pini (Itaalia).

Esimeses sõidus oli Travis Leok stardi järel esikahekümne piirimail. Ta üritas kiiresti hakata kohti parandama, kuid see lõppes kukkumisega ja Travis langes praktiliselt viimasele kohale. Lucas Leok oli stardis väga tagasihoidlik ja ta jäi esimeste kurvide järel viimaste sekka. Sõidu jooksul hakkas Lucas kiirust pidevalt suurendama ja lõpuks tõusis ta 35. kohalt 21. kohale. Kukkumise järel alustas marulist tagaajamist ka Travis Leok. Ta oli rajal pidevalt üks kiiremaid ja kaks ringi enne sõidu lõppu oli Travis juba top 20 lähedale jõudnud. Konkurendiga võideldes kukkus Travis aga taas ja sellega oli sõit rikutud ning finishisse jõudis Leok 31. kohal. Esikoha teenis prantslane Liam Bruneau, teine oli Alvisi ja kolmas Pini.

Teise EMX 85 klassi sõidu start ebaõnnestus mõlemal Leokil. Rajal hakkas kiiremini liikuma Travis, kes esimese ka ringiga üle 10 möödasõidu tegi ja 18. kohale tõusis. Ülejäänud sõidu jooksul suutis Travis veel oma positsiooni tublisti parandanda ja finishisse jõudis ta 11. kohal. Korraliku sõidu tegi ka võistluse üks noorimaid Lucas, kes 35. kohalt lõpuks 18. kohale tõusis. Esikohale heitlesid Alvisi ja Bruneau. 2 sekundilise edumaaga võttis võidu lõpuks Alvisi. Kolmas oli hollandlane Dex Kooiker.

Võistluse kokkuvõttes tuli Travis Leok 17. kohale ja Lucas Leok 22. kohale. Euroopa meistriks krooniti Alvisi, teise koha sai Bruneau ja kolmanda koha Kooiker.

EMX 65 klassisis oli finaalis võistlemas 5 eestlast. Kahjuks ühe meie kiireima poisi Gregor Lootuse nädalavahetus jäi väga lühiksesks. Ta sai osaleda vaid vabatreeningul, kus sõitis välja üheksanda aja. Ajasõitu ta vigastuse tõttu enam ei tulnud. Ajasõidus näitas meie poistest parimat kiirust Theo Kolts, kes tuli kaheksandaks. Enri Lustus lõpetas ajasõidus 21. kohaga, Robin Robert Mooses 23. kohaga ja Rasmus Näärt 25. kohaga. Parima aja sõitis välja prantslane Tim Lopes, teine oli Harry Dale (Suurbritannia) ja kolmas Torre van Mechgelen (Holland).

Laupäeval toimunud esimeses sõidus tegi super stardi Lustus, kes esimese kurvi järel kolmanda koha sisse võttis. Kolmandat kohta suutis Lustus enda käes hoida kaks ringi, seejärel möödus temast prantslane Loan Torro. Pool ringi hiljem andis Lustus veel kaks kohta ära ja langes kuuendaks. Sõidu teises pooles suutis Lustus natuke parem rütmi leida ja enam nii palju kohti ära ei andnud ning finishisse jõudis ta meie parimana kaheksandana. Ilusat sõitu oli tegemas ka Näärs, kes oli enamuse sõidust top 15 sees, kuid eelviimasel ringil ta kukkus ning langes lõpuks 36. kohale. Ajasõidus meie parim olnud Kolts, tegi kohutava stardi ja ta jäi viimaste sekka. Rajal hakkas Kolts aga kiirelt liikuma ning poolel sõidumaal oli Theo juba 20 parima sekka tõusnud. Kahjuks siis tuli kukkumine ja ta andis taas palju kohti ära. Finishisse jõudis Kolts 31. kohal. Kehva stardi tegi ka Mooses ja tal tuli lõpuks leppida 28. kohaga. Esikoha teenis Francesco Assini (Itaalia), teiseks tuli Tim Lopes ja kolmandaks Kenzo Jaspers (Holland).

Pühapäeva hommikul peetud teises EMX 65 klassi võistlussõidus tegi Lustus 40 võistleja seas taas suurepärase stardi ja ta pääses järjekordselt kolmandale kohale. Kahjuks ei leidnud Lustus porisel rajal head rütmi ja ta hakkas iga ringiga kohti kaotama. Kõige kehvemal hetkel langes ta juba 15. kohale. Sõidu lõpus suutis ta natuke kohta siiski parandada ja finishisse jõudis ta kolmeteistkümnendana. Teiste meie poiste start ebaõnnestus ja neil tuli sõitu alustada kolmandast kümnest. Mooses suutis lõpuks tõusta 21. kohale, Kolts lõpetas sõidu 24. kohal ja Näär 33. kohal. Sõitu juhtis algusest lõpuni britt Harry Dale, teise koha sai belglane Torre van Mechgelen ja kolmanda koha Tim Lopes.

Võistluse kokkuvõttes tuli Lustus parima eestlasena 11. kohale. Mooses oli kahekümneneljas, Kolts kahekümnekuues ja Näär kolmekümneneljas. Euroopa meistriks krooniti Francesco Assini, teise koha sai Tim Lopes ja kolmanda koha Harry Dale.

MXGP klassis oli üle pika aja stardipuu taas võistlejaid täis ja võitlus punktikohale tihedam kui tavaliselt. Hardi Roosioru nädalavahetus üldjoones ebaõnnestus. Ta katkestas nii kvalifikatsioonisõidu kui ka esimese võistlussõidu. Ainsana jõudis ta finishisse vaid teises võistlussõidus.

Avasõidu katkestanud Roosiorg alustas teist võistlussõitu kolmandast kümnest. Sõidu jooksul suutis Hardi tublisti oma kohta parandada, kuid punktikohast jäi natuke puudu ja finishisse jõudis ta 22. kohal.

Õle pika aja jäid Hardil punktid võtmata ja ta sai kirja 25. koha. MM-sarja üldarvestuses on Roosiorg 52 punktiga 22. kohal. Etapivõidu teenis Tsehhis Romain Febvre, teise koha sai Jorge Prado ja kolmanda koha Jeremy Seewer.