Suurepäraselt sõitnud Harri Kullas tuli Belgia MM-etapil 11. kohale

Motokrossi maailmameistrivõistluste kolmeteistkümnes etapp sõideti sel nädalavahetusel Belgias, Lommeli krossirajal. Lommeli rada on läbi aegade eestlastele hästi sobinud ja pettuma ei pidanud ka sel korral. Esmakordselt sel hooajal tegi MXGP klassis kaasa Harri Kullas, kes saavutas etapi kokkuvõttes kõrge 11. koha. MX2 klassis tuli Jörgen-Matthias Talviku 17. kohale.

MXGP klassis oli sel aastal esimest korda võistlemas Harri Kullas (Yamaha). Ajasõidus 17. koha saanud Kullas tegi kvalifikatsioonisõidus super stardi ja esimestest kurvides oli ta esiviisikus. Avaringiga langes Kullas kiiresti esikümne piirile. Seal sõitis ta enamuse sõidust ja finishis oli Harri kaheteistkümnendana. Sõidu võitis Glenn Coldenhoff (Holland, Yamaha), teine oli Romain Febcre (Prantsusmaa, Kawasaki) ja kolmas Calvin Vlaanderen (Holland, Yamaha).

MXGP klassi avasõidus näitas Kullas taas, et ta on maailma üks parimaid startijaid. Esimese kurvi järel oli Kullas teisel kohal. Pikalt ta kõrget kohta nautida ei saanud, sest kohe hakkasid konkurendid temast mööda pressima. Harri võttis ühtlase tempo, et maailma raskeimail rajal sõidu lõpuni vastu peaks. Mõne ringi järel langes Kullas esikümnest välja ja võitles selle eest, et top 15 seas sõit lõpetada. Sellega sai ta hakkama ja finishis oli Kullas neljateistkümnendana. Kohe tema seljataga lõpetas sõidu mitmekordne maailmameister Tim Gajser (Sloveenia, Honda). Sõitu võitis Febvre, teisena lõpetas Coldenhoff ja kolmandana Jorge Prado (Hispaania, GASGAS), kes viimasel ringil Vlaanderenist mööda sai.

Teises sõidus tegi Kullas taas super stardi ja jälle oli ta esimestes kurvides esikolmikus. Sel korral võttis Harri esimeste kiiruse omaks ja läks nendega kaasa. Kullas sõitis terve sõidu fantastiliselt ja enamuse sõidust hoidas ta seitsmendat kohta. Viimasel kahel ringil tegi aga hullumeelse pingutuse itaallane Alberto Forato (KTM), kes suutis Harri kinni püüda ja pool ringi enne sõidu lõppu ka mööduda. Kullas tuli finishisse kaheksandana, mis on tema karjääri üks parimaid sõite. Avasõidu võitja Febre oli teises sõidus stardiga hädas ja ta ta jäi viimaste sekka. Rajal oli ta täna aga kindlalt kõige parem ning lõpuks suutis Febvre koguni teisele kohale tõusta. Febvre käest pääses napilt sarja liider Jorge Prado. Kolmandana lõpetas sõidu Coldenhoff.

Etapi kokkuvõttes tuli Kullas 20 punktiga 11. kohale. Etapivõidu teenis 47 punktiga Febvre, teine oli 45 punktiga Prado ja kolmas 42 punktiga Coldenhoff. Üldarvestuses on Prado edu Febvre ees nüüd 99 punkti.

MX2 klassis olid esmakordselt sel hooajal võistlemas Jörgen-Matthias Talviku (Husqvarna) ja Meico Vettik (TM). Kvalifikatsioonisõidus teenis Talviku 15. koha ja Vettik 30. koha. Sõidu võitis Jago Geerts (Belgia, Yamaha), teine oli Lucas Coenen (Belgia, Husqvarna) ja kolmas Simon Laengenfelder (Saksamaa, GASGAS).

Esimeses võistlussõidus tegi parem alguse Talviku, kes esimese ringi järel viieteistkümnendale kohale tõusis. Kahjuks kohe seejärel Talviku kukkus ning langes 30. kohale. Jörgen-Matthias alla ei andnud ning hakkas uuesti tulema ja kerkis vaikselt punktikoha lähedale. Sõidu teises pooles õnnestus tal veelgi oma positsiooni parandana ning finishis oli Talviku lõpuks kuueteistkümnendana. Head sõitu oli tegmas ka Vettik, kes suure osa sõidust 15. kohal püsis. Kahjuks viis ringi enne sõidu lõppu Vettik katkestas ja hea tulemus jäi vormistamata. Sõitu juhtis algusest kuni lõpuni Geerts, teise koha sai Lucas Coenen ja kolmanda koha Laengenfelder.

Talviku alustas teist võistlussõitu taas üsna hästi ja avaringil oli ta top 15. koha piirimail. Sõidu esimeses poole suutis Talviku oma kohta veelgi parandada ja pikka aega hoidis ta 13. kohta. Kahjuks sõidu keskel Jörgen-Matthias kukkus ja kaotas ligi minuti sellega ning hea tulemus oli läinud. Talviku suutis pärast kukkumist ennast siiski koguda jätkas võitlust punktikoha eest. Sõidu lõpus oli ra rajal üks kiiremaid ja tänu sellele suutis Talviku lõpuks 18. kohale tõusta. Meico Vettik teise sõidu starti ei tulnud. Sõidu võitis kindlalt Geerts, teise koha teenis Lucas Coenen ja kolmanda koha Laengenfelder.

Etapi kokkuvõttes tuli Talviku 8 punktiga 17. kohale, Meico Vettik oli kolmekümneneljas. Etapivõidu teenis 50 punktiga Geerts, teise koha sai 44 punktiga Coenen ja kolmanda koha 40 punktiga Laengenfelder.

MXGP tulemused Belgia GP

1 Febvre, Romain FRA KAW 47
2 Prado, Jorge ESP GAS 45
3 Coldenhoff, Glenn NED YAM 42
4 Seewer, Jeremy SUI YAM 34
5 Vlaanderen, Calvin NED YAM 34
6 Forato, Alberto ITA KTM 29
7 Van Horebeek, Jeremy BEL HON 26
8 Fernandez, Ruben ESP HON 25
9 Bogers, Brian NED HON 22
10 Watson, Ben GBR BET 21
11 Kullas, Harri EST YAM 20
12 Paturel, Benoit FRA YAM 18
13 Evans, Mitchell AUS KAW 18
14 Spies, Maximilian GER KTM 15
15 Gajser, Tim SLO HON 14
16 Brumann, Kevin SUI YAM 10
17 Östlund, Alvin SWE HON 8
18 Koch, Tom GER KTM 5
19 Haavisto, Jere FIN KTM 5
20 Gerhardsson, Albin SWE HUS 2
21 Petrov, Petar BUL YAM 2
22 van Berkel, Lars NED HON 0
23 Purdon, Tristan RSA KTM 0
24 Bolink, Mike NED YAM 0
25 Hoenson, Michel NED KTM 0
26 Vermijl, Thomas BEL GAS 0
27 Cordens, Nolan BEL KTM 0
28 Haberland, Paul GER HUS 0

MX2 tulemused Belgia GP

1 Geerts, Jago BEL YAM 50
2 Coenen, Lucas BEL HUS 44
3 Laengenfelder, Simon GER GAS 40
4 Everts, Liam BEL KTM 34
5 Horgmo, Kevin NOR KAW 29
6 Elzinga, Rick NED YAM 28
7 Adamo, Andrea ITA KTM 26
8 Oliver, Oriol ESP KTM 24
9 Braceras, David ESP KAW 23
10 Gifting, Isak SWE GAS 23
11 Zanchi, Ferruccio ITA KTM 17
12 Van Erp, Ivano NED YAM 16
13 Weckman, Emil FIN HON 15
14 Mc Lellan, Camden RSA HON 15
15 Bonacorsi, Andrea ITA YAM 15
16 Coenen, Sacha BEL KTM 11
17 Talviku, Jörgen-Matthias EST HUS 8
18 Rizzi, Joel GBR GAS 7
19 Hammal, Taylor GBR KTM 5
20 Olsson, Filip SWE HUS 4
21 Krug, Jan GER HUS 3
22 Tuani, Federico ITA KTM 3
23 Voxen Kleemann, William DEN KTM 2
24 Polak, Petr CZE YAM 0
25 Cazal, Xavier FRA GAS 0
26 Pancar, Jan SLO KTM 0
27 Petit, Adrien FRA YAM 0
28 Valeri, Alessandro ITA KTM 0
29 Alfarizi, Delvintor INA HON 0
30 Lüning, Arvid SWE GAS 0
31 Osterhagen, Haakon NOR FAN 0
32 Soulimani, Saad FRA YAM 0
33 Smulders, Scott NED HON 0
34 Vettik, Meico EST TM 0
35 de Wolf, Kay NED HUS 0
36 Benistant, Thibault FRA YAM 0
37 Gwerder, Mike SUI KTM 0